“Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης αγωνίζονται για την προστασία των μειονοτικών τους δικαιωμάτων”, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, διατηρώντας ψηλά τους τόνους πρόκλησης, εκφράζοντας τις αιτιάσεις της τουρκικής τάξης που εργαλειοποιούν την μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης για να προχωρήσουν τα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.
Πρακτορείο Αναντολού
Η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη διοργανώνει κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης στις 29 Ιανουαρίου.
Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης συνεχίζουν να αγωνίζονται για την προστασία των μειονοτικών τους δικαιωμάτων, διατηρώντας ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης που επέδειξαν στις 29 Ιανουαρίου 1988, όταν το κράτος θέλησε να κλείσει τους συλλόγους που στην ονομασία τους είχαν και τη λέξη “τουρκικός-τουρκική-τουρκικό”.
Η πρόεδρος του κόμματος Φιλίας Ισότητας και Ειρήνης (DEB),Τσιγντέμ Ασάφογλου, δηλώνοντας στον ανταποκριτή του Πρακτορείου ότι η 29η Ιανουαρίου είναι εθνική εορτή για τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης είπε: “Κάθε 29η Ιανουαρίου, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στέλνουν το μήνυμα ότι είναι Τούρκοι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.Ο αγώνας γίνεται πάντα στο πλαίσιο των δημοκρατικών αρχών.Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας και από εδώ και στο εξής.Η οικονομική κρίση πλήττει σίγουρα περισσότερο τις μειονότητες. Οι νέοι απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας δυστυχώς πρέπει να μεταναστεύσουν από αυτά τα εδάφη και να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους”.Ο Οζάν Αχμέτογλου, πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ITB) και συγγραφέας της εφημερίδας Γκουντέμ,δήλωσε ότι οι πολιτικές καταπίεσης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης έφτασαν στο αποκορύφωμά τους τη δεκαετία του 1980 και συνέχισε ως εξής:
“Με την εφαρμογή των πολιτικών αφομοίωσης και αναγκαστικής μετανάστευσης από το ελληνικό κράτος, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης άρχισαν επίσης να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. Το 1987, οι αποφάσεις κλεισίματος που εκδόθηκαν κατά της Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας Κομοτηνής, της Ένωσης Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης και της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης λόγω της λέξης “Τούρκων-τουρκικής” στο όνομά τους εγκρίθηκαν από τον Άρειο Πάγο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μνήμης της 29ης Ιανουαρίου του 1990, οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δέχθηκαν επιθέσεις από φανατικές ομάδες. Το γεγονός αυτό αποτελεί μελανό σημείο για την Ελλάδα. Την ημερομηνία αυτή λεηλατήθηκαν πολλές επιχειρήσεις που ανήκαν σε Τούρκους στην Κομοτηνή.Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη ζητήσει συγγνώμη από τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης για αυτό το πογκρόμ. Περιμένουμε μια συγγνώμη από το ελληνικό κράτος του οποίου είμαστε πολίτες”.
Τζουμχουριγιέτ
H αντιπολίτευση ολοκλήρωσε το κυβερνητικό της πρόγραμμα
Οι έξι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της δημοκρατίας θα ανακοινωθεί μετά τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Φεβρουαρίου.
Οι ηγέτες του 6μερούς τραπεζιού συναντήθηκαν εχθές και οριστικοποίησαν το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στις 30 Ιανουαρίου.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλά θέματα, όπως η οικονομία, η δικαιοσύνη, τα δικαιώματα των γυναικών, η ασφάλεια, η πολιτική ηθική, η καταπολέμηση της σπατάλης, η εκπαίδευση, το μεταναστευτικό πρόβλημα και η γεωργία.