Τουρκικός Τύπος: «Η υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να σταματήσει»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Η υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις πρέπει να σταματήσει

Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, κατά την επικοινωνία συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Στην επικοινωνία, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη είναι θεμελιώδης αξία εντός της συμμαχίας όσον αφορά τόσο την ασφάλεια των κρατών μελών όσο και τη συλλογική ασφάλεια.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη δυσαρέσκειά της για τις επαφές της Σουηδίας με άτομα και τις λεγόμενες οργανώσεις υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG/PYD, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι η παρουσία και οι δραστηριότητες της τρομοκρατικής οργάνωσης FETÖ στη Σουηδία επίσης συνεχίζονται.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και οπλική υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα πρέπει επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που επέβαλε η Σουηδία στην Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία μετά την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, την οποία έπρεπε να πραγματοποιήσουν λόγω της τρομοκρατικής απειλής από τη Συρία προς την Τουρκία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Φινλανδίας Νιινίστο

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και η αίτηση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την επικοινωνία,ο πρόεδρος δήλωσε ότι μια στάση που αγνοεί τρομοκρατικές οργανώσεις που αποτελούν απειλή για έναν σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της φιλίας και της συμμαχίας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι το πιο φυσικό δικαίωμα η Τουρκία να περιμένει σεβασμό και υποστήριξη στον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της ενάντια σε μια  απειλή για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, στην επικοινωνία συζητήθηκαν οι αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κατά την επικοινωνία, ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει ειλικρινά την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ και ότι το θέμα σχετικά με το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας είναι η στάση αυτών των δύο χωρών σχετικά με τα ζωτικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος δήλωσε ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεν δείξουν ξεκάθαρα ότι θα σταθούν αλληλέγγυες με την Τουρκία σε θεμελιώδη ζητήματα, ειδικά στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, η χώρα του δεν θα προσεγγίσει θετικά την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ.

Επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος, ο Στόλτενμπεργκ είπε:

“Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και ότι οι συνομιλίες πρέπει να  συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...