Τουρκικός Τύπος: «Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει πρόσθετο μεταναστευτικό βάρος»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Πρόεδρος Ερντογάν: Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει ένα πρόσθετο μεταναστευτικό βάρος από τη Συρία ή το Αφγανιστάν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε δείπνο στους πρέσβεις με αφορμή την 950η επέτειο της νίκης του Μαντζικέρτ (*). Δήλωσε ότι το Μαντζικέρτ ήταν η αφετηρία της ύπαρξης του τουρκικού έθνους σε αυτά τα εδάφη για σχεδόν χίλια χρόνια.

Όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ο πρόεδρος είπε: «Αποδείξαμε με τα λόγια και τις πράξεις μας ότι δεν προσβλέπουμε στο έδαφος,την κυριαρχία,τα υπόγεια και υπέργεια πλούτη κανενός. Έχουμε κάνει πολλά διμερή και πολυμερή βήματα για την ειρηνική επίλυση των συνεχιζόμενων εντάσεων στην περιοχή μας».

Υπενθυμίζοντας ότι με το τέλος της κατοχής στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, άνοιξε ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για διαρκή ειρήνη στην περιοχή, ο Ερντογάν είπε: «Δηλώσαμε ότι εάν η Αρμενία δεν το λάβει αυτό υπόψη, θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο».

Συνεχίζοντας για το Αφγανιστάν: «Ο στρατός και οι διπλωμάτες μας καταβάλλουν εξαιρετικές προσπάθειες για να διατηρήσουν την απαραίτητη τάξη στο αεροδρόμιο και να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις εκκένωσης. Συνεχίζουμε με επιτυχία την εκκένωση των πολιτών μας που έχουν εγκλωβιστεί υπό δύσκολες συνθήκες στο Αφγανιστάν».

Τονίζοντας ότι τα βήματα που θα κάνει η διεθνής κοινότητα σχετικά με το Αφγανιστάν είναι μεγάλης σημασίας, ο Ερντογάν συνέχισε τα λόγια του ως εξής: «Η πρώτη προτεραιότητα στο Αφγανιστάν πρέπει να είναι η εξάλειψη του χάσματος εξουσίας και η ομαλοποίηση της ζωής προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που θα αγκαλιάσει όλα τα τμήματα της κοινωνίας. Προς το παρόν, προσεγγίζουμε καλοπροαίρετα τα μηνύματα από τους ηγέτες των Ταλιμπάν. Φυσικά το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση δεν θα καθοριστεί από τα λόγια αλλά από τις ενέργειες και
τα βήματα που θα γίνουν. Σήμερα, εκατομμύρια Αφγανοί χρειάζονται βασικές προμήθειες τροφίμων. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στη διοίκηση, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει και να δείξει αλληλεγγύη στο Αφγανιστάν αυτές τις δύσκολες μέρες. Φυσικά, μια άλλη σημαντική διάσταση είναι η αυξανόμενη πίεση από την παράτυπη μετανάστευση. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας φιλοξενεί περισσότερους από πέντε εκατομμύρια αιτούντες άσυλο με διάφορα στάτους.Η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει ένα πρόσθετο μεταναστευτικό βάρος από τη Συρία ή το Αφγανιστάν. Είναι σημαντικό να μειωθεί η πίεση της μετανάστευσης και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν έτσι ώστε να μη ζήσουμε νέες καταστάσεις στα δυτικά σύνορα της χώρας μας».

Ακάρ: Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις προετοιμασίες μεταφοράς των Τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν το συντομότερο δυνατό

Εκφράζοντας ότι η μεταφορά του στρατού από το Αφγανιστάν ξεκίνησε με την υπερηφάνεια ότι εκπλήρωσε με επιτυχία το έργο που του ανατέθηκε,ο Ακάρ είπε: «Παρά το μεγάλο πλήθος και τις δύσκολες συνθήκες στο αεροδρόμιο, το προσωπικό των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εφαρμόσει το σχέδιο χωρίς διακοπή. Ευχαριστούμε τους φίλους και τους αδελφούς μας Πακιστάν και Τατζικιστάν για την υποστήριξή τους στις
δραστηριότητές μας, καθώς και τους συμμάχους μας με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην περιοχή. Σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών και τα σχετικά όργανα, οι δραστηριότητές μας συνεχίζονται στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων εκκένωσης».

(* ) Η μάχη του Μαντζικέρτ μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων έλαβε χώρα στις 26 Αυγούστου του 1071, κοντά στο Μαντζικέρτ (σημερινό Μαλαζγκίρτ στην Τουρκία). Ο αυτοκράτορας Ρωμανός Δ’ Διογένης ηττήθηκε, αιχμαλωτίστηκε και απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων, ενώ η Βυζαντινή αυτοκρατορία υποχρεώθηκε στην καταβολή ετήσιου φόρου και την παραχώρηση μερικών φρουρίων στους Σελτζούκους. Αυτή η πανωλεθρία των βυζαντινών στρατευμάτων και, κυρίως, η εσωτερική πολιτική παράλυση που ακολούθησε, επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...