Τουρκικός Τύπος: Με τις διερευνητικές αναμένεται μια «διμερής αποδοχή» για μια «δίκαιη, διαρκή και περιεκτική» λύση στο Αιγαίο

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Οι κρίσιμες συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έληξαν!
Στην περιοχή όλα τα μάτια στράφηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Έληξε ο 61ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκε μετά από 5 χρόνια μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν: «Στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση, οι τελευταίες εξελίξεις και τα βήματα που μπορούν να γίνουν». Λεπτομέρειες σχετικά με τη συνάντηση αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Στην συνάντηση την Τουρκία εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ. Η ελληνική αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρέσβη Παύλο Αποστολίδη, τον Αλεξάνδρο Κουγιού και την Ιφιγένεια Κανάρα από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Τα μέρη συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν την επόμενη συνάντηση στην Αθήνα.

Η απόφαση για την επανάληψη των συνομιλιών επικροτήθηκε από την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι προσεγγίζουν τις συνομιλίες θετικά.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε και πάλι τη σημασία της καθιέρωσης διαλόγου μεταξύ των μερών. Με τις διερευνητικές συνομιλίες αναμένεται να υπάρξει μια διμερής αποδοχή για μια «δίκαιη, διαρκή και περιεκτική» λύση στο Αιγαίο.
Η Τουρκία πιστεύει ότι τα ζητήματα του Αιγαίου πρέπει να επιλυθούν με ειρηνικά μέσα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τονίζει δε σε κάθε ευκαιρία ότι θέλει με την Ελλάδα να συζητηθούν συνολικά τα θέματα του Αιγαίου, όπως τα χωρικά ύδατα, οι υφαλοκρηπίδες, ο αφοπλισμός των νησιών, το νομικό καθεστώς των γεωγραφικών σχηματισμών και το πλάτος του εθνικού εναέριου χώρου. Από την άλλη πλευρά, στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ακολουθεί μια στάση επίλυσης των προβλημάτων με δικαιοσύνη και συνεργασία. Στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων της όσον αφορά στην οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών καθώς και στην προστασία των δικαιωμάτων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Πρακτορείο Αναντολού

Υπουργός Τσαβούσογλου: Οι πειρατές του πλοίου που απήχθη στον Κόλπο της Γουινέας δεν έχουν επικοινωνήσει ακόμη με κανέναν.
Δήλωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας Μπόντεν Ναυτιλιακή ΑΕ: «Το πλοίο μας δεν είναι Τουρκικής ιδιοκτησίας ή Τουρκικής σημαίας. Η εταιρεία μας είναι υπεύθυνη για την τεχνική λειτουργία του πλοίου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...