Τουρκικός Τύπος: Ομιλία Ερντογάν για το μεταναστευτικό ως προώθηση προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Στο πλαίσιο των άθλιων παζαριών με τους συμμάχους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην πολιτική της κυβέρνησής του που χρησιμοποιεί τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες ως «χαρτί» και γεωπολιτικά πιόνια. Όλα τα Τουρκικά ΜΜΕ αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ από την ομιλία του σε Διεθνές Συνέδριο στην Σμύρνη με θέμα «Mετανάστευση, προβολή των επόμενων 20 ετών και πέρα»

Όλα τα ΜΜΕ

Επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει καταλάβει την παγκόσμια ατζέντα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο Ερντογάν τόνισε ότι βιώνεται η μεγαλύτερη ανθρώπινη κινητικότητα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε:

«Κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι εγκαταλείπουν τις εστίες τους λόγω πολέμων, εσωτερικών συγκρούσεων, αστάθειας, λιμού, τρομοκρατίας και φτώχειας.Το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει ως μετανάστες. Ταξίδια που ξεκινούν ελπίζοντας να χτιστεί ένα ασφαλές μέλλον, μερικές φορές καταλήγουν σε καταστροφές. Την περίοδο που αφήσαμε πίσω μας, σχεδόν 30 χιλιάδες μετανάστες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, έχασαν την ζωή τους στην Μεσόγειο».

Υπογραμμίζοντας ότι« καμία από τις ανθρωπιστικές τραγωδίες στο Αιγαίο δεν ξεχνιέται», ο Ερντογάν συνέχισε:

«Θυμόμαστε πολύ καλά πώς τα σκάφη αυτών των καταπιεσμένων ανθρώπων βυθίστηκαν σκόπιμα στα ταξίδια τους που ξεκίνησαν με μεγάλα όνειρα. Η ανθρωπότητα έμεινε στην τάξη όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και στο Αιγαίο και στον Έβρο. Τα όνειρα των μεταναστών για μια ασφαλή ζωή έχουν βυθιστεί στα νερά του Αιγαίου από εκείνους που τους ώθησαν στον θάνατο.Γύρισαν την πλάτη τους στους μετανάστες. Μόνο το 2020, στο Αιγαίο υπήρξαν σχεδόν 9.000 περιπτώσεις απώθησης σκαφών προς τα πίσω».

Αναφερόμενος στις Ευρωπαϊκές χώρες είπε:

«Παραμένει άγνωστο ποιος απήγαγε και που βρίσκονται τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά από την Συρία που κατέφυγαν στην Ευρώπη. Αν και τα δυτικά κράτη διαμαρτύρονται συνεχώς για τη μετανάστευση, οι αναπτυσσόμενες χώρες φέρουν το πραγματικό βάρος σε αυτό το ζήτημα. Παγκοσμίως περίπου το 85% των προσφύγων δεν φιλοξενείται από πλούσια κράτη, αλλά από χώρες με πολύ λιγότερες δυνατότητες. Όσοι χρησιμοποιούν τις λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες που φιλοξενούν ως διαφημιστικό υλικό δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτήν την κρίση που σχετίζεται άμεσα με την ανθρώπινη ζωή. Η Τουρκία έφτασε να φιλοξενεί 4 εκατομμύρια πρόσφυγες μόνο με δικές της δυνατότητες».

Ο Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι «οι πρόσφυγες δέχτηκαν ανοιχτή βία από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας και ότι υπήρξαν σκηνές που προξενούν ντροπή όπου και ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Frontex είναι επίσης μέρος αυτών των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» συνέχισε:

«Εδώ υπάρχουν και νέες εξελίξεις. Στο βόρειο τμήμα της Συρίας, οι Αμερικανοί λένε “είμαστε τώρα με το PKK, το YPG και το PYD” .Τι είδους συμμαχία στα πλαίσια του ΝΑΤΟ είναι αυτή; Καθαρίζοντας την βόρεια Συρία από τους τρομοκράτες εμείς ήμασταν αυτοί που αποτρέψαμε μια μεγάλη κρίση μετανάστευσης και σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτή την διαδικασία είδαμε ότι δεν τηρήθηκαν οι περισσότερες από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία».

Ο Ερντογάν αναφέροντας ότι η Τουρκία κατασκεύασε 52.000 σπίτια από τσιμεντόλιθους στην περιοχή, συνέχισε: «Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεδειγμένα βοήθησε την Ελλάδα με 3 δισεκατομμύρια ευρώ για 100.000 πρόσφυγες, ποτέ δεν έκανε τίποτα για τα 4 εκατομμύρια που φιλοξενούνται στην Τουρκία.Παρά το πέρασμα του χρόνου δεν έχουν ακόμα κατατεθεί στο σύνολο τους τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ για τα οποία υπήρχε δέσμευση να δοθούν στην Τουρκία με την συμφωνία της 18ης Μαρτίου».

Στην συνέχεια αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» είπε: «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στους τρομοκράτες να διαταράξουν το κλίμα ειρήνης και ασφάλειας που καθιερώθηκε στην χώρα μας.Ακριβώς όπως στο παρελθόν έχουμε καταστρέψει τρομοκρατικές εστίες χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν, όταν καταστεί απαραίτητο, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα εναντίον και άλλων περιοχών σε περίπτωση που συνεχιστούν οι επιθέσεις.Το μόνο εμπόδιο για πιθανές μελλοντικές δολοφονίες είναι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...