Τουρκικός Τύπος: «Ίσως μπορέσουμε να μεσολαβήσουμε για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Ίσως μπορέσουμε να μεσολαβήσουμε για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Ο Πρόεδρος είπε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη με κατεύθυνση την  κατοχή ή τον πόλεμο στην ένταση Ρωσίας-Ουκρανίας θα προκαλούσε στην περιοχή  πολύ σοβαρή παραβίαση της ειρήνης και ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει  αποδεκτό από την Τουρκία και συνέχισε ως εξής: “Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία συνεχίζουν να είναι αρκετά καλές. Θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στην περιοχή και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Έχω μια επίσκεψη στην Ουκρανία μπροστά μου. Στο μεταξύ, ίσως μπορέσουμε να μιλήσουμε με τον κ. Πούτιν τηλεφωνικά. Ίσως υπάρξει και μια επίσκεψη στη Μόσχα.”  

Κλείνοντας τόνισε: “ Ίσως μπορέσουμε να μεσολαβήσουμε για την ειρήνη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.”


Ο πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου Σουτζούογλου αντέδρασε στην ελληνοκυπριακή πλευρά που επέτρεψε στο PKK/PYD να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) Φαήζ Σουτζούογλου αντιδρώντας  στην άδεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης προς την τρομοκρατική οργάνωση PKK/PYD να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο ελληνικό τμήμα, είπε : “Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία έδωσε άδεια στο PYD, το πολιτικό σκέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στη Νότια Κύπρο, άρχισε να θέτει τις βάσεις για παράνομες δραστηριότητες με φιλοτρομοκρατική στάση.”

Στη δήλωσή του, ο Σουτσούογλου σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση κάνει νέα βήματα για να διαταράξει την ειρήνη στο νησί και να τροφοδοτήσει περαιτέρω την έχθρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων και συνέχισε ως εξής: “Όσοι υποτιμούν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της Τουρκίας πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία και η ΤΔΒΚ έχουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να δώσουν το απαραίτητο μάθημα σε κάθε είδους τρομοκρατικές δραστηριότητες.”

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όσοι έμειναν στην ιστορία με τις ένοπλες τρομοκρατικές ενέργειες κατά των Τουρκοκυπρίων μεταξύ 1963-1974 και τώρα φιλοξενούν την τρομοκρατία, και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι αγνοούν την ιστορική ενότητα ισχύος  που προέρχεται από τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ.

Συνεχίζοντας τόνισε: “Το να δίνεις τη δυνατότητα να  λειτουργεί ελεύθερα ,ανοίγοντας γραφείο, σε αυτό το αιματοβαμμένο  δίκτυο δολοφόνων είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία της ελληνοκυπριακής διοίκησης που τροφοδοτεί την τρομοκρατία. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία είναι και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει σε κίνδυνο τόσο την ειρήνη στο νησί όσο και την περιφερειακή ειρήνη με αυτή την πρωτοβουλία. Για αυτόν τον λόγο καλούμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου να εγκαταλείψει τις ενέργειες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να μην δοκιμάσει την κοινή ισχύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...