Τουρκικός Τύπος: ΗΠΑ-«Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε πολλούς κοινούς στόχους»

Τουρκική Σημαία Τουρκία
Πηγή: Eurokinissi

Πρακτορείο Αναντολού

Βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Ντόνφριντ: Είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία

Η Κάρεν Ντόνφριντ, βοηθός υπουργός εξωτερικών για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις των ΗΠΑ, αξιολόγησε την επίσκεψή της στην Τουρκία και τις τρέχουσες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις σε συνέντευξή της σε δημοσιογράφο του πρακτορείου.

H Ντόνφριντ μεταξύ άλλων είπε :“Η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος εταίρος του ΝΑΤΟ. Μοιραζόμαστε πολλούς κοινούς στόχους και μπορούμε μαζί να καταφέρουμε πολλά. Ένας λόγος που η επίσκεψή μου είναι επίκαιρη είναι επειδή οι πρόεδροι των δύο χωρών μας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν αυτοπροσώπως στη Ρώμη στο πλαίσιο των G20. Σε αυτή τη συνάντηση, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εμβαθύνουμε τον διάλογό μας για πολλά θέματα στα οποία μπορούμε από κοινού να εργαστούμε αποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, οι περισσότερες επαφές μου στο τουρκικό υπουργείο εξωτερικών επικεντρώθηκαν στο πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τη συνάντηση των προέδρων με μια συγκεκριμένη πρόταση.”

Στην ερώτηση “Η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα έχει προκαλέσει δυσφορία στην Τουρκία.Επίσης η επιστολή που απέστειλε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη μετά την υπογραφή της Κοινής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας αναφέρεται η αποφασιστικότητα των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν απειλητικές ενέργειες μήπως δείχνουν ότι οι ΗΠΑ μαζί με την Ελλάδα παίρνουν θέση ενάντια στην Τουρκία;” η Ντόνφριντ απάντησε : “Νομίζω ότι είναι καλό που οι ΗΠΑ έχουν μια βαθύτερη δέσμευση με οποιονδήποτε σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται εξίσου να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους και με την Τουρκία. Φυσικά, σκοπός της επίσκεψής μου είναι να εξετάσω με τους Τούρκους εταίρους μας πώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία μπορούν να συνεργαστούν πιο στενά.Νομίζω ότι η συνεργασία με την Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να ιδωθεί από αυτή την οπτική γωνία. Αυτή είναι η ουσία και είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με την Τουρκία.”

Στην ερώτηση “Η Τουρκία πλήρωσε 1,4 δισ. δολάρια για τα F-35.Διαφαίνεται ότι και οι ΗΠΑ και η Τουρκία συμφωνούν για την επιστροφή αυτών των χρημάτων. Από την άλλη, υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις ότι αυτά τα χρήματα μπορούν να συμψηφιστούν με την αγορά των F16 .Πώς θα διαχειριστεί η αμερικανική κυβέρνηση αυτή τη διαδικασία εάν δεν μπορέσει να πάρει την έγκριση του κογκρέσου;” η Ντόνφριντ απάντησε :“Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μια σταθερή αμυντική σχέση με πολλές πτυχές.”

Στην ερώτηση “Συζητιέται η συμφωνία της Ινδίας για τους S-400. Υπάρχουν ενδείξεις σε ορισμένες ειδήσεις ότι θα υπάρξει εξαίρεση για την Ινδία. Εάν υπάρξει εξαίρεση για την Ινδία, δεν θα ήταν ένα είδος αδικίας, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της Τουρκίας;” η Ντόνφριντ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες εκφράσεις:

“Θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την Ινδία. Όταν εξετάζουμε το CAATSA (Πράξη Αντιμετώπισης των Εχθρών της Αμερικής μέσω Κυρώσεων),δεν πρέπει να βάζουμε την Ινδία και την Τουρκία στο ίδιο καλάθι. Είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να θυμόμαστε ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ και είναι σημαντικό σε αυτό το πλαίσιο να θυμόμαστε τις νομικές συνέπειες σε σχέση με αυτό.“

Τζουμχουριγιέτ

Αποτελέσματα δημοσκόπησης

Σύμφωνα με την εκλογική έρευνα του Νοεμβρίου της Eurasia Research, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) είναι το πρώτο κόμμα και ο Ερντογάν χάνει έναντι όλων των πιθανών υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές.

Τα ποσοστά ψήφου των κομμάτων αναγράφονται ως εξής:

CHP: 25,6 %

AKP: 24,2 %

İYİ Parti: 10,1 %

HDP: 8,8 %

MHP: 6,2 %

DEVA: 5,0 %

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...