Τούρκικος Τύπος: Και επίσημα υποψήφιος Πρόεδρος για ακόμη μια φορά ο Ερντογάν

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP για την υποψηφιότητα του Ερντογάν

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2023 απέχουν μόλις λίγες ημέρες.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΡ σε συνεδρίασή της αποφάσισε  να προτείνει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως υποψήφιο πρόεδρο. Μετά την απόφαση αυτή, η υποψηφιότητα του Ερντογάν για την προεδρία επισημοποιήθηκε από πλευράς του ΑΚΡ.

Το κατά πόσον ο  Ερντογάν, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος με λαϊκή ψήφο σύμφωνα με το “κοινοβουλευτικό σύστημα” το 2014 και το “προεδρικό σύστημα” το 2018, θα μπορούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος για τρίτη φορά αποτέλεσε και πάλι αντικείμενο συζήτησης.

Η MAK Research ανακοίνωσε την τελευταία εκλογική έρευνα: Με 5% προηγείται ο Κιλιτσντάρογλου 

Η MAK Research ανακοίνωσε την τελευταία εκλογική έρευνα σε ζωντανή μετάδοση από το Habertürk TV. Σύμφωνα με αυτήν, η διαφορά μεταξύ του υποψηφίου της Λαϊκής Συμμαχίας, προέδρου του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και του προέδρου του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι 5 μονάδες. Το 47% των ερωτηθέντων απάντησε “Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου” στην ερώτηση “Ποιον θα ψηφίσετε στις προεδρικές εκλογές;”. Το ποσοστό εκείνων που απάντησαν “Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν” είναι 42%.

Υπάρχουν και 8 % αναποφάσιστοι, αλλά σχεδόν όλοι αυτοί είναι ψηφοφόροι του HDP και περιμένουν το σήμα της ηγεσίας του κόμματος.

Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές στις πλημμύρες του Αντίγιαμαν και της Σανλίουρφα έφτασαν τις 15,

Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας, οι έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή προκάλεσαν απώλειες ζωών. 2 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Αντίγιαμαν  και 13  στην Σανλίουρφα.

Σολ (Αριστερά-Εφημερίδα του ΤΚΡ)

Το TKP ανακοίνωσε την εκλογική του απόφαση: Μία ψήφος για να φύγει ο Ερντογάν και μία ψήφος για το TKΡ.
Σε ανακοίνωσή το ΤΚΡ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές αναφέρει: “Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές με το δικό του όνομα και τους δικούς του υποψηφίους μαζί με τη συμμαχία της Ένωσης Σοσιαλιστικής Δύναμης, η οποία έχει ένα νόημα πέρα από μια εκλογική συμμαχία. Το κόμμα μας θα ορίσει υποψηφίους σε 81 νομούς και σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και θα κινητοποιήσει όλες τις δυνατότητές του ώστε το κομμουνιστικό κίνημα να κάνει ένα ιστορικό άλμα τόσο με την προπαγάνδα και την οργανωτική του δουλειά κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας όσο και με τις ψήφους που θα πάρει”.

Για τις προεδρικές εκλογές

“Η ψήφος μας στον Κιλιτσντάρογλου δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε ως στήριξη στην Λαϊκή  Συμμαχία ούτε ως προσδοκία από αυτήν. Αυτή η ψήφος είναι ενάντια στον Ερντογάν και μεταφέρει το μήνυμα “σας καταλαβαίνουμε, συμμεριζόμαστε τα συναισθήματά σας” σε μεγάλα τμήματα του λαού που είναι επικεντρωμένα στην άμεση αποχώρηση του Ερντογάν. Θα διώξουμε τον Ερντογάν και το ΑΚΡ και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Υπό αυτή την έννοια, η ψήφος στο TKP στις βουλευτικές εκλογές θα σημαίνει τόσο την έντονη αντίρρηση στη συνέχιση της ίδιας νοοτροπίας με διαφορετικά ονόματα στη μετα-Ερντογάν Τουρκία όσο και τη συνένωση των δυνάμεων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που λένε “αγαπήσαμε και εμπιστευτήκαμε το TKP” για μια βιώσιμη χώρα όπου θα επικρατεί η ισότητα, η ευημερία, η αφθονία, το φως ,η ελευθερία και η δικαιοσύνη, για μια σοσιαλιστική Τουρκία”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...