Τουρκικός Τύπος: Η συνέντευξη του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου και νέα Δημοσκόπηση,

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η συνέντευξη του αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι, η τριμερής συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, μια νέα δημοσκόπηση, η Ανατολική Μεσόγειος, τα Ελληνοτουρκικά και το Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι θέματα που απασχόλησαν σήμερα τον τουρκικό Τύπο.

CNN Türk

–  Αντιπρόεδρος Oktay : Η Τουρκία δεν δίνει σε κανέναν ούτε μια σπιθαμή γης ούτε μια σταγόνα  νερού στη θάλασσα
Σε συνέντευξή του στο CNN Türk ο αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στα θέματα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, Στρατηγικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, στις εκλογές στην ΤΔΒΚ, στην πιθανότητα πρόωρων εκλογών και στην πανδημία.
Στην αρχή υπεραμύνθηκε του προεδρικού συστήματος. Συνέχισε με το θέμα Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν λέγοντας μεταξύ άλλων ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει το δίκιο με το μέρος του ενώ η Αρμενία είναι κατακτητική χώρα και ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις τη βοηθούν. Για το γκρουπ του MINSK τόνισε ότι δουλεύει για να μην υπάρξει λύση. 
Για την Κύπρο έκανε μια ιστορική αναφορά και μετά αναφερόμενος στις πρόσφατες εκλογές τόνισε ότι «η ΤΔΒΚ έκανε τις εκλογές της και ο λαός αποφάσισε χρησιμοποιώντας τη δική του θέληση. Από διάφορες πλευρές ειπώθηκε ότι η Τουρκία ανακατεύτηκε σε αυτές τις εκλογές

Σε ερώτηση για το ποια είναι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απάντησε : «Με  αποφασιστικότητά λέμε, συμπεριλαμβάνοντας και την Κύπρο, έχουμε υφαλοκρηπίδα και κάνουμε την έρευνά μας εκεί. Δεν χρειαζόμαστε άδεια από κανέναν για αυτό που κάνουμε. Κάνουμε έρευνα όπου θέλουμε. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι η ροζ περιοχή (έδειξε χάρτη). Κάνουμε έρευνα όπου θέλουμε εδώ. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας με τη Λιβύη, μπορούμε να διεξάγουμε έρευνα στις περιοχές νότια της Κρήτης. Δεν υπάρχει ζήτημα υφαλοκρηπίδας νησίδων. Όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά όποιος και να είναι η Τουρκία δεν δίνει σε κανέναν ούτε μια σπιθαμή γης, ούτε μια σταγόνα  νερού στη θάλασσα και μάλιστα  δεν δίνει το δίκιο των μελλοντικών γενεών, όποιο κι αν είναι το κόστος. Είναι τόσο ξεκάθαρο».

Η συνέντευξη έληξε με την  απάντηση για την ΕΕ, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Η ΕΕ άρχισε να τρίζει. Με το Brexit έχασε έναν από τους σημαντικούς συντελεστές της. Με τον καιρό προχώρησε σε μια ρατσιστική δομή. Ποια είναι η απειλή τους; Οι κυρώσεις. Τους λέμε ότι οι απειλές τους δεν έχουν καμία σημασία. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο από το να γίνεται η επικοινωνία με απειλές. Πρέπει να υπάρχουν προτάσεις λύσεων και όχι απειλές. Προσκαλούμε την ΕΕ σε αυτό».

– Δήλωση από το ΝΑΤΟ για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ
Ο Stoltenberg και ο Sarkisyan έκαναν δήλωση στον Τύπο μετά τη συνάντησή τους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο Stoltenberg δήλωσε ότι συζήτησαν την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και είπε: «Υπενθύμισα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος αυτής της
σύγκρουσης. Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία είναι πολύτιμοι εταίροι του ΝΑΤΟ για περισσότερα από 25 χρόνια». Τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, ο Stoltenberg τόνισε τη σημασία του τερματισμού των συγκρούσεων, την ανακούφιση των ταλαιπωριών και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Κάλεσε τα μέρη να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και είπε ότι επιθυμούν να μειωθεί η ένταση το συντομότερο δυνατόν.

«Η στόχευση πολιτών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει αμέσως. Όλοι πρέπει να εργαστούν για μια διαρκή πολιτική λύση. Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. Ο Sargisyan είπε ότι «βρίσκει απαράδεκτη τη στόχευση πολιτών» και υποστήριξε ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί εάν διακοπεί η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν. 

Τζουμχουριγέτ

–  Τελευταία δημοσκόπηση: Η μεγάλη πτώση ψήφων του AKP
Η KONDA Research Company κοινοποίησε στο κοινό τα ευρήματα της δημόσιας έρευνας του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τη τελευταία δημοσκόπηση,το ποσοστό του AKP μειώθηκε σε 36,7% και του MHP σε 10,6%. Η ψήφος της δημοκρατικής συμμαχίας μειώθηκε στο 47,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, ενώ το ποσοστό ψήφου του CHP στο μπλοκ της αντιπολίτευσης έπεσε στο 21,6%, το ποσοστό ψήφου του İYİ Parti αυξήθηκε στο 14,8% και το ποσοστό ψήφου του HDP παρέμεινε στο 11,5%. Tο συνολικό ποσοστό των άλλων κομμάτων καθορίστηκε ως 4,8%. Κοιτώντας τη Λαϊκή Συνεργασία, το ποσοστό του CHP +  İYİ Parti είναι 36,4% και όταν συμπεριληφθεί και το HDP (11,5%), ανέρχεται στο 47,9%. Όταν προστεθούν και τα  άλλα κόμματα, το συνολικό ποσοστό της Λαϊκής Συνεργασίας  αυξήθηκε από 49,2% τον Αύγουστο σε 52,7% τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, το 70% των Τούρκων αναμένει οικονομική κρίση.

–  Αυξήθηκε ο μισθός του Προέδρου Ερντογάν
Σύμφωνα με την πρόταση προϋπολογισμού του 2021 για την Κεντρική Διοίκηση που υποβλήθηκε στη Βουλή, ο μηνιαίος μισθός του Προέδρου Ερντογάν για το 2021 θα αυξηθεί κατά 6.750 ΛΤ και θα φτάσει τις 88.000 ΛΤ.Η αύξηση των 6.750 ΛΤ ισοδυναμεί με τρεις βασικούς μισθούς.  

Ακσάμ

–  Σύνοδος κορυφής κατά της Τουρκίας: Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι και Αίγυπτος συμφώνησαν να συνεργαστούν
Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους για να εξουδετερώσουν τη Τουρκία από την Ανατολική Μεσόγειο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πραξικοπηματίας Πρόεδρος της Αιγύπτου Abdülfettah es-Sisi συναντήθηκαν στη Λευκωσία και υπέγραψαν τον ιδρυτικό χάρτη του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Στα πλαίσια της τριμερούς συνόδου κορυφής οι τρεις ηγέτες έβαλαν στο στόχαστρο τη Τουρκία.

–  Το Αζερμπαϊτζάν και η καταληψίας Αρμενία δέχτηκαν την προσφορά των ΗΠΑ. Θα συναντηθούν στις 23 Οκτωβρίου
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Ceyhun Bayramov και τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...