Τουρκικός Τύπος: Σκληρό μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

CNN Türk

Σκληρό μήνυμα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς την Ελλάδα

Ο υπουργός Τσαβούσογλου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ μετά από 15 χρόνια. Kατά την επιστροφή του στο αεροπλάνο έκανε δηλώσεις στην ανταποκρίτρια του CNN Τürk.

Μετά την ενημέρωση για την επίσκεψή του και διάφορα θέματα της εξωτερικής πολιτικής αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μητσοτάκη και στο στάτους των νησιών του Αιγαίου είπε:

“Έχουμε πει ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι ενώ έχουν μια πολιτική ισορροπίας και στην Κύπρο και στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του Αιγαίου, βλέπουμε μια απόκλιση από αυτήν την ισορροπία. Αυτό το είπαμε και στον Μπλίνκεν και κάναμε και την ανάλογη προειδοποίηση,

Όσο οι ΗΠΑ και να λένε ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα της συμμαχίας, φυσικά η αύξηση αυτή δεν διέφυγε της προσοχής μας.

Από την άλλη, είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να διαταράσσει η Ελλάδα το καθεστώς των νησιών που της έχουν δοθεί υπό όρους στο πλαίσιο των Ειρηνευτικών Συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947.

Όποια δικαιολογία και να βρει η Ελλάδα, η δικαιολογία της δεν ισχύει. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που της δόθηκαν τα νησιά; Ότι δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά, ενώ η Ελλάδα το κάνει από το 1960.Εμείς είπαμε ανοιχτά και ξεκάθαρα ότι αν δεν υποχωρήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους. Δεν μπλοφάρουμε αλλά είμαστε απόλυτα σοβαροί, διότι είναι νησιά που δόθηκαν υπό όρους.

Εάν η Ελλάδα, που σε κάθε δήλωση μιλά για συμφωνίες και διεθνές δίκαιο , δεν συμμορφωθεί με αυτό, τότε θα πάμε το θέμα σε ένα παραπέρα σημείο. Πρόκειται για μία παράβαση συμφωνίας και δεν πρέπει να το ξεπερνά αυτό με κενά λόγια του τύπου ότι “Η Τουρκία ακολουθεί μία επεκτατική πολιτική και έχει βλέψεις σε βάρος μας”.

Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα στοχεύουν να αποτελέσουν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε πώς δεν είναι σημαντικό στην πράξη και ας βάλουν ότι θέλουν εκεί. Για όσο συνεχίζεται η παραβίαση θα προχωρήσουμε περαιτέρω.

Ο ισραηλινός τύπος χαρακτήρισε την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα ως “ιστορική”

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της εφημερίδας “Times of Israel” χρησιμοποίησε τον όρο “ιστορική” για την επίσκεψη, τονίζοντας ότι ο Τσαβούσογλου είναι ο πρώτος Τούρκος υπουργός εξωτερικών που επισκέφτηκε το Ισραήλ εδώ και 15 χρόνια. Αναφέρθηκε επίσης ότι η συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον υπουργό εξωτερικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ “διήρκεσε πολύ περισσότερο από τον χρόνο που ορίζεται για τις συνηθισμένες συνομιλίες”.

Το “24 Channel” χαρακτήρισε επίσης “ιστορική” την επίσκεψη Τσαβούσογλου, επισημαίνοντας ότι έγινε σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ αναθερμαίνονται.

Η εφημερίδα “Maariv” χρησιμοποίησε για την επίσκεψη τον τίτλο “Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στο Ισραήλ σε μια ιστορική επίσκεψη”. Υπενθυμίζοντας την επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Άγκυρα τον Μάρτιο και τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η εφημερίδα εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας το τελευταίο έτος.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...