Τούρκικος Τύπος: «Μπορεί να προχωρήσουμε για ένα νέο σύνταγμα την επόμενη περίοδο»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Πρόεδρος Ερντογάν: Μπορεί να προχωρήσουμε για ένα νέο σύνταγμα την επόμενη περίοδο

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος είπε: “Εάν καταλήξουμε σε συναίνεση σχετικά με αυτό το ζήτημα με τον εταίρο μας στην Συμμαχία Τζουμχούρ (Συμμαχία που τάσσεται υπέρ της προεδρικής δημοκρατίας),μπορούμε να δράσουμε για ένα νέο σύνταγμα την προσεχή περίοδο.Ίσως ήρθε ο καιρός να συζητήσουμε για ένα νέο σύνταγμα της Τουρκίας”.

Ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για «νέο σύνταγμα» δήλωσε : “Είναι σαφές ότι η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα. Ο στόχος του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος, οι απόψεις και οι σκέψεις του βρίσκονται προς αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να μείνει και να ριζώσει το προεδρικό σύστημα”.


Τζουμχουριγιέτ

Τελευταία δημοσκόπηση: Ποιος είναι μπροστά για την Προεδρία

Τα αποτελέσματα της τελευταίας εκλογικής δημοσκόπησης δημοσιεύθηκαν από την Eurasia Research. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η ΣυμμαχίαΤζουμχούρ , που διαμορφώθηκε από το AKP και το MHP υποχωρεί σε αριθμό ψήφων. Σύμφωνα με την έρευνα, οι Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς φαίνεται να βρίσκονται μπροστά από τον Πρόεδρο Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση τα ποσοστά των κομμάτων είναι όπως παρακάτω :

AKP       : 35.6 %
CHP       : 25.3 %
İYİ Parti: 13.4 %
HDP      : 10.5 %
MHP     :   8.1 %
Gelecek
Partisi : 3.0 %
DEVA   :   2.9 %

Με αυτά τα αποτελέσματα, η Συμμαχία Τζουμχούρ (AKP και MHP) παίρνει το 43,7% των ψήφων, ενώ η Εθνική Συμμαχία (CHP και İYİ Parti) το 38%.

Προεδρικές εκλογές:

Εάν αναμετρηθούν Ιμάμογλου και Ερντογάν:
Ιμάμογλου : 42.6 %
Ερντογάν  : 37.0 %

Εάν αναμετρηθούν Γιαβάς και Ερντογάν:
Γιαβάς     : 43.9 %
Ερντογάν: 36.5 %


Φοιτητικές κινητοποιήσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου

Πρακτορείο Αναντολού

159 άτομα συνελήφθησαν  στις διαδηλώσεις στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. 

Τα μέλη του Τουρκικού Ιδρύματος Νεολαίας (φιλοκυβερνητικό), αντέδρασαν στη φωτογραφία της Καάμπα που βρισκόταν στο έδαφος μπροστά από το Πανεπιστήμιο.

Ακσάμ

Μόνο 7 από τους 108 υπόπτους που τέθηκαν υπό κράτηση ήταν φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου. Οι υπόλοιποι ήταν από άλλα πανεπιστήμια.  

Τζουμχουριγιέτ

Ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε σε 228 κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του Βοσπόρου.

69 άτομα συνελήφθησαν στην Άγκυρα, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική παρέμβαση στις διαδηλώσεις του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο αριθμός έφτασε τους 228 με τις 159 κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη.

Το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου συγκεντρώθηκαν στον χώρο του πανεπιστημίου  και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους γυρίζοντας την πλάτη τους στο κτίριο της πρυτανείας.

Οι ακαδημαϊκοί, διαμαρτυρόμενοι για την κράτηση 159 φοιτητών κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαμαρτυριών, έφεραν ένα πανό που έλεγε “Δεν κοιτάμε προς τα κάτω, δεν δεχόμαστε, δεν τα παρατάμε”.

Δ.Ι.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...