Τούρκικος Τύπος: «Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και μη ρεαλιστικές εκφράσεις»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα  ΜΜΕ

Πρόεδρος Ερντογάν: Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και μη ρεαλιστικές εκφράσεις 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο έθνος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο, στην συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΤΔΒΚ Τατάρ, στις κινήσεις του τουρκικού στρατού ενάντια στο PKK/YPG στο βόριο Ιράκ και έκλεισε με τα μέτρα που θα ληφθούν ενάντια στην πανδημία.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του αφορούσε στην γενοκτονία των Αρμενίων σε σχέση με τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν όπου και μεταξύ άλλων είπε : 

«Σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στις 24 Απριλίου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν χρησιμοποίησε αβάσιμες, άδικες και μη ρεαλιστικές εκφράσεις σχετικά με τα οδυνηρά γεγονότα που συνέβησαν στη γεωγραφία μας περισσότερο από έναν αιώνα πριν. Αυτές οι εκφράσεις, που δεν έχουν ιστορική ή νομική βάση, μας στεναχώρησαν πάρα πολύ, όπως και κάθε μέλος του έθνους μας. 

Οι μισοί από τους 10 εκατομμύρια ανθρώπους που αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ του οθωμανικού πληθυσμού, θανατώθηκαν και οι μισοί εξορίστηκαν. Επειδή αυτοί οι άνθρωποι ήταν Τούρκοι και Μουσουλμάνοι οι δυτικοί δεν μπόρεσαν να το εκμεταλλευτούν πολιτικά.   

Η διερεύνηση των γεγονότων στην ιστορία και η αποκάλυψη της αλήθειας θα πρέπει να αφεθεί στους ειδικούς,δηλαδή στους ιστορικούς και όχι στους πολιτικούς. Ακόμα δεν έχουμε λάβει απάντηση στην πρότασή μας για σύσταση κοινής επιτροπής ιστορίας σχετικά με τους ισχυρισμούς των Αρμενίων.   

Θέλω να συνοψίσω το ζήτημα. Στην τελευταία περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πολλά τμήματα του λαού της χώρας επαναστάτησαν γιατί ενθαρρύνθηκαν και εξοπλίστηκαν από τους δυτικούς. 

Αρμενικές οργανώσεις, που αναπτύχθηκαν με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη των δυτικών και την στρατιωτική υποστήριξη των Ρώσων, επιτέθηκαν στα χωριά και τις πόλεις σκοτώνοντας όλους τους κατοίκους. Αυτές οι συμμορίες, των οποίων τα μέλη ήταν συνολικά μεταξύ 150.000 και 300.000, πολεμούσαν ενεργά εναντίον μας στις τάξεις του ρωσικού στρατού που επιτέθηκε στην χώρα μας. Σε πολλά μέρη εκατομμύρια Τούρκοι και Κούρδοι σφαγιάστηκαν.

Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν συνέβη στις 24 Απριλίου υπό την έννοια της ανθρώπινης τραγωδίας.  Η ημερομηνία αυτή είναι η ημέρα κατά την οποία απαγορεύτηκαν οι τρομοκρατικές οργανώσεις και συνελήφθησαν 235 στελέχη τους. Δεν υπήρξε απώλεια ζωής. Μετά από αυτές τις συλλήψεις, ο νόμος περί εκτόπισης τέθηκε σε ισχύ στις 27 Μαΐου. Ήταν ένα μέτρο ενάντια στην εξελισσόμενη εξέγερση και τις αυξανόμενες σφαγές. Με αυτόν τον νόμο, αποφασίστηκε η προσωρινή εκτόπιση σε άλλες περιοχές του αρμενικού πληθυσμού στον οποίον βασιζόταν οι συμμορίες. 

Πριν τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, ο συνολικός αρμενικός πληθυσμός στα οθωμανικά εδάφη ήταν 1.300.000. Αυτήν την στιγμή, μιλώ με ντοκουμέντα, όχι σαν τον κ. Μπάιντεν που δεν γνωρίζω που βασίζεται. Τα περίπου 350.000 άτομα πέρασαν στα ρωσικά εδάφη κατά την περίοδο του πολέμου. Ο αριθμός αυτός φτάνει τις 500.000 με αυτούς που πήγαν στο Ιράν. Ως εκ τούτου, ο αριθμός αυτών που εκτοπίστηκαν ανέρχεται το πολύ σε 600.000. Ο αριθμός εκείνων που έχασαν τη ζωή τους λόγω επιδημιών, προβλημάτων δημόσιας τάξης ή διαξιφισμών με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι μόλις 150.000.

Όταν μιλάτε για “γενοκτονία”, πρέπει πρώτα να κοιτάξετε στον καθρέφτη και να αξιολογήσετε τον εαυτό σας. Τώρα δεν χρειάζεται να πω τίποτα για τους Ινδιάνους. Όταν αυτά τα γεγονότα είναι προφανή, δεν μπορείτε να να βάλετε την ετικέτα της “γενοκτονίας” στο τουρκικό έθνος. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Αρμένιοι επιμένουν τόσο στο ψέμα της γενοκτονίας είναι ο φόβος να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις σφαγές και τις παραβιάσεις που έχουν διαπράξει για περίπου 1,5 αιώνα. Οι κύκλοι που υποστηρίζουν τα αρμενικά ψέματα αγωνιούν επίσης να καλύψουν τις ντροπές της ιστορίας τους.

Εάν οι απώλειες των Αρμενίων πρέπει να χαρακτηριστούν ως “γενοκτονία”, μπορούμε να συναντήσουμε πολλά γεγονότα που μπορούν να χαρακτηριστούν σαν τέτοια στην ιστορία της Αμερικής και της Ευρώπης. Πολλά κεφάλαια μπορούν να αποτελέσουν θέματα συζήτησης, από τους Ινδιάνους έως τους μαύρους, από τα γεγονότα της Δρέσδης της Γερμανίας έως τις ατομικές βόμβες που ρίχθηκαν σε ιαπωνικές πόλεις και ειδικά από το Βιετνάμ έως το Ιράκ”. 

Συνεχίζοντας είπε : “Θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις γειτονίας με την Αρμενία. Πιστεύω ότι μετά την επίλυση του ζητήματος του Καραμπάχ προέκυψε ξανά ένας χώρος συνεργασίας με την Αρμενία. Η ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 24 Απριλίου θέτει προβλήματα τόσο σε αυτήν τη διαδικασία όσο και στις σχέσεις μεταξύ μας. Για πολλά χρόνια είχαμε στενές σχέσεις με την Αμερική στην βάση μιας “αξιόπιστης συμμαχίας”. Γεγονότα όπως η βοήθεια στο PKK-PYD και FETÖ που αποτελούν την κόκκινη γραμμή  της Τουρκίας, η εφαρμογή του εμπάργκο και το θέμα με τους S-400, έβλαψαν τις σχέσεις μας. Η  ανακοίνωση της 24ης Απριλίου ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. 

Στην συνάντηση που συμφωνήσαμε να έχουμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ  Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο, πιστεύω ότι με την αξιολόγηση αυτών των θεμάτων θα ανοίξουμε τις πόρτες μιας νέας εποχής. Ελπίζουμε να επιτύχουμε μια συναίνεση και κατανόηση με τον ομόλογό μου, αφήνοντας κατά μέρος τα ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, που θα μας επιτρέψει να κοιτάξουμε μπροστά. 

Δ.Ι

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...