Τουρκικός Τύπος: «Όταν λέμε ότι είμαστε κομμουνιστές, μπορούμε και μετακινούμαστε ελεύθερα»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Τζουμχουριγιέτ

Όταν λέμε ότι είμαστε κομμουνιστές, μπορούμε και μετακινούμαστε ελεύθερα.

Και οι κομμουνιστές συμμετέχουν επίσης στις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και παροχής βοήθειας στο Χάταϊ, μία από τις επαρχίες όπου ο σεισμός προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ο Αλί Οζτουραν, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του TKH (*), ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες στην περιοχή μαζί με μέλη του κόμματος,μίλησε στην Τζουμχουριγιέτ για την εικόνα στην πόλη και το έργο αλληλεγγύης και βοήθειας που επιτελούν.

Το Χάταϊ είναι μία από τις επαρχίες όπου οι δύο σεισμοί προκάλεσαν τις μεγαλύτερες καταστροφές και απώλειες ζωών. Μετά τον σεισμό, πολλές δημοκρατικές μαζικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και εθελοντικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την περιοχή. Το Κομμουνιστικό Κίνημα της Τουρκίας (TKH), μία από τις συνιστώσες της Ένωσης Σοσιαλιστικής Δύναμης, έτεινε το χέρι του στην περιοχή τόσο με τη συμμετοχή του στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης όσο και με την έναρξη εκστρατείας αλληλεγγύης μέσω των οργανώσεών του σε όλη τη χώρα για τις βασικές ανάγκες των σεισμοπαθών.

Δηλώνοντας ότι το κόμμα έχει ορίσει ομάδες για δραστηριότητες αρωγής για τον σεισμό, περιέγραψε την κατάσταση στις επιχειρήσεις διάσωσης: “Ήρθα στο Ισκέντερουν 24 ώρες μετά το σεισμό. Αυτό που ήταν τόσο οδυνηρό όσο και η καταστροφή ήταν ότι υπήρχαν άνθρωποι εν ζωή κάτω από τα ερείπια. Δεν υπήρχαν ομάδες έρευνας και διάσωσης. Ούτε σήμερα υπάρχουν σε πολλά μέρη. Εκτός από αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια, υπάρχουν και άνθρωποι που επέζησαν από τα συντρίμμια και δεν είδαν την παρουσία του κράτους.Έμειναν μόνοι τους και οι πιο βασικές τους ανάγκες δεν ικανοποιήθηκαν. Οι μηχανισμοί και οι θεσμοί του κράτους είναι ανίκανοι να λειτουργήσουν. Η AFAD δεν μπορεί να διανέμει ακόμα και το δικό της υλικό. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός συντονισμού. Δεν υπάρχει ούτε εξουσία ούτε κράτος. Μετά τον σεισμό του 1999, υπάρχει μια κυβέρνηση που πάντα επικρίνει τις ενέργειες που έγιναν για αυτόν. Αλλά για τον σεισμό που ζήσαμε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, δεν λέει τίποτα”. Τελειώνοντας τόνισε: “Ακόμη και άνθρωποι που ήταν θύματα του σεισμού, που έχασαν τους συγγενείς τους, άρχισαν να συμμετέχουν στο έργο μας. Οργανώνουμε κάποιες εργασίες μαζί τους και εκτελούμε τις εργασίες από κοινού. Άνθρωποι που προηγουμένως ήταν απόμακροι και επικριτικοί απέναντι στην Αριστερά μας είδαν πρώτους εμάς που προστρέξαμε για βοήθεια. Όταν λέμε ότι είμαστε κομμουνιστές, μπορούμε και μετακινούμαστε ελεύθερα“.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...