Τουρκικός Τύπος: Ο αγωγός Κύπρου – Τουρκίας θα αλλάξει την γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜΕ

– Το Προεδρικό Υπουργικό Συμβούλιο συγκλήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

– Υπουργός Ακάρ: Πραγματοποιήθηκαν τεχνικές συναντήσεις στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ρωσίας – Τουρκίας.
Σε συνεδρίαση με ανώτατους αξιωματικούς ο Υπουργός έκανε δηλώσεις για διάφορα θέματα.
Ξεκινώντας από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ τόνισε: «Υπογράφηκε το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Τουρκίας και Ρωσίας μετά την συμφωνία που υπεγράφη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Αυτό είναι το πλαίσιο, χρειάζεται δουλειά για να το συμπληρώσουμε. Σχετικά με αυτό το θέμα μια μεγάλη τεχνική αντιπροσωπεία ήρθε από τη Ρωσία. Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και συνεχίζεται το αμοιβαίο έργο μας».

Γιορτάζοντας την 37η επέτειο της ΤΔΒΚ για άλλη μια φορά, ο Ακάρ είπε: «Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι η ΤΔΒΚ είναι ασφαλής. Να εξασφαλιστεί η ασφάλεια τους, ώστε να μπορεί να ακολουθήσει η ευημερία. Η θέση μας στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη. Η Κύπρος είναι εθνικό ζήτημα της Τουρκίας. Αυτό θα συνεχιστεί και στη νέα περίοδο. Σε αυτό το θέμα, ο αξιότιμος Πρόεδρος μας κατέστησε τα πάντα ξεκάθαρα στην ομιλία του στην τελετή που πραγματοποιήθηκε για την 37η επέτειο της ΤΔΒΚ. Η επιθυμία μας είναι η εμφάνιση μόνιμης λύσης με ειρηνικά και πολιτικά μέσα και μεθόδους. Εν τω μεταξύ, οι Έλληνοκύπριοι πρέπει να εγκαταλείψουν την ασυμβίβαστη στάση τους. Η τουρκική παρουσία εκεί πρέπει να γίνει αποδεκτή και πρέπει επίσης να είναι γνωστό ότι είναι κυρίαρχα και ισότιμα στοιχεία. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν υπάρχει πιθανότητα γι ‘αυτό».

Δηλώνοντας ότι τα ερευνητικά πλοία συνεχίζουν τις τεχνικές και επιστημονικές μελέτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ είπε: «Αυτά τα πλοία συνεχίζουν το έργο τους και εμείς διασφαλίζουμε την ασφάλειά τους, τα συνοδεύουμε. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα. Ως Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη χώρα μας και τα δίκαια και συμφέροντα του έθνους μας».

– Η κίνηση που έκανε η Τουρκία για τον αγωγό της Κύπρου θα αλλάξει τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι ενέργειες μας για την εγκατάσταση αγωγού ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από την Ανατολία στη Βόρεια Κύπρο συνεχίζεται», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στην ΤΔΒΚ. Η εξήγησή του είχε μεγάλη αντήχηση στους ενεργειακούς κύκλους. Σύμφωνα με ειδικούς, αυτή η κίνηση μπορεί να επιφέρει αποτελέσματα τα οποία θα αλλάξουν τη γεωπολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιολογώντας αυτό το θέμα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομίας Ενέργειας (EED) καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου εξήγησε γιατί η εν λόγω εξέλιξη είναι σημαντική λέγοντας: «Ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ενώνει την Ανατολία μα τη ΤΔΒΚ είναι ένα σημαντικό βήμα που θα αλλάξει τη γεωπολιτική της Ανατολικής Μεσογείου. Σήμερα το φυσικό αέριο πάει από τη Τουρκία στη ΤΔΒΚ, αύριο έρχεται από τη ΤΔΒΚ στη Τουρκία και εξάγεται στην Ευρώπη. Αυτή η γραμμή θα είναι επίσης εξαιρετικά σημαντική για το ισραηλινό αέριο, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αποθεματικό στην περιοχή. Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι η κίνηση αυτή από τη Τουρκία κινείται ενάντια στον EASTMED, που δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα, χαράζοντας μια αντικειμενική και ρεαλιστική διέξοδο. Όλοι πλέον θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η μόνη λύση της οικονομικής μεταφοράς φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη θα είναι ο αγωγός που θα περνάει πάνω από τη Τουρκία. Επομένως, ο αγωγός Κύπρου-Τουρκίας προς την Ευρώπη θα είναι η πόρτα για τις εταιρείες ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία θα παράσχει υποστήριξη στο όραμα της να γίνει το διεθνές κέντρο εμπορίου ενέργειας».

Πρακτορείο Αναντολού

Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ: Η Αρμενία θα λογοδοτήσει στα διεθνή δικαστήρια. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ δήλωσε ότι η Αρμενία θα είναι υπόλογος στα διεθνή δικαστήρια για τις καταστροφές που έχει διαπράξει επί 30 χρόνια στα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν
που είχε καταλάβει.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...