Τουρκικός Τύπος: Μαύρο στίγμα στην ιστορία της Τουρκίας τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Σαμπάχ

Έχουν περάσει 66 χρόνια από τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955, τα οποία παρέμειναν ένα μαύρο στίγμα στην κοινωνική ιστορία της Τουρκίας.

Η επιθετική στάση των Ελληνοκυπρίων απέναντι στους Τουρκοκυπρίους και η ασυμβίβαστη στάση της Ελλάδας έκαναν επίσης αισθητές τις επιπτώσεις τους στην Τουρκία. H είδηση στις 6 Σεπτεμβρίου ότι στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη τοποθετήθηκε εκρητικός μηχανισμός ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Μετά από αυτή την είδηση χιλιάδες χώροι εργασίας που ανήκαν σε μειονότητες, ιδιαίτερα σε Έλληνες, δέχθηκαν επίθεση. Χιλιάδες Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η οδυνηρή ανάμνηση εκείνων των σκοτεινών ημερών είναι στις μνήμες ακόμα και σήμερα. Οι σχέσεις μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων που ζούσαν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, που μοιράζονταν την ίδια πολυκατοικία,τον ίδιο χώρο εργασίας και έκαναν παρέα στα ίδια καφενεία και εστιατόρια άρχισαν σταδιακά να πολώνονται λόγω των γεγονότων στην Κύπρο.

Ήταν μεσημέρι και η εφημερίδα «Eξπρές» της Κωνσταντινούπολης έκανε τη δεύτερη έκδοσή της. Στην εφημερίδα εμφανίστηκαν οι ακόλουθες ειδήσεις που θα μετέτρεπαν την ένταση σε κοινωνικό χάος: «Το σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη βομβαρδίστηκε». Και όντως, η ένταση μετατράπηκε σε κοινωνικό χάος. Σε όλη τη χώρα συνέβησαν γεγονότα με λιθοβολήσεις στους χώρους εργασίας και στα σπίτια των Ελλήνων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, 4.214 σπίτια, 1.004 χώροι εργασίας, 73 εκκλησίες, 1 συναγωγή, 2 μοναστήρια, 26 σχολεία και 5.317 εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων εργοστασίων, ξενοδοχείων και παρόμοιων χώρων δέχθηκαν επίθεση. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Αμερικανικού Εθνικού Αρχείου, το 59% των κατεστραμμένων χώρων εργασίας ανήκε στους Έλληνες, το 17% στους Αρμένιους, το 12% στους Εβραίους και το 10% στους Μουσουλμάνους.

Με την επιτροπή που ιδρύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 1955 υπό την προεδρία του προέδρου της δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ, δόθηκε βοήθεια στα θύματα των γεγονότων της 6-7 Σεπτεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, καταβλήθηκαν συνολικά 6,5 εκατομμύρια ΛΤ σε 3.247 άτομα και οργανισμούς μέχρι το τέλος του 1957. Στη συνέχεια, με νόμο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση Μεντερές το 1956, διατέθηκαν 60 εκατομμύρια λίρες στα θύματα των επεισοδίων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...