Τουρκικός Τύπος: “Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος, δεν πρέπει να υπάρχουν όροι”

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ακάρ για F-16 : “Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος, δεν πρέπει να υπάρχουν όροι”

Ο υπουργός Αμύνης  μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Όταν του ζήτησαν να σχολιάσει τις δραστηριότητες της Ελλάδας για την αποτροπή της πώλησης F-16 στην Τουρκία και την αποδοχή από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ “της υπό όρους πώληση F-16 στην Τουρκία”,  ο Ακάρ είπε ότι η διαδικασία για την προμήθεια βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι την  παρακολουθούν στενά.

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έχει φέρει το θέμα “Σε διαστάσεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν στα πρότυπα των διεθνών σχέσεων”, είπε ότι “Η Ελλάδα προσπαθεί να επηρεάσει με όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτοβουλίες τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ για την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16”.

Τόνισε ότι τα αιτήματα της Τουρκίας είναι σύμφωνα τόσο με τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ όσο και με το ΝΑΤΟ και είπε:

“Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στις συνομιλίες δήλωσαν ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, ενώ  αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, μαζί με τη σημασία της Τουρκίας, εκφράζουν και την επιτυχία της στον αγώνα με την τρομοκρατία και τη μετανάστευση. Με την κατάσταση να είναι λοιπόν έτσι, πως μπορεί αυτό να δικαιολογηθεί; Εμφανίστηκε εκεί ένας βουλευτής, μια ομάδα, που ανακατεύει τα πράγματα με κάποιους χειρισμούς και με   παραπληροφόρηση. Περιμένουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ανταποκριθούν σε αυτό το παιχνίδι”.

Δηλώνοντας ότι για να είναι ισχυρό το ΝΑΤΟ, τα μέλη του πρέπει να είναι ισχυρά, ο Ακάρ δήλωσε:

“Οι στρατιωτικοί το γνωρίζουν αυτό, γνωρίζουν τις εργασίες μας, ενώ εμείς εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας σε όλες τις συναντήσεις μας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος. Δεν πρέπει να υπάρχουν όροι του τύπου “Εγώ θα σου το δώσω αλλά και εσύ δεν θα κάνεις τούτο και το άλλο”. Στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών συνεχίζουμε τις συζητήσεις με λογικές παραμέτρους. Η διαδικασία συνεχίζεται. Συνεχίζουμε τις εργασίες μας σε στρατιωτικό πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο. Ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και να προκύψουν λογικές λύσεις

Πραγματοποιήθηκε η 7η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν

Υπό την προεδρία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του Ιράν, Ιμπραχίμ Ρεΐσι,πραγματοποιήθηκε η 7η Σύνοδος του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν.

Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε η τελετή υπογραφής των συμφωνιών και υπογράφηκαν οκτώ διαφορετικές συμφωνίες.

Πρόεδρος Ερντογάν: Η τριμερής σύνοδος κορυφής Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας θα αναβιώσει τη διαδικασία της Αστάνα (*)

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιρανό Πρόεδρο Ιμπραχίμ Ρεΐσι μετά την 7η Σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Ιράν, δήλωσε ότι πιστεύει ότι οι διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις συναντήσεις θα δώσουν νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Υπενθυμίζοντας ότι οι δύο χώρες είχαν στο παρελθόν στόχο να φτάσουν σε όγκο εμπορίου 30 δισ. δολαρίων, συνέχισε  ως εξής:

“Δυστυχώς, αντιμετωπίσαμε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση λόγω της επιδημίας του Covid-19. Μέχρι στιγμής, έχουμε φτάσει τα 7,5 δισ. δολάρια. Πιστεύω ότι με την αποφασιστική προσπάθεια των δύο χωρών θα φτάσουμε ξανά στα 30 δισ. δολάρια. Είναι δυνατόν να επιταχυνθεί αυτός ο στόχος με τα βήματα που θα κάνουμε στην αμυντική βιομηχανία,  στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Ρεΐσι , η καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχει επίσης μεγάλη σημασία.”

Ο πρόεδρος υπενθύμισε ότι εκτός από αυτήν, σήμερα θα έχουν άλλη μια σημαντική συνάντηση. Εξηγώντας ότι θα συναντηθούν με τους ηγέτες ως τρίο της Αστάνα , ο Ερντογάν είπε:

“Ο κύριος Πούτιν, εγώ και ο κύριος Ρεΐσι, θα βρεθούμε μαζί και θα συζητήσουμε για τις τελευταίες εξελίξεις. Θα είναι μια προσπάθεια επαναξιολόγησης και αναβίωσης της διαδικασίας της Αστάνα.”

(*)  Συμφωνία της Αστάνα: Οι αρχές στις οποίες συμφώνησαν στις συνομιλίες για τη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν και συνεχίστηκαν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν και ανακοινώθηκαν σε κοινή δήλωση. .

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...