Τουρκικός Τύπος – Πρόεδρος της Φινλανδίας: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ είναι στα χέρια της Τουρκίας

Σημαίες Φινλανδία - ΝΑΤΟ

Την τοποθέτηση του Φινλανδού προέδρου στην διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια που αφορά την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος.

Κυβέρνηση: Εάν είναι έτοιμη η τεχνική υποδομή οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου,

Στις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν μετά το σεισμό στο ΑΚΡ, όπου η συζήτηση για το αν οι εκλογές θα αναβληθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία, προβλέφτηκε ότι “οι εκλογές μπορούν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου και αν όχι, στην ώρα τους, στις 18 Ιουνίου”.

Το κόμμα αξιολογώντας την κατάσταση είναι της γνώμης ότι δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο για τη διεξαγωγή των εκλογών με την προϋπόθεση το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να είναι σε θέση να παράσχει τις τεχνικές υποδομές ,όπως τα εκλογικά τμήματα και η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων συμπεριλαμβανομένης και της σεισμόπληκτης ζώνης.
Συζητείται ότι κατά τη συνάντηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί μετά τον σεισμό, συζήτησαν επίσης για το πώς θα προχωρήσουν στις επερχόμενες εκλογές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εκτιμήσεις που έγιναν αφού υπήρξε και η γνώμη του YSK, προβλέφθηκε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, εάν παρασχεθεί η τεχνική υποδομή.

Τα διάφορα λόμπι του ΑΚΡ δεν βλέπουν ζεστά την αναβολή των εκλογών με το σκεπτικό ότι εάν οι εκλογές αναβληθούν για αργότερα, οι συνθήκες μπορεί να γίνουν πιο δύσκολες και η αντιπολίτευση θα ακολουθήσει πολιτική φθοράς με τη ρητορική “αποφυγή των εκλογών, πολιτικό πραξικόπημα”.

Αν και επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα έχει τον τελικό λόγο για την αναβολή ή όχι των εκλογών, “δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση στις κομματικές επιτροπές, αλλά η 14η Μαΐου φαίνεται να είναι η επικρατέστερη ημερομηνία. Εάν αξιολογηθεί ότι δεν θα διεξαχθούν εγκαίρως, θα διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου”.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας κ. Niinistö: Η συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ είναι στα χέρια της Τουρκίας

Ο Niinistö, σε ομιλία του στην 59η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στη Γερμανία, δήλωσε ότι υπάρχουν θετικές δηλώσεις της Τουρκίας σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και είπε: “Θέλουμε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία. Δεν απαιτούμε ξεχωριστή συμμετοχή”.

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ληφθεί από την Άγκυρα και ότι περιμένουν την απόφαση, ο Niinistö συνέχισε ως εξής:”Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ είναι στα χέρια της Τουρκίας. Αν πουν ότι θα πάρουμε μόνο τη Φινλανδία, θα είναι μια δύσκολη κατάσταση για εμάς.Δεν μπορούμε να πούμε ότι αποσύρουμε την αίτησή μας. Ολοκληρώνοντας την αίτηση ένταξης μαζί με τη Σουηδία πράξαμε αυτό που μας αντιστοιχεί. Εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει”.Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποστήριξε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν εκπληρώσει τις απαιτήσεις των τριμερών μνημονίων που υπέγραψαν με την Τουρκία και υπενθύμισε ότι κάλεσε όλους τους συμμάχους να επικυρώσουν την ένταξη των δύο χωρών.Επαναλαμβάνωντας ότι είναι απόφαση της Τουρκίας να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε: “Κάλεσα την Τουρκία να εγκρίνει και τα δύο πρωτόκολλα ένταξης. Αν εγκρίνει μόνο το ένα, τότε η Φινλανδία θα γίνει μέλος της συμμαχίας.Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πήραν μια ιστορική απόφαση προσκαλώντας τις δύο χώρες στη συμμαχία.Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι τώρα πιο ασφαλείς από ό,τι πριν από την αίτηση. Ανυπομονώ να καλωσορίσω και τις δύο χώρες ως πλήρη μέλη”.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...