Τουρκικός Τύπος – Πρόεδρος Ερντογάν προς Ελλάδα: «Κατασκευάστε και εσείς πυραύλους Ταϊφούν»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν προς Ελλάδα: Κατασκευάστε και εσείς πυραύλους Ταϊφούν

Ο Ερντογάν προέβη σε εκτιμήσεις σχετικά με τα επίκαιρα ζητήματα και απάντησε σε ερωτήσεις σε εκπομπή του TRT (Τουρκική Ραδιοφωνία Τηλεόραση).

Όσον αφορά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος δήλωσε:

“Είπαμε στη Σουηδία να μας παραδώσει τους120 τρομοκράτες.Η Σουηδία όμως είπε ότι θα κάνουν μια συνταγματική τροποποίηση και θα προχωρήσουν μετά.Ωστόσο διαπιστώσαμε ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης δεν έχουν τηρηθεί”.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι στη Σουηδία τις τελευταίες εβδομάδες τρομοκρατικές οργανώσεις προέβησαν σε προσβλητικές πράξεις εναντίον της Τουρκίας και του ιδίου και δήλωσε: “Δεν αισθάνθηκαν καν την ανάγκη να ξεκινήσουν έρευνα εναντίον των δραστών αυτών των πράξεων. Η Σουηδία έχει γίνει ασφαλές λιμάνι για τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις αυξανόμενες τις αντι-ισλαμικές ενέργειες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις σκανδιναβικές χώρες, ο Ερντογάν δήλωσε:

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η Σουηδία παρέμεινε θεατής στην επίθεση κατά του ιερού μας βιβλίου, του Κορανίου, στις 21 Ιανουαρίου,. Δεν θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι αμέσως μετά μια ειδεχθής πράξη αυτού του είδους πραγματοποιήθηκε και στην Ολλανδία.Η Σουηδία πρέπει να το αντιμετωπίσει γρήγορα. Είναι απαράδεκτο να διαπράττονται ανοιχτά και δημόσια εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης”.

Στη συνέχεια δηλώνοντας ότι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για παραβιάσεις του εναέριου χώρου της είναι αβάσιμοι, ο Ερντογάν είπε: “Η Ελλάδα στην πραγματικότητα αυξάνει την ένταση παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, παρενοχλώντας τα αεροσκάφη μας και τους ψαράδες μας. Φυσικά, η αεροπορία και η ακτοφυλακή μας δεν αφήνουν αναπάντητες αυτές τις εχθρικές ενέργειες. Συνεχίζει να εξοπλίζει νησιά πολύ κοντά στις ακτές μας και σε μεγάλα οικιστικά κέντρα κατά παράβαση διεθνών συμφωνιών. Φυσικά, μετά πανικοβάλλονται όταν μιλάμε για τον πύραυλο Ταϊφούν. Δηλαδή εμείς δεν πρέπει να κάνουμε τις προετοιμασίες μας;”.

Λέγοντας ότι έδωσε εντολή να αυξηθεί το βεληνεκές του πυραύλου από 560 χιλιόμετρα σε 1000 χιλιόμετρα απευθυνόμενος στην Ελλάδα : “Κατασκευάστε και εσείς. Εμείς το κάνουμε. Γιατί ενοχλείστε από αυτό;”.

Εννέα πρεσβευτές κλήθηκαν στο υπουργείο Εξωτερικών

Μετά το γενικό προξενείο της Ολλανδίας, έκλεισαν επίσης τα γενικά προξενεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του υπουργείου Εξωτερικών, οι πρεσβευτές εννέα χωρών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που ανέστειλαν τις εργασίες των προξενείων τους στην Τουρκία με το πρόσχημα της απειλής τρομοκρατικών ενεργειών, κλήθηκαν στο υπουργείο για να τους γνωστοποιηθεί η δυσφορία της Τουρκίας.

Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ακάρ: Δεν τίθεται θέμα να απειλήσουμε την Ελλάδα.

Στην ομιλία του στη χειμερινή άσκηση με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην ιστορία της Δημοκρατίας, ο Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί μια λογική και σταθερή εξωτερική πολιτική.

Στη συνέχεια είπε: “Λέμε ότι οι διαφορές πρέπει να βρουν λύση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν.Είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος.Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα συνεχίζει να προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις που αυξάνουν την ένταση. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις ενέργειες της Ελλάδας όσο το δυνατόν πιο ήρεμα”.

Εφιστώντας την προσοχή στους εξοπλισμούς της Ελλάδας στα νησιά κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών και στις προκλητικές επισκέψεις σε αυτά Ελλήνων αξιωματούχων, ο υπουργός δήλωσε: “Σε απάντηση της έκκλησής μας για ειρήνη και διάλογο, βλέπουμε ότι η επιδίωξη της Ελλάδας για κάποιες τεχνητές συμμαχίες και μάταιες προσπάθειες εξοπλισμών ενώ υπάρχει το ΝΑΤΟ, είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας και της γειτονίας και περιμένουμε να τα κατανοήσουν αυτά”.

Η διοίκηση του Λιμενικού Σώματος διαψεύδει τις δημοσιεύσεις του ελληνικού Τύπου

Στην ανακοίνωση της διοίκησης του Λιμενικού Σώματος αναφέρεται ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης κοινοποίησαν παλιές εικόνες με ημερομηνία 5 Ιανουαρίου 2023, στις οποίες σκάφος του ελληνικού λιμενικού άνοιξε πυρ στον αέρα ενώ διέφευγε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, σαν να επρόκειτο για νέες εικόνες και ότι οι εν λόγω ειδήσεις δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...