Τουρκικός Τύπος: Ισόβια κάθειρξη για τον Οσμάν Καβάλα στην υπόθεση για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τα γεγονότα στο πάρκο Γκεζί

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Το 13ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε τον Οσμάν Καβάλα στην υπόθεση για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί σε επιβαρυμένη ισόβια κάθειρξη για “απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Τουρκίας ή μερικής ή ολικής παρεμπόδισής της από την άσκηση των καθηκόντων της.”

Το δικαστήριο καταδίκασε τους υπόλοιπους επτά κατηγορούμενους σε 18 χρόνια φυλάκιση.

Γενί Σαφάκ: «Η απόφαση για τον Καβάλα ένωσε τους εχθρούς της Τουρκίας»

Η ισόβια κάθειρξη για τον Οσμάν Καβάλα συνένωσε ξανά δυτικές χώρες και οργανώσεις κατά της Τουρκίας. Στις δηλώσεις που έκαναν προσέβαλαν την Τουρκία  και εκτόξευσαν απειλές.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, εξέδωσε γραπτή δήλωση μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης Καβάλα και Γκεζί.“Καλούμε να απελευθερωθούν όλοι οι φυλακισμένοι”, ανέφερε το κείμενο, αδιαφορώντας για τους διπλωματικούς κανόνες και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

Η υπουργός εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ και η υπουργός πολιτισμού Κλαούντια Ροθ δήλωσαν ότι οι καταδικασθέντες “πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως”.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάκο Σάντσες Αμόρ και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Σεργκέι Λαγκοντίνσκι  εξέδωσαν επίσης κοινή δήλωση λέγοντας και απειλώντας την Τουρκία : “Αυτή η θλιβερή απόφαση περιφρονεί σαφώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις συνεχιζόμενες διαδικασίες παραβίασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες για την τουρκική οικονομία”.

Η δήλωση της Διεθνούς Αμνηστίας προσέβαλε την τουρκική δικαιοσύνη. Ο Νιλς Μούζνιεκς, διευθυντής του Ευρωπαϊκού περιφερειακού γραφείου της οργάνωσης, χαρακτήρισε την απόφαση ως φάρσα και ζήτησε την απελευθέρωση του Καβάλα και των άλλων κατηγορουμένων.

Η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τουρκία, Έμα Σινκλέρ-Γουέμπ, δήλωσε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν μια “ενεργή πρόκληση για το Συμβούλιο της Ευρώπης”.

Τον περασμένο Οκτώβριο η δήλωση από τους πρέσβεις δέκα χωρών για τον Οσμάν Καβάλα προκάλεσε διπλωματική κρίση.

Σκληρή ήταν η αντίδραση των τουρκικών αρχών στην ξεδιάντροπη  δήλωση των πρεσβειών Γερμανίας, ΗΠΑ, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες ζήτησαν σκανδαλωδώς την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Αργότερα οι πρεσβευτές είχαν ζητήσει συγγνώμη.

Τζουμχουριγιέτ: «Υπόθεση Γκεζί : “Φρουρά για τη δικαιοσύνη” ξεκίνησε στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης»

Μετά την ανατροπή της αθωωτικής απόφασης για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013, ξεκίνησε “Φρουρά για τη δικαιοσύνη” στο Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης και οι δικηγόροι διαμαρτυρήθηκαν με χειροκροτήματα.

Oı δικηγόροι έκαναν δηλώσεις σχετικά με την απόφαση. Ο δικηγόρος Κεμάλ Αϊτάτς δήλωσε τα εξής:

“Χθες έγινε μια καταστροφή σε αυτό το δικαστικό μέγαρο. Ζήσαμε ένα ρεζιλίκι μια κωμωδία, που δεν μπορούμε να την ονομάσουμε νόμο, μέσω ενός εκτελεστικού γραφείου και των εκτελεστών που έχει ορίσει η πολιτική εξουσία. Από πού και από ποιον παίρνουν αυτό το θάρρος, είναι πραγματικά δύσκολο να απαντηθεί αυτό το ερώτημα. Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε: Θα  ζητήσουμε τον λογαριασμό από αυτούς τους δήμιους.”

 Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CHP Οζγκούρ Οζέλ δήλωσε:

“Το Γκεζί νίκησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απελευθέρωση αυτής της χώρας από έναν δικτάτορα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αγώνα.”  

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...