Τουρκικός Τύπος: Ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ομιλία του Προέδρου Ερντογάν στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στη 13η Διάσκεψη των Πρεσβευτών.

Στην έναρξη της διάσκεψης αφού χαιρέτησε και καλωσόρισε τους πρεσβευτές, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στα παρακάτω.   

Συναντήσαμε πολλές σκοτεινές εστίες, από οργανώσεις που είχαν διεισδύσει στο κράτος μέχρι διαφορετικές ομάδες συμφερόντων, και πιο πρόσφατα, γίναμε στόχος της αιματηρής απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Χάρη στη σθεναρή υποστήριξη του έθνους μας και τον αποφασιστικό αγώνα που δώσαμε σε δημοκρατική βάση, αποσοβήσαμε όλες τις επιθέσεις.

Η Τουρκία είναι μια από τις λίγες χώρες που διαχειρίστηκε με επιτυχία την κρίση του Covıd.

Ενεργούμε για τη δημιουργία μιας γενιάς ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας. Από την πρώτη μέρα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας είχαμε την παγκόσμια προσοχή με τη στάση μας σε αυτό το θέμα. Στις συναντήσεις μας τόσο με τον κ. Ζελένσκι όσο και με τον κ. Πούτιν, υπογραμμίσαμε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν με διάλογο. Παρ’ όλες τις αρνητικές συγκυρίες  συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας και διασφαλίσαμε την εφαρμογή της Συμφωνίας του Περάσματος των Σιτηρών.

Η Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη της ούτε στη Δύση ούτε στην Ανατολή.

Χάρη στην υποστήριξη της Τουρκίας, ως αποτέλεσμα ενός αγώνα 44 ημερών οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν έχουν κατορθώσει το Καραμπάχ να ανακτήσει την ελευθερία του και να φτάσει στο τέλος η 30χρονη κατοχή. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία και για τη διασφάλιση της σταθερότητας στο Ιράκ, τον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν. Οι σχέσεις μας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ισχυρότερες από πριν.

Χρησιμοποιούμε τις σχέσεις μας με το Ισραήλ,oι οποίες έχουν επιστρέψει σε καλό δρόμο, για να υπερασπιστούμε μαζί με τα συμφέροντα της χώρας μας και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων αδελφών μας.

Συζητάμε με το Ισραήλ στο υψηλότερο επίπεδο για το ζήτημα της Ιερουσαλήμ και για τη σημασία που αποδίδει η Τουρκία στη λύση των δύο κρατών και στην ασφάλεια, την ειρήνη και την ανάπτυξη της Παλαιστίνης. Δηλώνουμε ανοιχτά ότι η πρώτος μας ναός, το Masjid al-Aqsa, είναι η κόκκινη γραμμή μας.

Διατηρούμε τη σαφή και αποφασιστική θέση μας σχετικά με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Η Τουρκία δεν θα εγκρίνει την ένταξη αυτών των δύο χωρών χωρίς να εκπληρωθούν οι  υποσχέσεις που έχουν δοθεί στη χώρα μας και έχουν καταγραφεί γραπτώς κατόπιν συμφωνίας.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...