Τουρκικός Τύπος: Ο Τσαβούσογλου για την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Με τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ασχολείται ο σημερινός Τύπος στη Τουρκία.

Τσαβούσογλου: Εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από την παραβίαση των συνθηκών, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών

Ο υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε στην κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Μετά από τις σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά.

Σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέρθηκε να βελτιώσει τις σχέσεις κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο.

Δηλώνοντας ότι παρά τη συνάντηση αυτή, η Ελλάδα εναντιώνεται στην Τουρκία σε κάθε πλατφόρμα, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Ασκεί πίεση ειδικά για να μην δοθούν στην Τουρκία τα F16 που θέλει να αγοράσει από τις ΗΠΑ.Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια κίνηση που δεν ταιριάζει στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.”

Επισημαίνοντας ότι κατά καιρούς υπάρχουν διαφορές απόψεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και ότι υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους,συνέχισε:

“Ποιος είναι ο άλλος λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι επιθετική;Είναι επειδή η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των νησιών που της είχαν δοθεί με τις συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947 με την προϋπόθεση ότι δεν θα τα εξοπλίσει, και εμείς φέραμε αυτή την παραβίαση στην ημερήσια διάταξη στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ αναφέροντας ότι τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με αυτούς τους όρους.Οι συνθήκες υπάρχουν, αλλά η Ελλάδα τις παραβιάζει και εξοπλίζει τα νησιά. Εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από την παραβίαση τους, θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών.”

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ελλάδας για το διεθνές δίκαιο, ο Τσαβούσογλου είπε:

“Τώρα γίνονται επιθετικοί επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν στις επιστολές που στέλνουμε εντός του νομικού πλαισίου και κατηγορούν την Τουρκία.”

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα όπως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στους ισχυρισμούς της Τουρκίας έτσι έκανε και δημαγωγία, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί έχουν ένα κόμπλεξ ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν τον λαό τους αν δεν επιτεθούν καθημερινά στην Τουρκία.

Το παρακάτω δημοσίευμα έχει τη σημασία του για την πολιτική του “προοδευτικού” κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης,του CHP, υπό την έννοια του ποια θα είναι η στάση του ενάντια στην Ελλάδα μέσα στα πλαίσια του κεμαλικού εθνικισμού σε περίπτωση που επικεφαλής των “κομμάτων των 6” αναλάβει την κυβέρνηση.

Τζουμχουριγιέτ της 02.06.2022

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προς Ερντογάν: Κάνε το βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά και θα σε στηρίξουμε

Στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΡ ο Ερντογάν είχε απευθύνει δέκα ερωτήσεις στον αρχηγό του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σχετικά με εσωτερικά και εξωτερικά θέματα μεταξύ των οποίων και την παρακάτω:

“Στον εθνικό αγώνα που δίνει η Τουρκία σε Αιγαίο και Μεσόγειο απο τη συνοριακή γραμμή έως τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση της ΑΟΖ, είσαι στη γραμμή της χώρας ή στη γραμμή των αντιπάλων μας;“

Σε αυτό το ερώτημα ο Κιλιτσντάρογλου απάντησε ως εξής:


“Η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Επιβάλλεται να αυξήσουμε την πίεση σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται με τα βάζω-βγάζω το πλοίο και λέγοντας “Μακάρι να μου τηλεφωνήσει ο Μπάιντεν”.Αν έχεις ψυχή κάνε ένα βήμα για τα καταληφθέντα και εξοπλισθέντα νησιά. Θα σε στηρίξουμε.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...