Τουρκικός Τύπος: Ο Τσαβούσογλου καταδίκασε την επίθεση στη Βιέννη αλλά περιμένει «αλληλεγγύη ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ»

Τσαβούσογλου_Υπουργός_Εξωτερικών_Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Υπουργός Εξωτερικών Τουρκίας / Πηγή: Eurokinissi

Όλα τα ΜΜΕ

  Σεισμός
Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) του υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους έφτασε  τους 114 και ότι συνεχίζεται η νοσηλεία 137 τραυματιών.

–  Υπουργός Τσαβούσογλου: «Περιμένουμε την ίδια αλληλεγγύη ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ»
«Καταδικάζουμε τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν αθώους ανθρώπους στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα και στη Βιέννη πριν από δύο ημέρες. Ταυτόχρονα, αναμένουμε την ίδια αλληλεγγύη ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ που σκότωσε χιλιάδες πολίτες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός μίλησε στην 130η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που οργανώθηκε με τη μέθοδο τηλεδιάσκεψης. Ξεκινώντας την παρέμβασή του ευχαρίστησε όλες τις χώρες που έδειξαν αλληλεγγύη προς την Τουρκία λόγω του σεισμού και συνέχισε με το θέμα του κορονοϊού λέγοντας: «Η
πανδημία επίσης αποκάλυψε τις αδυναμίες μας ως σημαντική δοκιμασία. Ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί την κρίση COVID-19 για να προωθήσουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές θέσεις. Ενώ θα έπρεπε να υπάρξουν πολιτικές που απαντούν στην κρίση, ορισμένοι πολιτικοί επέλεξαν το δρόμο του λαϊκισμού. Προσπάθησαν ακόμη και να κατονομάσουν την ιερή μας θρησκεία ως άγρια και οπισθοδρομική».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία απορρίπτει όλες αυτές τις θέσεις συνέχισε: «Ως χώρα που εκτίθεται στις πιο διαφορετικές εκδηλώσεις της τρομοκρατίας,καταδικάζουμε τις βάρβαρες τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν αθώους ανθρώπους στη Γαλλία την περασμένη εβδομάδα και στη Βιέννη πριν από δύο ημέρες. Ταυτόχρονα, αναμένουμε την ίδια αλληλεγγύη ενάντια στην τρομοκρατία του ΡΚΚ που σκότωσε χιλιάδες πολίτες συμπεριλαμβανομένων και δασκάλων . Η τρομοκρατία δεν έχει θρησκεία, ταυτότητα ή φυλή. Τίποτα δεν δικαιολογεί τη βία ή τη ζωή ενός ατόμου».

Υπογραμμίζοντας ότι δίνεται η πρέπουσα αξία στην ελευθερία της έκφρασης, που αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους της δημοκρατίας είπε: «Ωστόσο, η υποτίμηση των πιο ιερών αξιών οποιασδήποτε θρησκείας δεν μπορεί να εμφανιστεί ως ελευθερία έκφρασης. Αντίθετα, η επιμονή θα εμβαθύνει τις διαφορές μεταξύ των κοινωνιών και θα τροφοδοτήσει τον ριζοσπαστισμό. Η προβολή γελοιογραφιών του Μωάμεθ και η καύση του Κορανίου αποτελούν ατυχή παραδείγματα. Πρέπει να ανακαλύψουμε εκ νέου την κουλτούρα της συμβίωσης στην Ευρώπη. Το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Χαιρετίζουμε το διορισμό του Ειδικού Εντεταλμένου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση των αντισημιτικών και των αντιμουσουλμανικών ενεργειών μίσους».

Αναφερόμενος στο Αζερμπαϊτζάν είπε: «Πρέπει να υψώσετε τη φωνή σας για το Αζερμπαϊτζάν».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...