Τουρκικός Τύπος: «Μοντέλο λύσης δύο κρατών» στην Κύπρο

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

– Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με το Πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ,η «υπόθεση Κύπρος». Έγινε επίσης  ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

– Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Άκσοϊ: Η ΕΕ έχει και τη θρασύτητα να απορρίψει τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση
Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει συνηθίσει να αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και των δικαιωμάτων τους τώρα έχει και τη θρασύτητα να απορρίψει τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού για λύση».

Ο  Άκσοϊ απάντησε στη δήλωση του Ύπατου Αρμοστή της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις και την πολιτική ασφάλειας Josep Borrell, για το Κυπριακό λέγοντας: «Τα συμβαλλόμενα μέρη στο Κυπριακό είναι σαφή, μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση μπορεί να είναι δυνατή μόνο εάν ληφθεί ως βάση η βούληση των δύο λαών που είναι οι κοινοί ιδιοκτήτες του νησιού. Οι απόψεις του Borrell για τη λύση των Βαρωσίων και του Κυπριακού έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο αποσυνδεδεμένη είναι η Ένωση από τις πραγματικότητες του νησιού. Η ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον Τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου με την ένταξη αν και απέρριψε το σχέδιο λύσης των Ηνωμένων Εθνών το 2004, δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, δεν μπορεί να αναμένεται να συμβάλει στη λύση. Από την άλλη πλευρά η απόφαση που πήρε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου για τα Βαρώσια, έχοντας και την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, όπως τόνισε και ο Πρόεδρός μας το θέμα δεν είναι μόνο να μην δημιουργηθούν νέα θύματα αλλά να σταματήσουν να υπάρχουν και τα σημερινά.Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας. Ομοίως, αυτές οι αποφάσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν τη βούληση των λαών».

Επισημαίνοντας ότι η βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές για διαπραγμάτευση του μοντέλου λύσης δύο κρατών και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, ο Άκσοϊ είπε ότι το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης στην Κύπρο έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα επειδή η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είδε ποτέ το Τουρκικό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλησε να μοιραστεί μαζί του την εξουσία και την ευημερία.

«Εάν η ΕΕ θέλει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρέπει πρώτα να λάβει υπόψη την ύπαρξη και τη βούληση του Τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004», δήλωσε ο Άκσοϊ.

Τζουμχουριγέτ

Έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη από την Konsensus Research μεταξύ 14 Σεπτεμβρίου – 20 Οκτωβρίου 2020. Μεταξύ και άλλων ερωτήσεων υπήρχε και η ερώτηση : Πιθανολογείτε ότι μπορεί να υπάρξει πόλεμος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;
Απαντήσεις:
Μπορεί να υπάρξει: 13,5%
Δεν θα υπάρξει: 86,5%

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...