Τουρκικός Τύπος: Ολοκληρώθηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Έβδομη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής της Αστάνα (*)

Μετά την “Έβδομη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Αστάνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Ρωσίας, δημοσιεύτηκε  κοινή δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, του προέδρου του Ιράν Ρεΐσι και του προέδρου της Ρωσίας Πούτιν η οποία αναφέρεται σε διεθνή και τοπικά θέματα.

Στην κοινή δήλωση αναφέρονται τα εξής:

  • Η αποφασιστικότητα των αρχηγών των τριών κρατών για ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας.
  • Ο πρωτοποριακός  ρόλος της διαδικασίας της Αστάνα στην ειρηνική και βιώσιμη λύση της συριακής κρίσης.
  • Αποφασιστικότητα να συνεχιστεί η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.
  • Καταδίκη της αυξημένης παρουσίας και δραστηριότητας τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων με διαφορετικά ονόματα που συνδέονται με αυτές σε διάφορες περιοχές της Συρίας.
  • Ενίσχυση του τριμερούς συντονισμού σε διάφορους τομείς προκειμένου να ενισχυθεί η κοινή πολιτική και οικονομική συνεργασία στο συριακό ζήτημα.
  • Καταδίκη των στρατιωτικών επιθέσεων του Ισραήλ στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των αστικών υποδομών.

(*)  Συμφωνία της Αστάνα: Οι αρχές στις οποίες συμφώνησαν στις συνομιλίες για τη Συρία, οι οποίες ξεκίνησαν με πρωτοβουλία της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν και συνεχίστηκαν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν και ανακοινώθηκαν σε κοινή δήλωση. .

Συνέντευξη Τύπου του Ερντογάν

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα τρέχοντα ζητήματα στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από την επίσκεψή στο Ιράν.

Ο Ερντογάν μεταξύ άλλων έκανε και τις εξής εκτιμήσεις:

“Μια νέα επιχείρηση στα βόρεια της Συρίας θα συνεχίσει να είναι στην ατζέντα μας όσο δεν επιλυθούν οι ανησυχίες μας για την εθνική μας ασφάλεια. Οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τα ανατολικά του Ευφράτη. Θέλουμε η Ρωσία και το Ιράν να είναι μαζί μας στον αγώνα μας κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων έως και 30 χιλιόμετρα νότια από τα συριακά σύνορα. Θα πρέπει να μας δώσουν την απαραίτητη υποστήριξη”.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την αγορά από τις ΗΠΑ των F16 και την απόφαση που πάρθηκε και είναι συνδεδεμένη με τους όρους της Ελλάδας για δέσμευση της πώλησης,ο πρόεδρος απάντησε:

“Όταν συζητούσαμε αυτά τα θέματα με τον κ. Μπάιντεν, δεν μας έθεσε θέμα για τους όρους  της Ελλάδα. Αντίθετα, είπαμε ότι ως χώρες μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προστατεύουμε ο ένας το δίκαιο του άλλου. “Θα βάλω τα δυνατά μου”, είπε για τα F16. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν και αυτοί, έστω και λίγοι, που αντιτίθενται στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Όταν βλέπουμε τις τρέχουσες εξελίξεις, κατά τη γνώμη μου, μια τέτοια προϋπόθεση δεν είναι δεσμευτική για εμάς. Φτάνει να πούνε ναι στην πρότασή μας και να μας δώσουν καινούρια F16.Είμαστε ήδη σε θέση να κάνουμε τη συντήρηση και την επισκευή αυτών που έχουμε. Αλλά φυσικά, έχουμε κάποιες απαιτήσεις σε ανταλλακτικά. Αποφάσισαν να μας προμηθεύσουν με αυτά. Υπάρχουν επίσης ενδιάμεσες εκλογές στην Αμερική τον Νοέμβριο που είναι επίσης σημαντικό. Θα δούμε τι θα φέρουν αυτές οι εκλογές. Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυριαρχήσουν στη Γερουσία και θα έχουν ξανά την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.”

Συμπληρώθηκαν 48 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο

Έχουν περάσει 48 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο, η οποία διεξήχθη από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτραπεί η καταπίεση και η δίωξη των Τούρκων στην Κύπρο από τους Έλληνες και να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί.

Ο Διευθυντής Προεδρικών Επικοινωνιών Αλτούν σε μήνυμά του ανέφερε:

“Στην 48η επέτειο της επιχείρησης τιμούμε τους μάρτυρες μας που πολέμησαν ηρωικά για να βάλουν τέλος στις συστηματικές πολιτικές καταστροφής που εφαρμόστηκαν στους Τουρκοκύπριους και εξασφάλισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου.”

Στην ανάρτησή του συμπεριέλαβε και ένα βίντεο για την ειρηνευτική επιχείρηση.

Στο βίντεο υπενθυμίζεται ότι οι Τούρκοι που ζούσαν στην Κύπρο, που ήταν τούρκικη πατρίδα για αιώνες, έπεσαν θύματα των επιθέσεων ρατσιστικών ελληνικών συμμοριών μεταξύ 1950-1974 και χιλιάδες Τουρκοκύπριοι, μικροί και μεγάλοι, γυναίκες και παιδιά, δολοφονήθηκαν άγρια.

Όταν οι “φασιστικές” οργανώσεις προσπάθησαν να πάρουν με πραξικόπημα την εξουσία στην Κύπρο και που ήθελαν να πραγματοποιήσουν την Ένωση, την ιδέα της σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, η Τουρκία ξεκίνησε την ειρηνευτική επιχείρηση στις 20 Ιουλίου 1974,παρά τις διεθνείς πιέσεις.

Υιοθετώντας τον δρόμο διαπραγμάτευσης από την πρώτη μέρα, η Τουρκία πρωτοστάτησε στα διπλωματικά βήματα που έγιναν για πολιτική λύση μετά τη στρατιωτική επιχείρηση. Ενώ η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και μισό αιώνα ότι μια λύση δύο κρατών κάτω από τη στέγη μιας ομοσπονδίας είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στο νησί, κάθε βήμα που γίνεται για μια μόνιμη λύση καταλήγει σε αποτυχία λόγω των μη ρεαλιστικών απαιτήσεων των Ελληνοκυπρίων, που δεν διδάχθηκαν από το παρελθόν.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...