Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν στενά

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας στα τουρκικά δημοσιεύματα σήμερα, στον τουρκικό Τύπο. Κυρίαρχη η Κοινή δήλωση Τουρκίας-ΗΠΑ που συνοψίζεται στο μήνυμα: Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν στενά.

Αναφέρεται στα δημοσιεύματα:


“Στην κοινή δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν δόθηκε το μήνυμα ότι “Η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να εργαστούν μαζί απέναντι στις τρέχουσες γεωπολιτικές προκλήσεις.”


Στη συνάντηση των δύο υπουργών συζητήθηκαν θέματα της άμυνας,της καταπολέμησης της τρομοκρατίας,της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας, της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών.Σημειώθηκε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ενταθούν οι διαβουλεύσεις για περιφερειακά ζητήματα.

Οι υπουργοί επιβεβαίωσαν την ισχυρή υποστήριξή τους για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας ενάντια στον απαράδεκτο πόλεμο που εξαπέλυσε η Ρωσία.

Τσαβούσογλου: “Είχαμε μια πολύ θετική συνάντηση με τον Μπλίνκεν στο πλαίσιο του στρατηγικού μηχανισμού”

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν.

Απαντώντας σε ερώτηση δήλωσε: “Θέλουμε ο στρατηγικός μηχανισμός μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ να είναι προσανατολισμένος στην επίλυση των υπαρχόντων προβλημάτων και διαφωνιών.”

Αξιολογώντας τις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση των F-16, ο υπουργός είπε:

“Η παράδοση των F-16 στην Τουρκία είναι σημαντική τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε:

“Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό,οι σύμμαχοι ή οι χώρες που θέλουν να είναι υποψήφιες να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας στοχοποιούν.Δεν πρόκειται μόνο για πολιτική υποστήριξη.Η Σουηδία παρέχει και όπλα με το σκεπτικό της καταπολέμησης της DEASH.Αυτές οι οργανώσεις όμως μας επιτίθενται με αυτά τα όπλα και σκοτώνουν τους στρατιώτες και τους πολίτες μας.Από την άλλη,δεν μπορεί επίσης να γίνει αποδεκτό σύμμαχοι ή πιθανώς μελλοντικοί σύμμαχοι να επιβάλλουν περιορισμούς στα αμυντικά μέσα έναντι ενός άλλου συμμάχου. Αυτό είναι μόνο ένα μέτρο που μπορεί να ληφθεί εναντίον μιας εχθρικής χώρας. Ο λόγος είναι ο αγώνας μας εναντίον του PKK.Θεωρούν δηλαδή το PKK πιο κοντά τους. Ομοίως, και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν την υποστήριξή τους στο PKK και το YPG στη Συρία.”


Αναφορικά με την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τσαβούσογλου δήλωσε:

“Όλος ο κόσμος το γνωρίζει και ο ΟΗΕ το γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι η ελληνική πλευρά που έχει απορρίψει όλα τα σχέδια και όλες τις προτάσεις λύσης εδώ και πενηνταπέντε χρόνια.Όλοι ξέρουν ποιος απέρριψε το σχέδιο Ανάν και ποιος ανέτρεψε το τραπέζι στο Κρανς Μοντανά. Όλοι ξέρουν, επομένως ότι δεν έχει σημασία ποιος θα χειροκροτηθεί και πού.Όλοι όσοι μιλάνε στο Αμερικανικό Κογκρέσο χειροκροτούνται.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης είπε στον Μπλίνκεν ότι οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως επιτύχει μια ισορροπία στο Κυπριακό μεταξύ των πολιτικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά ότι πρόσφατα έχασαν αυτήν την ισορροπία και ότι πρέπει να την διατηρήσουν και ότι ο Μπλίνκεν του απάντησε ότι θα διατηρήσουν αυτή την ισορροπία”.

Δείτε ακόμα...