Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Niinistö, ο οποίος ήρθε στην Τουρκία για επίσημη επίσκεψη. Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν έχουν ως εξής:

“Η Τουρκία είναι μια χώρα που έχει θυσιάσει χιλιάδες πολίτες της στον βωμό της τρομοκρατίας. Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα εναντίον των πιο αιματοβαμμένων οργανώσεων του κόσμου. Είμαστε αποφασισμένοι να σκάψουμε τις ρίζες αυτών των οργανώσεων που επιχειρούν να εξοντώσουν το έθνος μας. Αξιολογούμε τη διαδικασία διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτών των πραγματικοτήτων. Φυσικά, η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ απασχόλησε σημαντικά τις συνομιλίες μας. Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρών υποστηρικτών της πολιτικής των ανοικτών θυρών της συμμαχίας.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εγκρίναμε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ταυτόχρονα, υπογράφοντας το τριμερές μνημόνιο, σημειώσαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι δικαιολογημένες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια της. Κατά τη διάρκεια του χρόνου που αφήσαμε πίσω μας, είδαμε ότι η Φινλανδία έχει κάνει ειλικρινή και συγκεκριμένα βήματα για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου. Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία και την πρόοδο που σημειώθηκε στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια της, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία επικύρωσης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ στο κοινοβούλιο μας.

Εύχομαι η απόφαση αυτή να είναι επωφελής για τη συμμαχία μας, ιδίως για τις χώρες μας. Με την ένταξη της Φινλανδίας το ΝΑΤΟ θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας ασφάλειας και σταθερότητας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης, οι σχέσεις μας με τη Φινλανδία θα ενισχυθούν στη βάση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις μας με τη Σουηδία στη βάση των αρχών της συμμαχίας και των προσεγγίσεών μας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.Το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία θα συνδεθεί άμεσα με τα συγκεκριμένα βήματα που θα κάνει η Σουηδία”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φινλανδίας δήλωσε:

“Ζούμε σε εξαιρετικά επικίνδυνους γεωπολιτικούς καιρούς. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου ιδιαίτερα στον κ. πρόεδρο. Νομίζω ότι είστε ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους που μπορούν να συναντηθούν και να μιλήσουν με όλους, παντού στον κόσμο. Ίσως είστε ο μόνος που μπορεί να το κάνει. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που λάβαμε τα νέα σας σχετικά με την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Αυτά είναι σημαντικά νέα για όλους τους Φινλανδούς.  Σας ευχαριστούμε πολύ.

Πέρα απ’ αυτό έχουμε και τη γειτονική μας Σουηδία. Είναι, φυσικά, καλοί άνθρωποι, πολύ καλός λαός και έχουμε πολύ καλές σχέσεις. Επειδή είμαστε δύο γειτονικές χώρες, έχουμε κοινά συμφέροντα, έχουμε σύνορα στη Βαλτική και η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι ελλιπής χωρίς τη Σουηδία. Ελπίζω να υπάρξουν 32 χώρες μέλη στη συμμαχία”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...