Τούρκικος Τύπος: «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα κλιμακώνουν τις εντάσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρακτορείο Αναντολού

Υπουργός Χουλουσί Ακάρ : Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα κλιμακώνουν τις εντάσεις για να διαταράξουν τις διμερείς σχέσεις 

Ο Υπουργός μίλησε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή του Πολεμικού Ναυτικού του Εθνικού Πανεπιστημίου Άμυνας για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ είπε: “Θέλουμε να επιλυθούν τα προβλήματα με την Ελλάδα με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, μέσα στις σχέσεις καλής γειτονίας και οι λαοί των δύο πλευρών να ζουν με ασφάλεια και ευημερία σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ηρεμίας. Δυστυχώς, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα, με τις επιθετικές ενέργειες και τους λόγους τους, κλιμακώνουν την ένταση αντί να σκέφτονται μια λογική λύση για την επίλυση των προβλημάτων. Οι δηλώσεις των πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες και δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για μάταιες προσπάθειες και ότι με τέτοιες ενέργειες και λόγους δεν μπορούν να επικρατήσουν απέναντι στην Τουρκία. Κάποιοι πρώην στρατιωτικοί, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί το βλέπουν αυτό και λένε ότι η Τουρκία έχει δίκιο.” 

Λέγοντας ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση πιστεύουν ότι μπορούν να φτάσουν κάπου με στρατιωτικές ασκήσεις και δραστηριότητες, συνέχισε: “Πρόσφατα έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η τάση για εξοπλισμούς, κάνοντας κάποιες συμφωνίες με την ενθάρρυνση και παρότρυνση ορισμένων χωρών. Πρώτα, κοιτάξτε την ιστορία. Δεν μπορείτε να αποκτήσετε υπεροχή απέναντι στην Τουρκία με τέτοιες πρωτοβουλίες, εγκαταλείψτε αυτήν την προσπάθεια. Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή, έχουν σοβαρό χρέος. Προβαίνοντας σε  άχρηστες δαπάνες για τους εξοπλισμούς χειροτερεύουν την οικονομία τους σε βάρος της ευημερίας του ελληνικού λαού. Αυτό πρέπει να το δουν οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα .Επειδή έχουμε πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται και επειδή είμαστε  αποφασισμένοι και ισχυροί δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει καμία από αυτές τις ενέργειες. Επιπλέον, ορισμένες χώρες προσπαθούν να καλύψουν τα μαύρα σημεία της ιστορίας τους συκοφαντώντας τη χώρα μας. Κατηγορούν την ένδοξη τουρκική ιστορία υποδυόμενοι ρόλους που ξεπερνούν το μπόι και τη δύναμή τους και κάνοντας προκλητικές δηλώσεις. Αυτές είναι ενδείξεις ότι δεν έχουν πάρει μαθήματα από την ιστορία.” 

Αναφερόμενος στην προσπάθεια του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, ο Ακάρ είπε: “Υπάρχουν προετοιμασίες για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Τα στοιχεία του πολεμικού ναυτικού μας έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και δεν άφησαν το πλοίο να μπει στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα επιτρέψουμε να  παραβιαστούν τα δικαιώματά μας.” 

Συνεχίζοντας ανέφερε : “Την προηγούμενη περίοδο είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε διάλογο και επαφές με τους Έλληνες σε επίπεδο υπουργών και αρχηγών γενικού επιτελείου. Είχαμε την ευκαιρία να αποτρέψουμε πιθανές κρίσεις μέσω διαπραγματεύσεων κάτι που τώρα δεν γίνεται. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε αλλά οι συνομιλητές μας δεν ανταποκρίνονται.” 

Αναφερόμενος στην άσκηση που πραγματοποίησε ο ελληνικός στρατός στο νησί Οινούσσες, ο Ακάρ τόνισε με έμφαση: “Το να φτάσουν στις Οινούσσες, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη μύτη μας για να κάνουν ασκήσεις αν δεν είναι πρόκληση τι είναι; Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, και ειδικά οι χώρες της ΕΕ, ότι η πλευρά που κλιμακώνει την ένταση με αυτές τις προβοκάτσιες είναι η Ελλάδα. Παρακολουθώντας υπομονετικά το ζήτημα πήραμε τα απαιτούμενα  μέτρα. Οι απαραίτητες απαντήσεις θα δοθούν εγκαίρως και επιτόπου.” 

Αναφέροντας ότι η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση αγνόησε την τουρκική παρουσία στο νησί εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ο Ακάρ είπε: “Δεν μπορείτε να παράγετε καμία λύση χωρίς να αναγνωρίσετε την τουρκική παρουσία, αυτό δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ, δεν είναι εφικτό με κανέναν τρόπο. Αναφερόμαστε σε δύο κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη με ίσα δικαιώματα. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η άποψή μας και όταν αυτό θα γίνει αποδεκτό, οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν σε αυτό το πλαίσιο και τα κράτη θα συνεχίσουν τη ζωή τους στους δικούς τους τομείς.” 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...