Τουρκικός Τύπος: «Λύσαμε τα πάντα στην Τουρκία και μας έμεινε το φεγγάρι;»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών στο «Φόρουμ Φιλίας» που διοργανώθηκε «με τη συμμετοχή του Ελληνο-Ελληνοκυπριακού διδύμου, της Γαλλίας και ορισμένων αραβικών χωρών»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άκσοϊ:

«Το Ελληνο – Ελληνοκύπριακό δίδυμο, το οποίο κάνει κινήσεις για να αποτρέψει τις προσπάθειες δημιουργίας θετικής ατζέντας με την Τουρκία και προσπαθεί να κάνει πολιτική ζητώντας βοήθεια από άλλους, απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας. Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το “Φόρουμ Φιλίας” με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Διοίκησης της Νότιας Κύπρου. Κανένα φόρουμ στο οποίο δεν συμμετέχει η χώρα – κλειδί της περιοχής, η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι, δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσει ένα μηχανισμό για μια δραστική και επιτυχή συνεργασία και φιλία. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες της ΕΕ για συνεργασία στην Μεσόγειο. Καλούμε το Ελληνο – Ελληνοκύπριακό δίδυμο να λογικευτεί».

Απάντηση από την Βουλή στους γερουσιαστές των ΗΠΑ για την επιστολή προς τον Μπάιντεν για την Τουρκία

Η Διακοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας ΗΠΑ – Τουρκίας της Βουλής εξέδωσε δήλωση την οποία υπογράφουν 87 βουλευτές από το ΑΚΡ, CHP,İYİ Parti και ΜΗΡ και η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένοι πολιτικοί μεταξύ των φίλων και συμμάχων μας που εξακολουθούν να μην συνειδητοποιούν ότι η Τουρκία είναι ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ των πολιτών όσον αφορά την φυλή και το χρώμα τους.

Οι αβάσιμες και ανεύθυνες κατηγορίες των υπογραφόντων γερουσιαστών που στοχεύουν την εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν είναι σε καμία περίπτωση συμβατές με τη στρατηγική μας συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την συμμαχία μας υπό την σκέπη του ΝΑΤΟ.Δείχνει τις βαθιές αντιθέσεις εκείνων που κήρυξαν τους διαδηλωτές που εισέβαλαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ «τρομοκράτες» και ονόμασαν τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία “υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Οι προσδοκίες μας από υπεύθυνους πολιτικούς είναι αντί να επικρίνουν τον αγώνα μας ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις που προσπάθησαν να βλάψουν την Τουρκία να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους. Τέλος, η Τουρκία η οποία με θρησκευτική ευλάβεια πορεύεται στα πλαίσια της τήρησης του δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πιστεύει ότι η τιμωρία των τρομοκρατών και δολοφόνων εμπίπτει στις απαιτήσεις του κράτους δικαίου.

Αυτοί που επικρίνουν την Τουρκία για αυτά τα θέματα θα ήταν πιο χρήσιμο να αφιερώσουν χρόνο για να διορθώσουν τις παραβιάσεις του νόμου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.Τέτοιες προσεγγίσεις δεν ωφελούν αλλά βλάπτουν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ».

Τζουμχουριγιέτ

Ο διαστημικός στόχος δεν έδωσε ελπίδες στον πολίτη: Δεν μπορούμε να πάμε στην αγορά, θα πάμε στο διάστημα;

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, δύο ημέρες πριν στην Συνάντηση Προώθησης του Εθνικού Διαστημικού Προγράμματος, ανακοίνωσε τους στόχους της Τουρκίας που σχετίζονται με το διάστημα: «Στο τέλος του 2023 με τον δικό μας εθνικό και υβριδικό πύραυλο φτάνοντας στο φεγγάρι θα πραγματοποιήσουμε μια σκληρή προσσελήνωση. Ο δέκατος και τελευταίος στόχος μας στο διαστημικό πρόγραμμα είναι να στείλουμε έναν Τούρκο πολίτη στο διάστημα. Ίσως να είναι και μια γυναίκα. Προτείνω να δώσουμε ένα τούρκικο όνομα στον ταξιδευτή αντί για “αστροναύτης” ή “κοσμοναύτης”».

Οι πολίτες εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους ως απάντηση στις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν ως εξής:

«Λύσαμε τα πάντα στην Τουρκία και μας έμεινε το φεγγάρι;» – «Δεν μπορούμε να πάμε στην αγορά, μπορείτε να μας πείτε πώς θα πάμε στο διάστημα;» – «Κοιτάξτε πώς είναι οι άνθρωποι, είναι ευτυχισμένοι;» – «Μας έχουν κόψει το ρεύμα και το φυσικό αέριο και θα πάμε στο διάστημα;» – «Τι θα αλλάξει και εάν πάμε στο φεγγάρι, όταν οι άνθρωποι τριγυρνάνε πεινασμένοι» – «Ο κόσμος πεινάει και αυτοί μιλάνε για φεγγάρι!» – «Ο Ταγίπ Ερντογάν υποτιμάει την νοημοσύνη μας» – «Η χώρα βούλιαξε και αυτός μιλά για το διάστημα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...