Τουρκικός Τύπος: «Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία τα καλά νέα που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Φιλοκυβερνητικά ΜΜE

Ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Αλτούν: Η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση δύο κρατών

Σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα “Καθημερινή”, ο εκπρόσωπος τύπου της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν έκανε αξιολογήσεις σε θέματα όπως οι τουρκοελληνικές σχέσεις, το κυπριακό, η Ανατολική Μεσόγειος και η προσφυγική κρίση. Ο εκπρόσωπος μεταξύ άλλων δήλωσε:

«Η Τουρκία θέλει να επιλυθούν τα προβλήματα μέσω διαλόγου και να επικρατήσει η ειρήνη σε κάθε περιοχή που την ενδιαφέρει. Αυτό ισχύει και για
το κυπριακό».

Υπενθυμίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι είπαν «ναι» στο Σχέδιο Ανάν, ο Αλτούν είπε: «Κατά τη γνώμη μου, η πιθανότητα των δύο κοινοτήτων να ζουν μαζί έληξε την ημέρα που οι Έλληνες έγιναν δεκτοί στην ΕΕ. Όλοι βλέπουν ότι δεν είναι πλέον δυνατόν ζουν κάτω από την ίδια στέγη. Η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η λύση δύο κρατών».

Συνεχίζοντας για τα ελληνοτουρκικά τόνισε: «Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να σκεφτούν τρόπους για να επωφεληθούμε μαζί από τον πλούτο της περιοχής. Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει τεράστια, άλυτα προβλήματα με την Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δημιουργηθεί μια win-win σχέση παρά μόνο από τον διάλογο. Πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε. Εάν υπάρξει κάτι που δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, το μεταφέρουμε σε έναν μηχανισμό που έχει καταχωριστεί στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Όσον αφορά στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί επεσήμανε: «Παρόλο που η Αγία Σοφία χτίστηκε ως εκκλησία, χρησιμοποιήθηκε για αιώνες ως τζαμί. Η μετατροπή της σε μουσείο είναι θέμα 70-80 ετών.Αυτή η απόφαση ελήφθη από δικαστήριο και όχι από την κυβέρνηση. Η Αγία Σοφία είναι η εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας».

Ποια θα είναι τα καλά νέα που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Ερντογάν στην ΤΔΒΚ; Ο κόσμος περιμένει με ανυπομονησία

Τα καλά νέα που θα ανακοινώσει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ΤΔΒΚ περιμένουν ανυπόμονα οι Τουρκοκύπριοι,οι Ελληνοκύπριοι καθώς και η Ελλάδα. Υπάρχουν διάφορες προβλέψεις για τις ανακοινώσεις του Ερντογάν όπως η αναγνώριση της ΤΔΒΚ από τις τουρκικές δημοκρατίες και το άνοιγμα των Βαρωσίων στον κόσμο. Μετά από τη δήλωση του προέδρου ότι θέλει να ανακοινώσει τα καλά νέα στο κοινοβούλιο της Βόρειας Κύπρου,τα μάτια
του κόσμου στράφηκαν στην επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αξιοσημείωτη είναι η επίσκεψη πέντε βουλευτών του Αζερμπαϊτζάν στη Λευκωσία οι οποίοι έχουν επαφές με τις αρχές. Ακόμα μπορούν να γίνουν και κάποιες συμφωνίες μεταξύ ΤΔΒΚ και Κατάρ.

Υπάρχει και η πιθανότητα το αεροδρόμιο Γκετσίτκαλε να μετατραπεί σε βάση ντρόουνς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...