Τουρκικός Τύπος: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σέντοπ ζήτησε από την Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη για τη μεταναστευτική κρίση

Συμμετέχοντας στην 143η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης στη Μαδρίτη,ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μουσταφά Σέντοπ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό πρόβλημα ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει μια σαφή πολιτική για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες δεν θα αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δεν θα δημιουργούνται προβλήματα και είπε: “Υπάρχουν εκατομμύρια μετανάστες στον κόσμο που πρέπει να εγκαταλείψουν τις γεωγραφίες στις οποίες βρίσκονται. Αυτή η μετανάστευση από ορισμένες χώρες όπως η Συρία και το Αφγανιστάν είναι ιδιαίτερα συχνή στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες στον κόσμο η οποία δεν αποτελεί την αιτία των προβλημάτων που σχετίζονται με τους μετανάστες.

Επεσήμανε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα των ενεργειών τμήματος της Ευρώπης και των ΗΠΑ σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Συρία, η Λιβύη και το Ιράκ και ότι αυτές οι χώρες φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη.

Ο Σέντοπ ο οποίος επέκρινε επίσης την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες στο Αιγαίο, συνέχισε ως εξής: “Αποτελεί ανθρωπιστικό πρόβλημα το ότι η γειτονική μας Ελλάδα έχει προέβη σε απάνθρωπες πρακτικές σπρώχνοντας βάρκες με μετανάστες προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να βυθίζονται.Παρ’ όλο που αυτά τεκμηριώνονται, η σιωπή της Ευρώπης είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα.Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Ευρώπη, μπροστά σε αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις, έχει ένα χρέος συνείδησης και ανθρωπιάς στους λαούς του κόσμου που εκμεταλλευόταν.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη 15η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας(*) πραγματοποιήθηκε στο Ασγκαμπάτ, την πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν έκανε έκκληση για από κοινού αγώνα κατά της τρομοκρατίας χωρίς διακρίσεις, υποστήριξη του οράματος λύσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και για ενίσχυση της αφγανικής οικονομίας έναντι του κινδύνου μετανάστευσης από το Αφγανιστάν στην περιοχή μας.

Κάνοντας αξιολογήσεις και για το κυπριακό, ο πρόεδρος είπε: “Στο κυπριακό, η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας του τουρκοκυπριακού λαού και του ισότιμου διεθνούς του καθεστώτος είναι το κλειδί για τη λύση. Θέλω όλες οι φίλες και αδελφές χώρες να αξιολογήσουν το όραμα λύσης της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς προκαταλήψεις. Ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη σχέσεων σε τομείς όπως ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και ο τουρισμός, προκειμένου να αμβλυνθεί η απομόνωση που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι, που είναι μέλη-παρατηρητές της οργάνωσής μας.

(*) Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας είναι ο οικονομικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν στον οποίο μετά την αντεπανάσταση στη Σοβιετική Ένωση συμμετέχουν και άλλα τουρκικά κράτη.Έχει δέκα μέλη και ένα μέλος παρατηρητή.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...