Τούρκικος Τύπος: “Οι S-400 κατάντησαν τα ποιο ακριβά παλιοσίδερα του κόσμου”

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τα θέματα που κυριαρχούν στον τουρκικό τύπο είναι ο κορονοϊός, οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών και το θέμα της μη ενεργοποίησης των S-400.

Μπιρ ΓκιουνΕβρενσέλ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών με κεντρικά συνθήματα ” Δεν χρειαζόμαστε χειροκροτήματα αλλά το δίκιο μας, όχι άδειες υποσχέσεις αλλά το αντίκρισμα της εργασίας μας” και “Απαιτούμε αύξηση του βασικού μισθού μας “.
Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε κινητοποιήσεις σε όλη την χώρα μετά το κάλεσμα του Συνδικάτου Εργαζομένων στην Υγεία και Κοινωνικές Υπηρεσίες.

Γιατροί
Από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Ελλάδα / Πηγή: EUROKINISSI

Τ24 (Ηλεκτρονική εφημερίδα): Το θέμα της μη ενεργοποίησης των S-400 μεταφέρθηκε προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη της Βουλής.
Ο βουλευτής του Εσκίσεχιρ από το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Ουτκού Τσακίροζερ απηύθυνε επερώτηση στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που αφορά στο σύστημα αεράμυνας S-400.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης αναφέρει :“Εάν τους αγοράσαμε επειδή τους χρειαζόμασταν τότε γιατί δεν τους μεταχειριζόμαστε; Εάν πάλι δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μας γιατί αγοράστηκαν ξοδεύοντας 18 δισ. λύρες Τουρκίας (2,5 δισ. Δολάρια); Οι S-400 κατάντησαν τα ποιο ακριβά παλιοσίδερα  του κόσμου!”
Αντιδρώντας επίσης στο γεγονός ότι ενώ η μεταφορά του αμυντικού συστήματος ολοκληρώθηκε πριν αρκετούς μήνες από την Ρωσία στην Τουρκία δεν τέθηκε ακόμα σε λειτουργία με αιτιολόγηση τον Covid-19 συνεχίζει: “Μπορεί να σταματήσει η άμυνα της πατρίδας λόγω της επιδημίας; Μπορούν να γίνουν συμβιβασμοί για την ασφάλεια μας; Ποιες ενέργειες, ποιες αμυντικές προμήθειες και προμήθειες ασφάλειας σταμάτησαν; Δεν μπορεί να υπάρχει μια τέτοια δικαιολογία που υποτιμά την νοημοσύνη του λαού”.
Επισημαίνει στην συνέχεια : “Εάν δεν τα χρειαζόμασταν γιατί δεν ξοδέψαμε τα 2,5 δισ. δολάρια για να στηρίξουμε  εν καιρώ πανδημίας τους φτωχούς, τους εργαζόμενους, τους μικρούς επιχειρηματίες και τους συνταξιούχους και τα πήραμε για να τα κάνουμε τα ποιο ακριβά παλιοσίδερα του κόσμου;”
Τονίζει επίσης ότι η μη ενεργοποίηση των S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και ρωτάει: “Επειδή υπάρχει πανδημία σταμάτησαν οι απειλές προς την χώρα μας;

Πύραυλοι S-400

Τι έγιναν τα F-35;

Ο Τσακίροζερ ζήτησε από τον Ακάρ  να έχει απάντηση και για τα F-35 μιας και η διαπραγμάτευση τους γινόταν το ίδιο διάστημα με τους S-400.
 Ρωτάει πότε θα γίνει η παράδοση των αεροπλάνων στων οποίων την κατασκευή συμμετέχει και η Τουρκία.

Αμερικάνικο Μαχητικό F-35 στην 117ΠΜ - Ανδραβίδα
Αμερικάνικο Μαχητικό F-35 στην 117ΠΜ – Ανδραβίδα / Πηγή: Eurokinissi

Οι εξελίξεις του κορονοϊού στην Τουρκία

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 972 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό του συνόλου των κρουσμάτων σε 152.587 από την αρχή της κρίσης. Σημειώθηκαν 23 θάνατοι από κορονοϊό με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει στους 4.222 από τις 11 Μαρτίου που ξέσπασε η επιδημία στην Τουρκία.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι για την πορεία του ιού στην Τουρκία.

Δείτε ακόμα...