Τουρκικός Τύπος: «Η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος στις στρατηγικές εκθέσεις προοπτικής της ΕΕ»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρακτορείο Αναντολού

Η Τουρκία είναι απαραίτητος εταίρος στις στρατηγικές εκθέσεις προοπτικής της ΕΕ

Το πρακτορείο παραθέτει ανάλυση της Δρ.Νουργκιούλ Μπεκιάρ,διδάκτορος του Πανεπιστημίου Ουφούκ στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων η οποία πέρα από τη γενικότερη παρουσίαση της πολιτικής της ΕΕ αναφέρεται και στα θέματα που αφορούν στην Τουρκία.

Στη Στρατηγική Έκθεση Προοπτικής που καταρτίστηκε για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ θα είναι προετοιμασμένη για αναταραχές στην παγκόσμια πολιτική και πιθανές κρίσεις, η Τουρκία εμφανίζεται μεταξύ των εταίρων της Ένωσης για συνεργασία σε πολλά θέματα. Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ενώ αυτές οι επιθέσεις οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στις σχέσεις των διεθνών παραγόντων μεταξύ τους, η διεθνής πολιτική εξακολουθεί να αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις ασφάλειας σε σύγκριση με εκείνες του εικοστού αιώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ, ένας από τους κύριους παράγοντες εξουσίας στις διεθνείς σχέσεις, προσπαθεί να βρει τρόπους για να προσαρμοστεί στις αλλαγές στην πορεία ολοκλήρωσής της και να προστατευθεί από διάφορες απειλές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μία από τις μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Επιτροπή της ΕΕ για την ενίσχυση της έναντι πιθανών κρίσεων είναι οι στρατηγικές εκθέσεις προοπτικής της ΕΕ, που εκπονήθηκαν και η πρώτη από τις οποίες ανακοινώθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2020.

Η δεύτερη που ξεκίνησε πέρυσι και προβλέπεται να συνεχιστεί σε τακτική βάση, προσφέρει σημαντικές ενδείξεις όσον αφορά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ τοποθετεί το μέλλον της στην παγκόσμια τάξη. Ανακοινώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τίτλο «Η ικανότητα και η ελευθερία της ΕΕ για δράση» και αναζητά απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Ένωση πρέπει να δομηθεί ενάντια στις μελλοντικές παγκόσμιες τάσεις και προκλήσεις. Μία από τις προβλέψεις σε αυτό το πλαίσιο είναι ότι η παγκόσμια δύναμη συνεχίζει να μετατοπίζεται ανατολικά και νότια. Η έκθεση προσδιορίζει τέσσερις βασικές παγκόσμιες τάσεις στη διεθνή πολιτική : Κλιματική αλλαγή και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις, ψηφιακή υπερσυνδεσιμότητα και τεχνολογικοί μετασχηματισμοί,μοντέλα και αξίες δημοκρατικής διακυβέρνησης, παγκόσμια τάξη και δημογραφική αλλαγή.

Η Τουρκία, η οποία είναι μεταξύ των χωρών που προμηθεύουν πρώτες ύλες στην ΕΕ και επίσης σε στρατηγική γεωγραφική θέση όσον αφορά τη μετανάστευση, αναφέρεται σε τρία σημεία:

Πρώτον, κατατάσσεται μεταξύ των “αναδυόμενων δυνάμεων” (Αναδυόμενες 7/ Ε-7), μαζί με τη Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία, την Ινδονησία, το Μεξικό και τη Ρωσία.

Δεύτερον, η αναγκαιότητα δράσης σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ της Ισλανδίας, της Νορβηγίας,της Σερβίας,του Μαυροβουνίου,της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας ενόψει μελλοντικών φυσικών καταστροφών και άλλων επειγόντων προβλημάτων. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η ΕΕ βλέπει την Τουρκία μεταξύ των χωρών με τις οποίες θα συνεργαστεί ως σημαντικός εταίρος όσον αφορά τις επείγουσες παρεμβάσεις και την εξεύρεση λύσεων σε περιπτώσεις κρίσεων.

Τρίτον, οι γεωστρατηγικές προτεραιότητες της Ένωσης. Η ΕΕ αναφέρεται και στην Τουρκία αποκαλύπτοντας ότι σκοπεύει να αναζωογονήσει και να αναπτύξει τους στρατηγικούς συνασπισμούς και τη συνεργασία της με ορισμένες περιοχές και χώρες. Η Τουρκία είναι επίσης σημαντική για την ΕΕ τόσο από μόνη της όσο και για την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων, της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, της στρατηγικής σχέσης με την Αφρική, της σύνδεσης με Ινδία-Ειρηνικό και της σταθερότητάς που παρουσιάζει στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης της έκθεσης από την πλευρά της Τουρκίας, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε τις δηλώσεις των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Τουρκίας και της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, οι οποίες αναφέρονται και στις δύο στρατηγικές εκθέσεις.Στην πραγματικότητα, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Τουρκία, ο πρέσβης Nikolaus Meyer-Landrut, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα το Βαν, δήλωσε ότι η Τουρκία και η ΕΕ συμφωνούν για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και ότι θέλουν να δράσουν προς την τεύθυνση της αυξάνοντας και ενισχύοντας την ικανότητα διαχείρισης της μετανάστευσης και αποτρέποντας το λαθρεμπόριο ανθρώπων, ναρκωτικών και όπλων.Όσον αφορά τη μετανάστευση, η κατάσταση στο Αφγανιστάν, μετά τη Συρία, θέτει μια νέα πρόκληση για την Τουρκία και την ΕΕ. Ο πρέσβης της ΕΕ δήλωσε ότι θα συνεργαστούν με την Τουρκία για να υποστηρίξουν τους γείτονες του Αφγανιστάν στην παροχή προστασίας και ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Αφγανούς πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν λάθος να πούμε ότι τα μέτρα και η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης δεν θα αφορά μόνο την περιοχή αλλά και την παγκόσμια πολιτική. Εν κατακλείδι, στη δεύτερη από τις στρατηγικές εκθέσεις προοπτικής της ΕΕ είναι κατανοητό ότι οι σχέσεις με την Τουρκία δεν αξιολογούνται στο πλαίσιο της πλήρους ένταξης και ότι η πλήρης ένταξη της Τουρκίας δεν θα επιτραπεί στο εγγύς μέλλον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...