Τουρκικός Τύπος: Ο Οσμάν Καβάλα και οι 10 πρέσβεις

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Το σημαντικότερο γεγονός που απασχολεί αυτές τις μέρες τον τουρκικό τύπο είναι η υπόθεση του αντικαθεστωτικού Οσμάν Καβάλα.

Ο Οσμάν Καβαλά είναι επιχειρηματίας και έχει υποστηρίξει πολλές οργανώσεις από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μειονοτήτων στην Τουρκία. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Anadolu Kültür που δραστηριοποιείται σε θέματα τέχνης. Δικάστηκε για τα γεγονότα του πάρκου Γκεζί και την απόπειρα πραξικοπήματος της FETÖ.

Οι πρεσβευτές Γερμανίας, ΗΠΑ, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Καναδά, Νορβηγίας και Νέας Ζηλανδίας ,λόγω του τέταρτου έτους κράτησης του, εξέδωσαν κοινή δήλωση ζητώντας την απελευθέρωση του.
Μετά από αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος Ερντογάν αντέδρασε πολύ σκληρά και ζήτησε να αποφασιστεί οι δέκα πρεσβευτές να κηρυχτούν “ανεπιθύμητα πρόσωπα”.

Πρόεδρος Ερντογάν: Κανείς που δεν σέβεται την ανεξαρτησία της χώρας μας δεν μπορεί να ζήσει σε αυτή

Μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν έκανε δηλώσεις. Αναφερόμενος στην πρόσφατη του επίσκεψη στην Αφρική μεταξύ άλλων είπε : «Η άποψη της Τουρκίας για την Αφρική είναι πολύ διαφορετική από αυτή των δυτικών χωρών. Και οι συνομιλητές μας βλέπουν επίσης ότι προσεγγίζουμε την ήπειρο ανθρωποκεντρικά ως μια χώρα που δεν έχει ίχνη αποικιοκρατίας και σφαγών στην ιστορία της. Με μια προσέγγιση που βλέπει την Αφρική ως εταίρο και όχι ως αγορά, χτίζουμε ισχυρές γέφυρες φιλίας και συνεργασίας σε όλη την ήπειρο».

Αφού μίλησε για τα «οικονομικά επιτεύγματα» της κυβέρνησης του, για την πρόοδο στους τομείς της υγείας και παιδείας, την ανάπτυξη στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιτιολόγησε την ακρίβεια άσκησε πολύ αυστηρή κριτική στην αντιπολίτευση.

Αναφερόμενος στους δέκα πρέσβεις που ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα δήλωσε : «Όσοι στραφούν στις παλιές τους συνήθειες και θεωρήσουν ως αδυναμία την ευγενική συμπεριφορά της Τουρκίας και δεν παραδεχτούν το λάθος που έχουν κάνει θα πάρουν την απάντηση που τους αξίζει. Στο ίδιο πλαίσιο αξιολογούμε και την ανεύθυνη και ατυχή δήλωση που έγινε από τους πρέσβεις ορισμένων χωρών. Αυτή η δήλωση δεν απευθύνεται σε κάποιον προσωπικά αλλά έχει βάλει ευθέως στο στόχαστρο το δικαστικό σώμα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Καταρχάς, αυτή η στάση είναι μεγάλη προσβολή για τη δικαστική μας οργάνωση,τους δικαστές,τους εισαγγελείς,τους δικηγόρους και για όλα τα μέλη του δικαστικού σώματος στη χώρα μας. Όπως αναφέρεται στο άρθρο 138 του συντάγματός μας, η τουρκική δικαιοσύνη δεν δέχεται οδηγίες από κανέναν, δεν δέχεται εντολές κανενός συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών και εκτελεστικών μας οργάνων. Πρόθεσή μας δεν είναι να προκαλέσουμε κρίση, αλλά να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, την τιμή, τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».

Επισημαίνοντας ότι με νέα δήλωση αυτών των πρεσβειών, «υπήρξε υποχώρηση από τη συκοφαντία κατά της τουρκικής δικαιοσύνης και της Τουρκίας», ο Ερντογάν συνέχισε: «Αυτοί οι πρέσβεις, που εξέφρασαν τη δέσμευσή τους στο άρθρο 41 της Σύμβασης της Βιέννης, ότι δηλαδή πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι νόμοι των χωρών και να μην υπάρχει ανάμιξη στις εσωτερικές τους υποθέσεις ,πιστεύουμε ότι θα είναι πιο προσεκτικοί στις διακηρύξεις τους που θα αφορούν στα δικαιώματα κυριαρχίας της Τουρκίας. Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι όποιος δεν σέβεται την ανεξαρτησία της χώρας μας και τις ευαισθησίες του έθνους μας ,ανεξάρτητα από τον τίτλο του, δεν μπορεί να ζήσει σε αυτή τη χώρα».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...