Τουρκικός Τύπος: Η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή, δηλώνει ο Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Εργντογάν, μεταξύ άλλων απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούν στο δήμο Κωνσταντινούπολης, στην χιονοθύελλα που έπληξε τη χώρα, στον αγώνα ενάντια στον πληθωρισμό και παράλληλα άσκησε σκληρή κρητική στην αντιπολίτευση του CHP. 

Ο Ερντογάν απάντησε στην ερώτηση για το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και το πώς η Μόσχα προσέγγισε την πρόταση διαμεσολάβησης της Τουρκίας ως εξής: “Πρώτα απ’ όλα, φυσικά, δεν μπορούμε να δούμε αυτές τις εξελίξεις θετικές επειδή η περιοχή είναι η περιοχή μας. Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας. Θέλουμε η τρέχουσα ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να επιλυθεί πριν μετατραπεί σε νέα κρίση. Επαναλαμβάνω  ότι είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την επίλυση της κρίσης.”

“Ποια θα είναι η θέση της Τουρκίας ως χώρας του ΝΑΤΟ εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία;” Στην ερώτηση, ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει υποστηρίξει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας από την πρώτη στιγμή.

 Υπενθυμίζοντας ότι η Τουρκία έχει λάβει σαφή θέση ενάντια στα βήματα που βλάπτουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ιδιαίτερα την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: “Αυτή η στάση μας δεν επιδέχεται  συζήτηση. Ελπίζω ότι η Ρωσία δεν θα καταφύγει σε ένοπλη επίθεση και κατοχή της Ουκρανίας. Εννοείται ότι υπάρχει ανάγκη για ουσιαστικό διάλογο για να ακούσουμε τη Ρωσία και να αντιμετωπίσουμε εύλογες ανησυχίες για την ασφάλεια της, εάν υπάρχουν. Πρέπει επίσης να εξηγήσουμε στη Ρωσία γιατί ορισμένες από τις απαιτήσεις της είναι απαράδεκτες.”

Όταν ρωτήθηκε για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ερντογάν απάντησε ως εξής: “Επιθυμία μας είναι να βρεθεί μια λύση στην τρέχουσα κρίση μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Συνεχίζουμε επίσης τις εκκλήσεις μας προς τη Ρωσία και την Ουκρανία να ενεργήσουν εποικοδομητικά και με αυτοσυγκράτηση. Η Τουρκία θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως σύμμαχος του ΝΑΤΟ, όπως έκανε έως τώρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για αμφιβολίες σε αυτό το θέμα και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις μας με αυτόν τον τρόπο.”

Για τον East Med: Αδύνατο οποιοδήποτε περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Ερωτηθείς για την αξιολόγηση της αποχώρησης των ΗΠΑ από την πρωτοβουλία East Med, ο Ερντογάν αφού εξέφρασε ότι οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το πρότζεκτ όταν διαπίστωσαν στους υπολογισμούς κόστους οφέλους ότι δεν θα έχουν τα αναμενόμενα, συνέχισε ως εξής: “Είναι αδύνατον οποιοδήποτε περιφερειακό έργο που αγνοεί την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο να είναι επιτυχές. Ο East Med από την άλλη, είναι ένα μάταιο έργο που δεν έχει τεχνική και εμπορική σκοπιμότητα και το οποίο το ελληνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο έφερε με πολιτικά κίνητρα για να αποκλείσουν εμάς και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου. Είναι ευχάριστο που η Αμερική βλέπει επιτέλους αυτήν την αλήθεια. Φυσικά, είμαστε υπέρ της συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς και της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο.”  

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει κάνει κάποια βήματα σε αυτό το θέμα και είπε: «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτόν τον τομέα με το Ισραήλ.Ο Πρόεδρος κ. Χέρτζογκ θα μας επισκεφτεί στα μέσα Φεβρουαρίου. Με αυτή την επίσκεψη, μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.”

Όταν ρωτήθηκε για τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι οι προσδοκίες τους από τον Μπάιντεν ήταν πολύ διαφορετικές και συνέχισε: “Πιστεύω ότι θα υπάρξουν νέες εξελίξεις σε αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή μας που είχαμε στη Ρώμη. Εύχομαι  ότι και σε αυτή τη νέα διαδικασία θα κάνουμε γρήγορα  βήματα και ελπίζω να μπορέσουμε να βάλουμε τις σχέσεις μας σε θετική πορεία  όπως στο παρελθόν.”

Εμείς θα αποφασίσουμε για τους S-400

Ο Ερντογάν στην ερώτηση εάν “Υπάρχει θέμα αγοράς νέων συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία” έδωσε την εξής απάντηση: “Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται. Με άλλα λόγια, κανείς άλλος εκτός από εμάς δεν θα αποφασίσει τι θα πάρουμε και από ποιον. Δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για τα δικά μας αμυντικά συστήματα που κατασκευάζουμε. Όταν ανέλαβα, είχαμε 20%  εθνική κατασκευαστική δυνατότητα στα αμυντικά μας συστήματα, αλλά τώρα αυτό έχει φτάσει στο 80 %. Αυτό δείχνει κάτι.Σημαίνει ότι η Τουρκία αναπτύσσεται με πολύ διαφορετικό τρόπο, δυναμώνει με διαφορετικό τρόπο και είμαστε υποχρεωμένοι να γίνουμε πιο δυνατοί. Η Ελλάδα αγοράζει όπλα από τη Γαλλία και πολλά άλλα μέρη. Εμείς όμως προσπαθούμε να είμαστε αυτάρκεις και σε κάθε περίπτωση  συνεχίζουμε τον δρόμο μας δυναμώνοντας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...