Τουρκικός Τύπος: Ιστορικής σημασίας η ίδρυση Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Οργάνωση Τουρκικών Κρατών

Με την 8η Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Χωρών (Τουρκικό Συμβούλιο) στην Κωνσταντινούπολη, συστάθηκε ο «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών».

Το Τουρκικό Συμβούλιο προέκυψε ως φόρουμ μέσω της διαδικασίας των «Συνόδων Κορυφής των Αρχηγών Κρατών Τουρκόφωνων Χωρών» μετά από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Η «Συμφωνία του Ναχτσιβάν», με την οποία ιδρύθηκε το Τουρκικό Συμβούλιο, υπογράφηκε το 2009 από την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Στην 6η σύνοδο κορυφής του Τουρκικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το 2018, η Ουγγαρία έγινε δεκτή ως μέλος παρατηρητής. Στην 7η σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού το 2019, το Ουζμπεκιστάν έγινε πλήρες μέλος του Συμβουλίου. Σε αυτή τη Σύνοδο το Τουρκμενιστάν έγινε μέλος παρατηρητής.

Μετά την 8η Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με θέμα «Πράσινες Τεχνολογίες και Έξυπνες Πόλεις στην Ψηφιακή Εποχή», με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύτηκε κοινή διακήρυξη 121 άρθρων όπου αναφέρεται ότι η ονομασία του Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκόφωνων Κρατών άλλαξε σε «Οργανισμός Τουρκικών Κρατών».

Στη διακήρυξη αποφασίστηκε επίσης να αναπτυχθεί συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του εξτρεμισμού, του ρατσισμού, των διακρίσεων, της ξενοφοβίας, της ισλαμοφοβίας και κάθε μορφής ρητορικής μίσους και συντονισμός των προσπαθειών σε αυτούς τους τομείς στη διεθνή σκηνή.Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση του αμοιβαίου εμπορίου και των επενδύσεων. Δόθηκε εντολή να αρχίσει η εργασία για τη δημιουργία μονάδας αντιμετώπισης καταστροφών εντός του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών με την επωνυμία «Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της Οργάνωσης Τουρκικών Κρατών».

Σχολιάζοντας τη σύνοδο κορυφής ο καθηγητής Κουρσάτ Ζορλού δήλωσε ότι αυτή η σύνοδος κορυφής έχει ιστορική σημασία και μεταξύ άλλων έκανε τις ακόλουθες αξιολογήσεις: «Είναι η μετάβαση του πεδίου της τουρκικής συνεργασίας σε μια νέα φάση θεσμικής επέκτασης. Αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει με την Ουγγαρία και το Ουζμπεκιστάν στο παρελθόν. Τώρα, με την ένταξη του Τουρκμενιστάν, οι σημερινές Τουρκικές Δημοκρατίες έχουν επίσημα συνενωθεί στη βάση της τουρκικής γλώσσας, εκτός από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Ο Πρόεδρος Ερντογάν μίλησε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζοντας ότι βρίσκονται στην πρώτη επέτειο της απελευθέρωσης των εδαφών του Καραμπάχ είπε ότι η νίκη του Αζερμπαϊτζάν έκανε περήφανο ολόκληρο τον τουρκικό κόσμο και στη συνέχεια δήλωσε:

«Ελπίζω με τη νίκη του Καραμπάχ να έχουν ανοίξει οι πόρτες μιας νέας εποχής κατά την οποία θα επικρατήσουν ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στον Καύκασο. Η έκτακτη συνάντηση για το Αφγανιστάν που διεξήχθη από τους υπουργούς εξωτερικών μας στις 27 Σεπτεμβρίου αποτέλεσε την απαρχή για την απόδειξη της αποφασιστικότητας μας να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή μας. Ως Οργανισμός Τουρκικών Κρατών, ο κοινός μας αγώνας ενάντια στην επιδημία του κορονοϊού με την Ουγγαρία, μέλος παρατηρητή μας, είναι μια άλλη περίπτωση επιτυχίας. Έχουμε τεκμηριώσει για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, εξτρεμισμού, ρατσισμού και ισλαμοφοβίας. Τονίσαμε τη βούλησή μας να κάνουμε κοινά βήματα κατά της κλιματικής αλλαγής και κρίσεων όπως οι επιδημίες.Θα δώσουμε επίσης προτεραιότητα στους στόχους της πράσινης ανάπτυξης».

Ακσάμ

Δηλώσεις για τους S-400 από τον υπουργό Ακάρ

Οι δηλώσεις του υπουργού Ακάρ έχουν ως εξής: «Παρά τις καλοπροαίρετες εκκλήσεις μας για διάλογο, δίνεται η απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες πράξεις της Ελλάδας και διπλωματικά αλλά και στο πεδίο.Είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι S-400 είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα. Όπως οι S-300 χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ, με τον ίδιο τρόπο θα χρησιμοποιήσουμε και εμείς τους S-400.

Αν και εκπληρώσαμε όσα μας αναλογούν στο πρότζεκτ των F-35,η παράδοσή τους μπλοκαρίστηκε λόγω των S-400. Συμφωνήθηκε να συναντηθούμε ξανά στις ΗΠΑ στις αρχές του 2022 για να διαπραγματευτούμε λεπτομερώς για οικονομικά θέματα.

Το επίσημο αίτημά μας για την προμήθεια νέων F-16 και τον εκσυγχρονισμό ορισμένων από τα υπάρχοντα υποβλήθηκε στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου 2021, στο πλαίσιο του Foreign Military Sales (FMS). Πιστεύουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να προσεγγίσει το θέμα θετικά. Ωστόσο, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, καθώς η διαδικασία θα υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου. Εάν η στάση των ΗΠΑ είναι αρνητική, η Τουρκία θα πρέπει αναγκαστικά να αξιολογήσει άλλες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλειά της στο περιβάλλον απειλής που βρίσκεται».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...