Τουρκικός Τύπος: Η τούρκικη αντι-Navtex και η «έκκληση» Ζάεφ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Η NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία γιατί «παραβιάστηκε το μη στρατιωτικό καθεστώς της Χίου» και η «έκκληση» Ζάεφ για συνεργασία της Ελλάδας με την Τουρκία απασχόλησαν σήμερα τον Τουρκικό Τύπο


Πρακτορείο Αναντολού
Έκκληση του Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζάεφ προς την Ελλάδα για συνεργασία με τη Τουρκία.

Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζάεφ απευθυνόμενος προς την Ελλάδα είπε:  «Ας είμαστε έξυπνοι. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η ένταση δεν θα ξανασυμβεί. Επειδή η Τουρκία είναι γείτονάς σας και δικός μας καλός φίλος».


CNN Türk

Η Τουρκία εξέδωσε χθες νέα NAVTEX με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε το «μη στρατιωτικό καθεστώς» της Χίου που καθορίζεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης του 1923.

Η NAVTEX δεν αφορά τη δραστηριότητα οποιουδήποτε ερευνητικού πλοίου.Αφορά στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία, σύμφωνα με τη Λωζάνη, έπρεπε να μην ήταν εξοπλισμένα.
Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου παρά τη Λωζάνη. Η Χίος είναι ένα από αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα με την τελευταία  NAVTEX ανακοίνωσε ότι από τη Χίο θα κάνει ασκήσεις πυροβολικού. Αυτή αποτέλεσε μια καθαρή  ομολογία για παραβίαση της Λωζάνης. Με μια επιδέξια κίνηση η Τουρκία εξέδωσε αντι NAVTEX δηλώνοντας ότι η NAVTEX της Ελλάδας αντίκειται στη συμφωνία της Λωζάνης.
Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου το έφερε στην ημερήσια διάταξη λέγοντας ότι «οι εντάσεις δεν θα σταματήσουν εκτός εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το χάρτη της Σεβίλλης».

Με βάση αυτό το χάρτη η ελληνική υφαλοκρηπίδα φτάνει στη μέση της Μεσογείου και φυλακίζει τη Τουρκία στην ακτογραμμή της. Αυτόν το χάρτη δεν τον αναγνωρίζει ούτε η Τουρκία ούτε η ΕΕ. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στάση και τη συμπεριφορά της εναντίον της Λωζάνης. Σχετικά με τις εντάσεις που προέκυψαν με την Ελλάδα, η Τουρκία για πρώτη φορά εξέδωσε  NAVTEX  που αφορά στην αποστρατικοποίηση των νησιών όπως ορίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης. Εν τω μεταξύ με μια άλλη NAVTEX παρατάθηκαν οι ερευνητικές εργασίες που εκτελεί το Yavuz ανοιχτά της Κύπρου έως τις 12 Οκτωβρίου.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...