Τουρκικός Τύπος: Παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό πυραυλικό σύστημα S-300

Για παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών από το ελληνικό πυραυλικό σύστημα S-300 έκαναν λόγο, χθες, τουρκικά δημοσιεύματα. Ανανλυτικά ανέφεραν τα εξής:

Τα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολή στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο “κλειδώθηκαν” ως στόχος από τα ραντάρ του ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300.Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τα F-16 της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παρενοχλήθηκαν στις 23 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια των πτήσεων αποστολής τους στον διεθνή εναέριο χώρο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, από κλείδωμα” ραντάρ από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στο νησί της Κρήτης. Παρά την παρενόχληση, τα τουρκικά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν στις βάσεις τους με ασφάλεια.

Το ραντάρ εντοπισμού στόχων του ελληνικού συστήματος αεράμυνας S-300 “κλείδωσε” με εκτοξευτήρα πυρααύλου εδάφους-αέρος ένα F-16 που βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή σε ύψος 10.000 ποδών δυτικά του νησιού της Ρόδου, αποκαλύπτοντας ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά αυτές τις συστοιχίες.

Υπενθυμίζοντας ότι το “κλείδωμα” με ραντάρ σε πολεμικά αεροσκάφη συμμαχικής χώρας του ΝΑΤΟ θεωρείται “εχθρική πράξη” σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής του ΝΑΤΟ, πηγές ασφαλείας εκτίμησαν ότι η Ελλάδα ενήργησε ενάντια στις αρχές της συμμαχίας και ότι οι δυτικές χώρες επέδειξαν διπρόσωπη πολιτική στο θέμα αυτό.

Υπενθυμίζοντας τη στάση που επέδειξαν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά την προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η περιφερειακή αεράμυνα και ασφάλεια της,οι πηγές επεσήμαναν ότι η Ελλάδα προμηθεύτηκε την προηγούμενη έκδοση του συστήματος πριν από 23 χρόνια.

Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου ( σ.σ έτσι αποκαλεί η Τουρκία την Κύπρο) είχε αναπτύξει το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 το 1997-1998 στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1999 αντί της Κύπρου μετά από αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Το σύστημα αεράμυνας S-300 με βεληνεκές περίπου 80 μιλίων, το οποίο η Ελλάδα δοκίμασε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της άσκησης “Λευκός Αετός” το 2013, διαθέτει 4 συστήματα και 8 εκτοξευτήρες.

Δείτε ακόμα...