Τουρκικός Τύπος: «Κινητικότητα της διπλωματίας» με την Αίγυπτο

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα ταΜΜE

Έχει επιταχυνθεί η κινητικότητα στην διπλωματία: Ποια βήματα θα γίνουν με την Αίγυπτο;

Η κινητικότητα της διπλωματίας για λογαριασμό της Τουρκίας επιταχύνθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ θα μεταβεί στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα.

Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα συζητηθούν σε αυτές τις συναντήσεις. Το πρώτο βήμα μετά την συνάντηση θα είναι ο αμοιβαίος διορισμός πρέσβεων. Εάν ομαλοποιηθούν οι σχέσεις, ενδέχεται να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη η υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών. Η Αίγυπτος έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμφωνίες με άλλες χώρες Ωστόσο, έλαβε υπόψη τα όρια που δήλωσε η Τουρκία στις εν λόγω συμφωνίες. Εάν οι σχέσεις εξομαλυνθούν, θα ληφθούν μέτρα για την αύξηση του αμοιβαίου εμπορίου. Άνοιξε και πόρτα και για το κοινοβούλιο για σχέσεις με την Αίγυπτο. Συγκροτήθηκε ομάδα διακοινοβουλευτικής φιλίας μεταξύ της Αιγυπτιακής Βουλής των Αντιπροσώπων και της Τουρκικής Βουλής. Μια αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου θα επισκεφτεί την Αίγυπτο αυτόν τον μήνα.

Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου: Σε πολλές δυτικές χώρες αυξάνονται οι ισλαμοφοβικές και αντισημιτικές επιθέσεις

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πραγματοποίησε κοινή συνέντευξη τύπου μετά την συνάντηση που είχε με τον υπουργό εξωτερικών Άνζε Λόγκαρ κατά την επίσκεψή του στην Σλοβενία. Δηλώνοντας ότι είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν λεπτομερώς τους τομείς για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις είπε: “Έχουμε φτάσει σε αμοιβαία κατανόηση για να εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας”.

Σε ερώτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα ο υπουργός απάντησε:

“Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται.Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόσφατα ανακοίνωσε στο κοινό το Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες για την μεταρρύθμιση στην δικαιοσύνη”.

Επισημαίνοντας ότι και η Τουρκία έχει προσδοκίες από την ΕΕ σε αυτόν τον τομέα, ο Τσαβούσογλου συνέχισε ως εξής: “Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει καταστεί ζήτημα προτεραιότητας τόσο στα θεσμικά όργανα της ΕΕ όσο και στα κράτη μέλη, επειδή έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα σε αυτόν τον τομέα.

Παρατηρούμε ότι οι ισλαμοφοβικές και αντισημιτικές επιθέσεις αυξάνονται σε πολλές δυτικές χώρες. Ταυτόχρονα, η παραβιάζονται και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των μειονοτήτων.Ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί”.

Όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να αποσυρθεί από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι θέμα που σχετίζεται με την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και ότι η συμφωνία προκάλεσε διαμάχη σε πολλές χώρες και έξι κράτη μέλη της ΕΕ δεν επικύρωσαν τη σύμβαση.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...