Τουρκικός Τύπος: «Μοντέλο Λιβύης» για ΑΟΖ με Παλαιστίνη

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά ΜΜE

Η έντονη διπλωματία απέδωσε αποτελέσματα: Συνεδριάζει ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας μετά από τις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν

Οι προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν, που μέχρι στιγμής έχει έρθει σε επαφή με περισσότερες από 20 χώρες, για τον τερματισμό της ισραηλινής τρομοκρατίας, απέδωσαν αποτελέσματα. Κατόπιν κλήσης του Ερντογάν σήμερα συνεδριάζει έκτακτα η Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Στην συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ζητηθεί η λήψη μέτρων που μπορούν να ληφθούν από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας και διεθνώς,κατά των επιθέσεων του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη.

Πρόεδρος Ερντογάν: η διεθνής κοινότητα πρέπει να δώσει στο Ισραήλ ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα

Ο Πρόεδρος Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ιρανό πρόεδρο Ρουχανί. Σύμφωνα με την δήλωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της Προεδρίας, στη συνομιλία συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ στην Παλαιστίνη και οι σχέσεις Τουρκίας – Ιράν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν δήλωσε ότι, ως Τουρκία, εξέθεσαν τις αντιδράσεις τους κατά των επιθέσεων και των διώξεων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη με τον πιο σκληρό τρόπο και συνεχίζουν να το κάνουν. Τονίζοντας ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει επίσης να δώσει στο Ισραήλ ένα ισχυρό και αποτρεπτικό μάθημα απέναντι σε αυτές τις απερίσκεπτες επιθέσεις, ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι απαραίτητο ο ισλαμικός κόσμος να βρίσκεται σε μια ενότητα λόγου και δράσης.

Ο πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε με τον Πάπα για την Παλαιστίνη

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πάπα Φραγκίσκο. Σύμφωνα με την δήλωση της Προεδρικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών στην συνομιλία συζητήθηκαν οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Παλαιστίνης. Υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν φρικαλεότητες στην Παλαιστίνη, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στόχος των επιθέσεων του Ισραήλ δεν είναι μόνο οι Παλαιστίνιοι, αλλά όλοι οι Μουσουλμάνοι, οι Χριστιανοί και η ανθρωπότητα. Στη δήλωση, ο Ερντογάν είπε: «Όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ενωθεί ενάντια στο Ισραήλ. Ως Τουρκία, έχουμε συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές μας σε αυτό το σημείο. Πραγματοποιήσαμε μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα σε όλες τις σχετικές διεθνείς πλατφόρμες, ειδικά στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να επιδείξει την απαραίτητη αίσθηση ευθύνης».

Υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου: Δεν αρκούν μόνο οι δηλώσεις, να δημιουργήσουμε μια κοινή δύναμη

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην «Έκτακτη Συνάντηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών μεταξύ άλλων είπε: «Ήρθε η ώρα να δείξουμε την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας στην Παλαιστίνη. Η παγκόσμια κοινότητα των Μουσουλμάνων περιμένει από εμάς να ηγηθούμε. Η Τουρκία είναι έτοιμη να κάνει κάθε απαιτούμενο βήμα. Αυτό είναι μέρος της συστηματικής εκστρατείας του Ισραήλ για εθνοτική, θρησκευτική και πολιτιστική εκκαθάριση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέτυχε για άλλη μια φορά. Δεν μπόρεσε καν να εκδώσει δελτίο τύπου λόγω της αντίθεσης των ΗΠΑ. Το ζήτημα θα παρακολουθηθεί επίσης σε πλατφόρμες όπως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η UNESCO».

Γενί Σαφάκ

Μοντέλο Λιβύης για την Παλαιστίνη: η συμφωνία για την θαλάσσια δικαιοδοσία θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες
Η Τουρκία παρουσίασε νέο χάρτη που την ενώνει με τη Λιβύη και έχει βλέψεις να κάνει το ίδιο και με την Παλαιστίνη. «Η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ Τουρκίας-Λιβυης μπορεί να αλλάξει ισορροπίες», αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, ο απόστρατος ναύαρχος Γιαϊτζί, προτείνει άμεση υπογραφή συμφωνίας με την Παλαιστίνη.

Τζουμχουριγιέτ


Στην επικαιρότητα βρίσκεται και πάλι το μετάλλιο που απονεμήθηκε στον Ερντογάν από τους Εβραίους

Το «Εβραϊκό Μετάλλιο Θάρρους», το οποίο απονεμήθηκε στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν έγινε πρωθυπουργός το 2004, ήρθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Λωρίδας της Γάζας. Ο πρόεδρος της Προεδρίας Επικοινωνιών Φαχρετίν Αλτούν ορμώμενος από το κάλεσμα του προέδρου του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για πρόωρες εκλογές είπε: «Ενώ η Ιερουσαλήμ βάφεται στο αίμα κατά τη διάρκεια της γιορτής του Ραμαζανιού, εμφανίζεται ξανά στα μέσα ενημέρωσης με φτηνούς πολιτικούς υπολογισμούς. Μόνο αυτό σας ταιριάζει!»

Ο Ενγκίν Όζκοτς, αναπληρωτής πρόεδρος της ομάδας του CHP, απάντησε στις δηλώσεις του Αλτούν, αφενός ανεβάζοντας στο Twitter την φωτογραφία του Ερντογάν που του δινόταν το «Εβραϊκό Μετάλλιο Θάρρους» το 2004 και αφ΄ εταίρου λέγοντας: «Κρίνετε τους άλλους έχοντας το Εβραϊκό Μετάλλιο Θάρρους στο λαιμό σας. Δόξα τω Θεώ, ο πρόεδρος μας δεν έχει πάρει τέτοιο μετάλλιο από τον πρόεδρο του Αμερικανικού Εβραϊκού Κογκρέσου».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...