Τουρκικός Τύπος: Ο Ερντογάν για την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τα ελληνοτουρκικά και τα F-16

Τις απαντήσεις του Τούρκου προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους στην 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, καλύπτει ο Τουρκικός Τύπος. Ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε απαντήσεις για την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τα ελληνοτουρκικά και τα αμερικανικά F-16.

Τα δημοσιεύματα έχουν ως εξής:

“Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και έκανε εκτιμήσεις μετά την επίσκεψή του στο Ουζμπεκιστάν, όπου συμμετείχε στην 9η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών

Αναφέροντας ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την 9η Σύνοδο,ο Ερντογάν είπε ότι συζήτησαν διεξοδικά τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τον τουρκικό κόσμο και προσδιόρισαν τομείς συνεργασίας για το μέλλον.

Υπενθυμίζοντας την απόφαση που ελήφθη στη Σύνοδο για την ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή, ο Ερντογάν ρωτήθηκε:

“Θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί ως το πρώτο βήμα προς την αναγνώριση της Βόρειας Κύπρου;”

Ο Πρόεδρος απάντησε λέγοντας ότι θα ήταν λάθος αν το θεωρούσαμε αυτό ως αναγνώριση γιατί η αναγνώριση έχει πολλά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες.

Στην ερώτηση ότι η Ελλάδα δεν αισθάνεται άνετα με την τρέχουσα διαδικασία με τις ΗΠΑ για την προμήθεια των F16 και των F35 (σ.σ.στην Τουρκία) και ότι από τη μία πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και ο Τύπος συνεχίζουν τις απειλητικές δηλώσεις τους και ότι επίσης υπήρξε το θέμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης όπου η πώληση στις ΗΠΑ έχει αναβληθεί προς το παρόν και ότι αν όλα αυτά προστεθούν,υπάρχει ρήξη στη γραμμή Αθήνας-Ουάσινγκτον λόγω της δυσφορίας από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ απάντησε:

“Η Ελλάδα είναι σοβαρά ενοχλημένη από τα πρόσφατα βήματα που έγιναν.Και εμείς αισθανόμαστε επίσης ενοχλημένοι από τη στάση της Δύσης, ιδίως των ΗΠΑ, στην Ελλάδα. Η Αλεξανδρούπολη είναι ένα από αυτά. Εκτός από αυτό, υπάρχουν και οι ενοχλήσεις που αισθανόμαστε με τη στάση της Ελλάδας στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας. Ειδικά αυτό το θέμα του στρατοπέδου του Λαυρίου δεν είναι κάτι που μπορούμε να το χωνέψουμε”.

Αναφερόμενος και στο θέμα των F35, ο Ερντογάν είπε τα εξής:

“Το θέμα των F35 ενοχλεί την Αμερική περισσότερο από ό,τι εμάς. Γιατί; Επειδή εμείς κάναμε το καθήκον μας. Κάναμε τις πληρωμές μας στο πλαίσιο του προγράμματος πληρωμών, αλλά δυστυχώς, αυτές οι πληρωμές που κάναμε δεν βρίκαν ανταπόκρηση. Όσον αφορά όμως το αίτημά μας για τα F16,οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Εμείς είπαμε ότι ας εκτελέσουμε αυτή την εργασία με αυτόν τον τρόπο, ας την επιλύσουμε και να κλείσουμε τον φάκελο”.

Αναφερόμενος στις εκλογές στις ΗΠΑ και τις επιπτώσεις τους για την Τουρκία τόνισε:

“Με αυτές τις εκλογές, έρχονται και πάλι κάποια θετικά μηνύματα. Ελπίζω ότι ο επόμενος μήνας θα είναι γεμάτος καλά νέα και ότι θα αναπτύξουμε το θέμα των F16 προς μια πολύ πιο θετική κατεύθυνση. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πήραν την πλειοψηφία,αλλά τώρα, φυσικά, υπάρχει και η Γερουσία. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι επιτύχουν στη Γερουσία, ίσως η δουλειά μας να είναι πολύ πιο εύκολη”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...