Τούρκικος Τύπος: «Η Τουρκία θα συνεχίσει προς τον στόχο της για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρακτορείο Αναντολού

Η Ελλάδα στηρίζεται στην “πυρηνική δύναμη” Γαλλία για να αντιμετωπίσει την Τουρκία

Ενώ τα τελευταία δύο χρόνια οι προσπάθειες για τη μείωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας συνεχίζονται, η Ελλάδα κάνει νέες κινήσεις για να εξοπλιστεί στηριζόμενη στην “πυρηνική δύναμη” της Γαλλίας προκειμένου να αυξήσει την αποτρεπτική της δύναμη εναντίον της Τουρκίας. 

Στο πλαίσιο αυτών των κινήσεων, Ελλάδα και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνία στις 28 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι βήματα όπως η συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Γαλλία άνοιξαν το δρόμο στην Ανατολική Μεσόγειο για ένα περιβάλλον που μοιάζει με τον ψυχρό πόλεμο. 

Οι ειδικοί από τους οποίους πήρε τη γνώμη τους ο ανταποκριτής του πρακτορείου αναφέρουν  ότι αυτή η συμφωνία φέρει χαρακτηριστικά εκφοβισμού. 

Ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Χατζί Μπαϊράμ Βελί  καθηγητής Ναίλ Αλκάν δήλωσε :”Σε μια εποχή που οι παγκόσμιοι πόροι μειώνονται ραγδαία, η Ανατολική Μεσόγειος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ πιο σημαντική. Η Γαλλία, η Ελλάδα και οι άλλοι σύμμαχοί τους δεν θέλουν να μοιραστούν τους πόρους της περιοχής με την Τουρκία και προβαίνουν με κάθε ευκαιρία σε κινήσεις εναντίον της. Η συμφωνία δεν έχει πραγματικό νόημα, υπεγράφη απλώς για εκφοβισμό. Όσο άσχημες κι αν είναι οι σχέσεις, δεν αναμένω ότι η Τουρκία και η Γαλλία θα βρεθούν αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις παροτρύνσεις  της Ελλάδας. Το Παρίσι έχει επίγνωση της στρατιωτικής δύναμης της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια ισχυρή χώρα.” 

Ο λέκτορας του τμήματος διεθνών σχέσεων της σχολής πολιτικών επιστημών του πανεπιστημίου της Άγκυρας καθηγητής Τσινάρ Οζέν δήλωσε ότι στη Μεσόγειο έχει αρχίσει να εμφανίζεται μια νέα γεωπολιτική ισορροπία, παρόμοια με την περίοδο του ψυχρού πολέμου και είπε: “Από την αρχή της στρατιωτικής και πολιτικής παρουσίας της Τουρκίας στη Λιβύη, η Γαλλία άρχισε να θεωρεί την Τουρκία ως σοβαρή απειλή. Η εντεινόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας για τη Λιβύη οδηγεί τη γαλλική  και την τουρκική γεωπολιτική να έρθουν αντιμέτωπες στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως εκ τούτου, για να εξισορροπηθεί αυτό, προσπαθούν να απασχολήσουν την Τουρκία σε αυτόν το χώρο. Η συμφωνία είναι απλώς μια πρόκληση. Μπορεί να θεωρηθεί μεν ως πολιτική αντιπαλότητα, αλλά δεν έχει σημασία από στρατιωτική άποψη. Η Γαλλία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας. Καμία από τις δύο χώρες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε θερμό επεισόδιο  με την Τουρκία παρά μόνο να προσπαθήσουν να την εκφοβίσουν. Μην ξεχνάμε ότι και οι τρεις χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.” 

Ο Δρ. Χαλούκ Καράνταγ από το τμήμα πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Μπάσκεντ είπε ότι το ουσιαστικό θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι ότι ανοίγει το δρόμο στο να αγοράσει η Αθήνα περισσότερα όπλα και στρατιωτική τεχνολογία από τη Γαλλία. 


Φιλοκυβερνητικά  ΜΜE

Προεδρία της Διεύθυνσης Επικοινωνιών: Η Τουρκία θα συνεχίσει να προχωρά προς τον στόχο της για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία 

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Αμυντικής Βιομηχανίας συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Στη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, σημειώθηκε: “Λήφθηκαν οι αποφάσεις για  διάφορα πρότζεκτ που σχετίζονται με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και ραντάρ, συστήματα επικοινωνίας και πληροφοριών, πυρομαχικά και πυραύλους, διάφορες πλατφόρμες, μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα, εκσυγχρονισμό και νέες τεχνολογίες. 

Με την αποφασιστικότητά της στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την παραγωγή εγχώριων και εθνικών συστημάτων και τεχνολογιών, η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει σταθερά βήματα προς τον στόχο της για μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...