Τουρκικός Τύπος: Ο Κιλιτσντάρογλου επισκέφθηκε το HDP

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP). Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου

Ο πρόεδρος του CHP και υποψήφιος πρόεδρος της Λαϊκής Συμμαχίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου συναντήθηκε με τους γενικούς συμπροέδρους του HDP, Περβίν Μπουλντάν και Μιτχάτ Σαντζάρ στα γραφεία του κόμματος στη βουλή. Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε κοινή δήλωση Τύπου.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε τα εξής:

“Από τη δική μας άποψη, πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει κράτος δικαίου,το κοινωνικό κράτος όπου η ανισότητα στην κατανομή του εισοδήματος πρέπει να εξαλειφθεί.Εκφράστηκε αμοιβαία. ως κοινό αίτημα η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών όπως και η ευαισθησία για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή.

Εκφράσαμε ως κόμμα ότι δεν βρίσκουμε ποτέ σωστό να συνεχίζεται η εφαρμογή του θεματοφύλακα στους προέδρους των κομμάτων (σ.σ. φυλάκιση του προέδρου του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας). Όσοι έρχονται με εκλογές φεύγουν με εκλογές. Είναι η βασική αρχή της δημοκρατίας. Είμαστε στον 21ο αιώνα. Πώς μπορούμε ακόμα να κλείνουμε κόμματα; Δεν είναι σωστό να κλείνουμε κόμματα (σ.σ.αναμενόμενη απόφαση δικαστηρίου για απαγόρευση του HDP).

Η βία κατά των γυναικών πρέπει να σταματήσει. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε ότι οι γυναίκες είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες της κοινωνίας.

Δεν αποδεχόμαστε ποτέ τη χρήση της δικαιοσύνης ως μοχλού στην πολιτική.

Εκφράσαμε από κοινού την ανάγκη για ένα επείγον πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν οι σεισμοί.

Ο χώρος για την επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού προβλήματος, είναι η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας.
Σήμερα στρέφεται μια ομάδα ανθρώπων εναντίον μιας άλλης. Αυτό είναι το παιχνίδι που παίζουν οι διεθνείς δυνάμεις στην Τουρκία. Εμείς θα απαλλάξουμε την Τουρκία από αυτό το παιχνίδι. Θα κάνουμε μια νέα αρχή. Θα κάνουμε μια ηθική και δημοκρατική αρχή που θα αγκαλιάζει τους πάντες”.

Ο γενικός συμπρόεδρος του HDP Περβίν Μπουλντάν δήλωσε:

“Συζητήσαμε τα πιο θεμελιώδη προβλήματα της Τουρκίας. Μιλήσαμε για τις προσδοκίες της τουρκικής κοινωνίας και των λαών της Τουρκίας από εμάς.
Ο λόγος για τον οποίο φιλοξενήσαμε σήμερα εδώ τον πρόεδρο και την αντιπροσωπεία του CHP ήταν για να δείξουμε ότι είμαστε υπέρ της δημοκρατικής επίλυσης του κουρδικού προβλήματος υπό τη στέγη της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συζητήσαμε επίσης τις προσδοκίες της τουρκικής κοινωνίας για την επίλυση όλων των προβλημάτων της Τουρκίας, ιδιαίτερα του κουρδικού προβλήματος, και τι θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές. Τους ευχαριστούμε που ήρθαν. “

Ο γενικός συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σαντζάρ δήλωσε:

“Θεωρούμε την επίσκεψη πολύτιμη. Συζητήθηκαν πολλά θέματα. Η Τουρκία διέρχεται μια πολυδιάστατη κρίση. Μακάρι ο σεισμός, ο οποίος μας επέτρεψε να εισέλθουμε σε μια νέα εποχή, να μην είχε έρθει στην επικαιρότητα με τόσο πόνο.
Είχαμε μια εποικοδομητική συνάντηση, η Τουρκία χρειάζεται μια νέα αρχή. Μια νέα αρχή θα είναι δυνατή μόνο με την εγκαθίδρυση μιας ζωής και ενός συστήματος βασισμένου στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία.Θα κάνουμε μια πιο λεπτομερή δήλωση στο κοινό και τον Τύπο σε 1-2 ημέρες”.

Οι νεκροί από το σεισμό ξεπέρασαν τις 50.000

Η AFAD (Αρχή Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός νεκρών από τους στους σεισμούς με επίκεντρο το Καχραμάνμαρας έφτασε τους 50.096 και ο αριθμός των τραυματιών τους 107.204.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...