Τουρκικός Τύπος: Ρεκόρ εξαγωγών για το 2021

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Πρόεδρος Ερντογάν: Οι εξαγωγές του 2021 αποτελούν ρεκόρ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία σε εκδήλωση όπου ανακοίνωσε τα στοιχεία του εξωτερικού εμπορίου για το 2021, είπε: “Οι εξαγωγές μας το 2021 αυξήθηκαν κατά 32,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και έφτασαν τα 225,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Δόξα τω Θεώ αυτό είναι ρεκόρ.”

 Υπογραμμίζοντας τα ακόλουθα βασικά ζητήματα, ο Ερντογάν συνέχισε ως εξής: “Αναμφίβολα, οι εξαγωγές μας με τη συμβολή τους  έχουν πολύ σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία μας στην ανάπτυξή μας. Τα οικονομικά δεδομένα των τελευταίων δύο ετών αποδεικνύουν ξεκάθαρα την επιτυχία της Τουρκίας. Παρά την αναταραχή σε παγκόσμια κλίμακα, η οικονομία της Τουρκίας θα επιβιώσει, η παραγωγή θα συνεχιστεί αδιάκοπα , και η απασχόληση σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας μας θα προστατεύεται από τα μέτρα που έχουμε εφαρμόσει.”

Δηλώνοντας ότι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στη διαχείριση της επιδημίας στην Τουρκία είναι το Προεδρικό Κυβερνητικό Σύστημα, ο Ερντογάν συνέχισε λέγοντας: “Η Τουρκία κατέγραψε ανάπτυξη 1,8% σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3,4%.Ενώ οι χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αναμένεται να ανακάμψουν μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2023 όσον αφορά την απασχόληση, η τουρκική οικονομία κατάφερε να φτάσει στα προ επιδημίας επίπεδα με ταχείς ρυθμούς χάρη της δυναμικής της δομής.Το έλλειμμα εξωτερικού εμπορίου μας μειώθηκε κατά 7,8% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος στα 45,9 δισ. δολάρια, ενώ ο λόγος των εξαγωγών προς τις εισαγωγές αυξήθηκε κατά 5,8 μονάδες στο 83,1%. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 51% το 2000, η ​​πρόοδος της τουρκικής οικονομίας στην περίοδο μας θα γίνει κατανοητή πολύ καλύτερα. Αλλά η αντιπολίτευση δεν το καταλαβαίνει αυτό. Αυτοί έχουν άλλα προβλήματα.”

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναφερόμενος στις χώρες εξαγωγής είπε: ” Οι εξαγωγές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον σημαντικότερο εμπορικό μας εταίρο, αυξήθηκαν κατά 33% και έφτασαν τα 93,1 δισ. δολάρια. Επιπλέον, είχαμε καθαρό πλεόνασμα εξωτερικού εμπορίου 7,7 δισ. δολάρια έναντι της ΕΕ. Εξετάζοντας τις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση στις εξαγωγές, φτάσαμε στα 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ με αύξηση 44,6%, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια με αύξηση 94,3% και στο Ηνωμένο Βασίλειο με αύξηση 22% σε 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια.Η αεροπορική βιομηχανία έφτασε σε νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2021 με 3,224 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 13,58% τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ διαμορφώθηκε στο 36,08% σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Δεκέμβριο του 2021, όταν λαμβάνονται υπόψη οι μέσοι όροι 12 μηνών, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 19,6% και οι τιμές εγχώριας παραγωγής κατά 43,86%.


Τζουμχουριγιέτ

Έντονες αντιδράσεις πολιτικών για τον πληθωρισμό: “Δεν θα ζήσουμε βροχή αυξήσεων αλλά τσουνάμι” 

Μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων  από  την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία, στελέχη πολιτικών κομμάτων αντέδρασαν στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μερικές από τις αντιδράσεις είναι:

Ο αντιπρόεδρος του CHP Βελί Άγμπαμπα: “Με ετήσια αύξηση 80 % στον πληθωρισμό των παραγωγών, θα αντιμετωπίσουμε ένα τσουνάμι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, και όχι μια βροχή.”

Ο αντιπρόεδρος του CHP και εκπρόσωπος του κόμματος Φαήκ Όζτρακ δηλώνοντας ότι ο λαός είναι πολύ κουρασμένος τόνισε: “Γνωρίζουμε ότι ο λαός μας είναι πολύ θυμωμένος. Αλλά τον παρακαλούμε να φυλάξει αυτό το θυμό και την οργή για  την κάλπη που θα έρθει μπροστά του. Αυτή η ανίκανη και αδαή κυβέρνηση δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα. Δεν υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ξεφύγει από την κάλπη. Η κάλπη θα έρθει σύντομα ενώπιον του λαού. Και όταν έρθει η κάλπη, μη δειλιάσετε. Δώστε το πιο δυνατό χαστούκι σε αυτούς που εποφθαλμιούν στο φαγητό σας, στις τσέπες σας και που σας κλέβουν το μέλλον.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...