Τουρκικός Τύπος: Οι τροχοί της βιομηχανίας μπορεί να σταματήσουν

Οι τροχοί της βιομηχανίας μπορεί να σταματήσουν αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ. Αναλυτικά δημοσιεύει:

Η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου προκάλεσε τριγμούς στην οικονομία. Η πρώτη μέρα του φθινοπώρου ξεκίνησε με αυξήσεις στο φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα.Οι αυξήσεις που έγιναν πριν από το χειμώνα έφεραν μαζί τους ανησυχίες. Οι βιομήχανοι θα πληρώνουν κατά 50% ακριβότερη την ηλεκτρική ενέργεια και κατά 50,8% ακριβότερο φυσικό αέριο. Ενώ υπάρχει επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης, η αύξηση του κόστους παραγωγής θα επηρεάσει και τον πληθωρισμό.

Ο οικονομολόγος Βεϊσέλ Ουλούσοϊ δηλώνοντας ότι οι αυξήσεις θα μεταφερθούν άμεσα στον καταναλωτή είπε: “Με άλλα λόγια, ο παραγωγός μεταφέρει το 100% του επιπλέον κόστους στον καταναλωτή. Ο φετινός χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος”. 

Ο οικονομολόγος Εβρέν Ζελγιούτ δήλωσε: “Υπάρχει πρόβλημα τιμών στην Τουρκία. Οι παραγωγοί μπορεί να κατεβάσουν το διακόπτη λόγω υψηλού κόστους.Και οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται και ο λαός δεν έχει χρήματα και οι βιομήχανοι δεν μπορούν να παράγουν φτηνά.Υπάρχει μια μάζα στην Τουρκία που δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να αγοράσει αυτά που παράγουν οι βιομήχανοι. Το ΑΚΡ έχει μεταφέρει ολόκληρο το εθνικό προϊόν στους ολιγάρχες του αφήνοντας τον λαό φτωχό.”

Οι βιομήχανοι αποκομίζουν σημαντικό μέρος της παραγωγής τους με ενέργεια που προέρχεται από φυσικό αέριο. Η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Τουρκία έχει υπερτριπλασιαστεί μέσα σε 20 χρόνια.

Το μερίδιο του βιομηχανικού τομέα στην κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 ήταν 25%. Η υψηλότερη κατανάλωση πραγματοποιήθηκε σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι δαπάνες για το φυσικό αέριο διπλασιάστηκαν σε ένα έτος.

Οι τρεις πρώτες χώρες από τις οποίες η Τουρκία εισάγει το περισσότερο φυσικό αέριο είναι η Ρωσία, οι ΗΠΑ και το Ιράν.

Ο Ογούζ Τουρκγιλμάζ, πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ενέργειας του Επιμελητηρίου Μηχανολόγων Μηχανικών, δήλωσε ότι είναι πιθανές οι περικοπές φυσικού αερίου τον επόμενο χειμώνα.

Ο Τουρκγιλμάζ επεσήμανε ότι το 25% του χρησιμοποιούμενου φυσικού αερίου πρέπει να αποθηκεύεται και είπε:

“Η διακοπή στον κλάδο πέρυσι δεν οφειλόταν στις υψηλές τιμές της ενέργειας. Το Ιράν έκοψε το φυσικό αέριο που μας έδινε και δεν μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε. Υπήρξε μια διακοπή ως αποτέλεσμα μιας απρογραμμάτιστης κατάστασης. Παρόμοια προβλήματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν φέτος. Οι αποθήκες φυσικού αερίου δεν είναι πλήρως γεμάτες. Εάν καταναλώνουμε 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, θα πρέπει να υπάρχει αποθηκευτική ικανότητα 15 δισεκατομμυρίων. Η τρέχουσα αποθηκευτική ικανότητα είναι 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.”

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP Αχμέτ Ακίν δήλωσε ότι ένας μαύρος χειμώνας περιμένει τους πολίτες μετά τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...