Τουρκικός Τύπος: Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

Ακάρ: Πρέπει να αποφύγουν την γλώσσα που αυξάνει την ένταση

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ μιλώντας σε άσκηση του τουρκικού στρατού με την ονομασία «Χειμώνας 2021» μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας:

«Η Τουρκία χωρίς να εποφθαλμιά στο δίκιο κανενός θέλει να προστατεύσει το δίκιο της όντας υπέρ του διαλόγου και μιας πολιτικής λύσης. Έχουν ξεκινήσει οι συμβουλευτικές συνομιλίες για το ζήτημα του Αιγαίου. Περιμένουμε την επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα και ήδη προσκαλέσαμε την Ελλάδα για αυτό. Με αυτήν τη συνάντηση, θα προκύψει ένα καλύτερο περιβάλλον διαλόγου. Εκτιμήσαμε ότι τα προβλήματα θα μπορέσουν να επιλυθούν μέσω διαπραγματεύσεων.

Συνεχίζοντας είπε: «Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να μείνουν μακριά από εντάσεις και να μην χρησιμοποιούν γλώσσα που αυξάνει την ένταση. Οι Έλληνες γείτονές μας πρέπει να εγκαταλείψουν αυτήν την απειλητική γλώσσα και να δουν ότι με αυτόν τον τρόπο δεν έχουν φτάσει πουθενά. Οι Έλληνες φίλοι μας πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να εμφανίζουν τα ελληνοτουρκικά ως ζητήματα μεταξύ Τουρκίας με την ΕΕ,τις ΗΠΑ ή άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η συμπεριφορά αυτή προκαλεί την επέκταση των προβλημάτων και όχι την επίλυση τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε απειλητική γλώσσα.Πρέπει να αποφύγουν την γλώσσα που αυξάνει την ένταση.

Είναι ένα θέμα το να επισκέπτονται ο πρόεδρος της δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων νησιά που απέχουν 300-500 μέτρα ή 3-5 χιλιόμετρα από την Τουρκία. Αυτές οι επισκέψεις δεν πρέπει να μετατραπούν με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα προκλητικό γεγονός και μάλιστα με αύξηση της έντασης. Η συμμετοχή της Ελλάδας στον αγώνα δρόμου για τους εξοπλισμούς δεν συνάδει με σχέσεις καλής γειτονίας. Γίνεται προσπάθεια αυτό να χρησιμοποιηθεί ως απειλή. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα σωπάσει με αυτές τις ενέργειες».

Μιλώντας για την Κύπρο ανέφερε: «Δεν είναι δυνατόν να φτάσουμε πουθενά αγνοώντας τους Τουρκοκύπριους. Είτε πρόκειται για την Κύπρο, το Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, η προσδοκία μας από τρίτα μέρη είναι να είναι αντικειμενικοί και να αξιολογούνε τα προβλήματα στο πλαίσιο της λογικής».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...