Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ησυχία από το πολυκομματικό σύστημα, δηλώνει ο Ερντογάν

Όλα τα ΜΜE

Ο ελληνικός τύπος για την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Αθήνα

Κοινός τόπος των πρωτοσέλιδων πολλών ελληνικών εφημερίδων όπως Καθημερινή,Το Βήμα, Πρώτο Θέμα και Αυγή είναι ότι οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε φιλική ατμόσφαιρα και χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος «Πρώτο βήμα για ήρεμα νερά».

Το ελληνικό κρατικό πρακτορείο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρει: «Οι Δένδιας- Τσαβούσογλου συζήτησαν όλα τα θέματα και η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ειλικρινή ατμόσφαιρα».
Το πρακτορείο δήλωσε ότι ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν συναντηθεί με τον Δένδια και ότι οι ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι συμμερίζονται την άποψη ότι έχουν γίνει προσεκτικά βήματα διαλόγου κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και ότι τα μέρη εξέφρασαν τις δικές τους θέσεις ανταλλάσσοντας ειλικρινείς απόψεις.

– Δηλώσεις Ερντογάν στην κρατική τηλεόραση


Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις σχετικά με τα επίκαιρα θέματα στη ζωντανή μετάδοση της κρατικής τηλεόρασης TRT. Σε δήλωσή του ανακοίνωσε ότι θα έχει καλά νέα την Παρασκευή. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων, στην επιδημία του κορονοϊού και την κατάσταση των νοσοκομείων,στην αντιπολίτευση, στις εργασίες για το νέο σύνταγμα και το πολιτικό σύστημα,στις οικονομικές εξελίξεις, στις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, στη στάση του ΝΑΤΟ, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία και σε πολλά άλλα θέματα.

Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση όσον αφορά στο νέο σύνταγμα είπε: «Πώς θα προκύψει το κείμενο του συντάγματος που ετοίμασε η Λαϊκή Συμμαχία; Αυτό είναι προβληματικό. Θα συντάξουν ένα συνταγματικό κείμενο σε συνεργασία με το PKK ή με τις προεκτάσεις του (σ.σ. Φιλοκουρδικό κόμμα HDP) ; Όταν λέμε σύνταγμα, πρέπει να είναι εθνικό. Όσον αφορά στο πολιτικό σύστημα, η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι πλέον παρελθόν. Είναι παρελθόν και για το έθνος. Η Τουρκία δεν μπορεί να βρει ησυχία από το πολυκομματικό σύστημα. Αυτό το σύστημα δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Αυτό το έχουμε βιώσει. Το έθνος μας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να επιστρέψει στην περίοδο των συνασπισμών”.

Όσον αφορά στα οικονομικά θέματα τόνισε ότι φέτος η Τουρκία ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη χώρα στην Ευρώπη και ότι είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε με επενδύσεις σε μηχανήματα και εξοπλισμό.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις εξελίξεις της εξωτερικής πολιτικής λέγοντας: «Βαρεθήκαμε πλέον με το τι θα πουν οι ΗΠΑ κάθε 24 Απριλίου (σ.σ. 1915 – Γενοκτονία των Αρμενίων)! Μήπως είστε (σ.σ. οι ΗΠΑ) ο δικηγόρος της Αρμενίας; Αφήστε τους ιστορικούς να το μελετήσουν. Όποτε σας καπνίσει θα το ονομάζετε γενοκτονία; Δεν το γνώριζαν αυτοί που κυβερνούσαν πριν από σας; Αυτό θα το θέσουμε προς συζήτηση στο ΝΑΤΟ.
Παρόλο που περιγράφουμε τι είναι η FETÖ, λένε “Όχι, δεν είναι έτσι, είναι αλλιώς”. Αποδείξαμε με στοιχεία τις σχέσεις τους με το YPG και PKK. Ο συμμάχος μας θα είναι μαζί μας ή θα είναι με τους τρομοκράτες; Δυστυχώς, βρίσκονται στο πλευρό των τρομοκρατών».

Συνεχίζοντας είπε: «Ανεξάρτητα από το τι λένε, είμαστε μία από τις πέντε πιο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ. Ένα ΝΑΤΟ χωρίς την Τουρκία δεν είναι ισχυρό. Δεν αγοράσαμε τους S-400 στα καλά καθούμενα. Δεν έχει η Τουρκία το δικαίωμα να προστατευθεί;»

Όσον αφορά στην Αίγυπτο είπε: «Έχουμε μια ιστορική σχέση με την Αίγυπτο. Οι διακρατικές μας σχέσεις προχώρησαν σε αυτήν τη βάση. Οι συνομιλίες μας συνεχίζουν να επεκτείνονται. Έχουμε εκτεταμένες ευκαιρίες συνεργασίας με την Αίγυπτο στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επιθυμία μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτές τις ευκαιρίες συνεργασίας και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Η ελληνο-αιγυπτιακή σχέση δεν είναι η ίδια με τη σχέση Τουρκίας – Αιγύπτου. Οι λαοί Τουρκίας και Αιγύπτου έχουν μια διαφορετική σχέση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...