Τουρκικός Τύπος: «Μάταιοι οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες της Ελλάδας»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Στρατιωτική επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ ενάντια στο ΡΚΚ

Ο υπουργός εθνικής άμυνας Χουλουσί Ακάρ μετέβη στο αρχηγείο της πολεμικής αεροπορίας από όπου και ανακοίνωσε ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση “δαγκάνα κλειδί“ σε περιοχές του Βόρειου Ιράκ.

Σε δηλώσεις που έκανε εκεί μεταξύ άλλων ανέφερε πως οι ηρωικές τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησαν την επιχείρηση απόψε προκειμένου να αποτρέψουν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του λαού και των δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας από το βόρειο Ιράκ και να διασφαλίσουν την ασφάλεια των συνόρων.

Ο Ακάρ περιέγραψε πως προηγήθηκε βομβαρδισμός από αεροπορία και από το πυροβολικό και ότι ήδη ειδικές δυνάμεις με την υποστήριξη ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν διεισδύσει στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ έκανε την εξής δήλωση:

“Η Τουρκία ξεκίνησε την επιχείρηση “δαγκάνα κλειδί“. Πραγματοποιούμε αυτή την επιχείρηση εκμεταλλευόμενοι τα δικαιώματα που μας παρέχει το άρθρο 51 του ΟΗΕ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο φαντάρος μας θα φτάσει στο στόχο. Οι προετοιμασίες των τρομοκρατών καταστρέφονται επί τόπου.”


Υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμια δύναμη

Ο Τσαβούσογλου βρέθηκε στη Σινώπη όπου και μίλησε.

Τονίζοντας ότι η Τουρκία ασκεί μια ανθρωπιστική εξωτερική πολιτική παίρνοντας πρωτοβουλίες, ο υπουργός είπε:

“Πρέπει να είμαστε δυνατοί και στο γήπεδο και στο τραπέζι. Για να είμαστε δυνατοί στο γήπεδο και στο τραπέζι,πρέπει να είμαστε δυνατοί ως χώρα και ως έθνος.”

Λέγοντας ότι αντλούν τη δύναμή τους από το έθνος, ο Τσαβούσογλου συνέχισε:

“Το πρόβλημα στην αλυσίδα εφοδιασμού ξεκίνησε με την επιδημία. Τώρα έχει αποκτήσει διαφορετική διάσταση με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Αλλά κάθε κρίση φέρνει μαζί της και ευκαιρίες. Εμείς, ως Τουρκία, αφενός προσπαθούμε να επιλύσουμε τις υπάρχουσες κρίσεις και αφετέρου προσπαθούμε να αξιολογήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τη χώρα και το έθνος μας. Δεν είμαστε οπορτουνιστική χώρα ή έθνος. Δεν είμαστε ένα έθνος που προσπαθεί να αποκτήσει πλεονεκτήματα επωφελούμενο από τις δυσκολίες των άλλων. Αντίθετα, είμαστε ένα έθνος που βοηθάει όλους τους καταπιεσμένους με την ανθρωπιστική εξωτερική του πολιτική.”

Δηλώνοντας ότι με το ίδιο σκεπτικό καταβάλλουν προσπάθειες υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν για να τερματιστεί και ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Γιατί και οι δύο ηγέτες, γιατί και οι δύο χώρες λένε ότι δέχονται μόνο τη μεσολάβηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Το λένε γιατί εμείς λειτουργούμε με αρχές, γιατί θέλουμε να προχωρήσουν οι σχέσεις μας με όλους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επειδή ενεργούμε με ισορροπημένο τρόπο, ενεργούμε δίκαια και λέμε την αλήθεια. Η σημασία της Τουρκίας για την παγκόσμια ειρήνη αυξάνεται.”

Τονίζοντας ότι αγωνίζονται για να γίνει ο κόσμος πιο δίκαιος, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Λέμε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε (*). Γιατί; Επειδή τα συστήματα που έχουν δημιουργηθεί, και κυρίως ο ΟΗΕ, δεν μπορούν να αποτρέψουν τους πολέμους. Ακόμη και την εποχή της πανδημίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε σε μια απόφαση τρεις μήνες αργότερα. Αλλά όταν λέμε “αυτό το σύστημα πρέπει να αλλάξει”, φέρνουμε και λύσεις. Λέμε να εργαστούμε για έναν δίκαιο κόσμο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε μέχρι να αλλάξει αυτό το σύστημα γιατί η φωτιά είναι ακριβώς δίπλα μας και το 60% των συγκρούσεων και των πολέμων γίνονται  στην ευρύτερη περιοχή μας. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, στη Συρία στην Υεμένη στη Λιβύη και τώρα στην Ουκρανία. Η Γεωργία έχει επίσης προβλήματα με τα σύνορά και τα εδάφη της. Εμείς όμως υποστηρίζουμε την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων μας. Εάν η φωτιά είναι γύρω μας, είναι καθήκον μας πριν από οποιονδήποτε άλλον να τη σβήσουμε εμείς. Γιατί εμείς, ως Τουρκία, δεν είμαστε πλέον μια περιφερειακή δύναμη. Η Τουρκία είναι πλέον μια παγκόσμια δύναμη.”

(*) σ.σ : Εννοεί τα πέντε μόνιμα μέλη  του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.


Ακσάμ

Υπουργός εθνικής άμυνας Ακάρ: Μάταιοι οι εξοπλισμοί και οι συμμαχίες της Ελλάδας

Ο υπουργός εθνικής άμυνας Ακάρ συνομίλησε με ομάδα δημοσιογράφων και επισημαίνοντας ότι συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις και οι “παράνομες” ενέργειες ορισμένων πολιτικών στην Ελλάδα είπε:

“Η Ελλάδα από τη μια πλευρά επιδιώκει  συμμαχίες,  ενώ από την άλλη, προσπαθεί να εξοπλιστεί. Όλα αυτά είναι μάταιες προσπάθειες. Αυτή η ιστορία ενέχει μαθηματικά και μηχανική και από αυτή την άποψη είναι άχρηστα έναντι της Τουρκίας.”

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας:

“Εξάλλου, θέλουμε να γίνει γνωστό ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κανένα τετελεσμένο γεγονός ενάντια στα δικαιώματα και τα συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο και αυτό το υπογραμμίζουμε έντονα.”

Ο Ακάρ επίσης τόνισε:

“Είμαστε γείτονες με την Ελλάδα, είμαστε σύμμαχοι και υπάρχουν κοινοί κίνδυνοι εναντίον των δύο χωρών όπως οι πρόσφυγες, το Covid και η τρομοκρατία. Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη αυτά τα γεγονότα και ανάλογα να λειτουργήσουμε. Εμείς θέλουμε να καθιερώσουμε ένα σύστημα καθαρού, διάφανου και ανοικτού διαλόγου. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Τους περιμένουμε να έρθουν στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση. Θέλουμε το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα φιλίας και μιλάμε για μια δίκαιη μοιρασιά όλου του πλούτου.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...