Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα συναντηθούν στην έδρα του ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος και ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας στις Βρυξέλλες στα μέσα Μαρτίου.
Ο Στόλτενμπεργκ δηλώνοντας ότι έχουν δει πρόοδο στη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών και ότι 28 από τους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ έχουν εγκρίνει τα πρωτόκολλα ένταξης, συνέχισε ως εξής: “Είχα μια καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να οργανώσουμε μια τριμερή συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στα μέσα Μαρτίου υπό την αιγίδα μου για την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας και τον τρόπο ολοκλήρωσης της ενταξιακής διαδικασίας”.
Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία βλέπει θετικά την ένταξη της Φινλανδίας και ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα με τη Σουηδία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν εκπληρώσει αυτά που τους αντιστοιχούν και ότι ήρθε η ώρα να εφαρμοστούν τα πρωτόκολλα ένταξης.
Ο ρόλος της Τουρκίας ως διαμεσολαβητής κατά τον πρώτο χρόνο του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας
Τον πρώτο χρόνο του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, ο Γκιουρκάν Ντεμίρ έγραψε ένα άρθρο για το Πρακτορείο Αναντολού,αποσπάσματα του οποίου δίνονται παρακάτω, που αφορά στις διπλωματικές μεσολαβητικές ενέργειες της Τουρκίας για την εγκαθίδρυση της ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.
Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας συνεχίζει να αποτελεί εδώ και ένα χρόνο ένα από τα σημαντικότερα θέματα της παγκόσμιας ατζέντας. Ο κόσμος παρακολουθεί στενά τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία από την αρχή του πολέμου.
Ο πρόεδρος Ερντογάν ήταν ένας από τους ηγέτες που συναντήθηκε συχνότερα με τους ηγέτες των δύο χωρών. Σε αυτή τη διαδικασία κατά την οποία τα δυτικά κράτη αντιμετώπισαν τη Ρωσία, η Τουρκία κατάφερε να είναι το μέλος του ΝΑΤΟ που κατόρθωσε να διεξάγει συνομιλίες τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.
Στην
αρχή του πολέμου πραγματοποιήθηκε στις
11-13 Μαρτίου 2022 το Διπλωματικό Φόρουμ
της Αττάλειας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών
Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός υπουργός
Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν
συνομιλίες υπό τον συντονισμό του
Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ
Τσαβούσογλου.
Πολλές δυτικές χώρες,
ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το
Ηνωμένο Βασίλειο, είχαν ασκήσει πιέσεις
στη Ρωσία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Από
την άλλη πλευρά η Τουρκία,, απέφυγε τις
ακραίες
αποφάσεις κατά της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα
τόνισε σαφώς την εδαφική ακεραιότητα
της Ουκρανίας.
Από την έναρξη του πολέμου, η Τουρκία πρότεινε κατάπαυση του πυρός και στις δύο πλευρές και εξασφάλισε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, με πρωτοβουλία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών δημιουργήθηκε και ο διάδρομος σιτηρών.
Από την έναρξη του πολέμου, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση για τη διαμεσολάβηση και τις εκκλήσεις του για ειρήνη ο οποίος και προτάθηκε από πολλές χώρες για το Νόμπελ Ειρήνης για τις ειρηνευτικές του προσπάθειες.
Μπορεί
να ειπωθεί ότι
κατά
τον πρώτο χρόνο του πολέμου, η εξισορροπητική
πολιτική της Τουρκίας και ο ενεργός
διαμεσολαβητικός της ρόλος κράτησαν
ανοιχτούς τους διαύλους για μια πιθανή
λύση για τον τερματισμό του.