Τουρκικός Τύπος: «Η Τουρκία έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα της»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Φαήζ Σουτζούογλου. Μετά τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου.

Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε ότι μετά την ολοκλήρωση των εργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην ΤΔΒΚ, άρχισαν να εργάζονται για τη “Συμφωνία Οικονομικής και Χρηματοοικονομικής Συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ για το 2022” και τόνισε ότι η Τουρκία υπέγραψε σημαντικά πρότζεκτ και επενδύσεις το 2021 εντός του πλαισίου αυτής της συμφωνίας. Επίσης διευκρίνισε ότι με βάση αυτή τη συμφωνία η Τουρκία μεταβίβασε στην ΤΔΒΚ 2 δισ.623 εκατ. ΛΤ για το 2021 και ότι για το 2022 αυτό το ποσό θα φτάσει συνολικά τις 4 δισ.250 εκατ. ΛΤ.

Δηλώνοντας ότι στη συνάντηση  αξιολόγησαν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Οκτάι είπε:

“Η τουρκική πλευρά έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με εποικοδομητικό τρόπο. Δυστυχώς, αυτή η θετική προσέγγιση  δεν βρήκε ποτέ ανταπόκριση από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν έχει άλλα 50 χρόνια να χάσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να επανεξετάσει την άνευ όρων υποστήριξή της προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία δεν έχει καμία πρόθεση συμφιλίωσης και μάλιστα αρνείται να ζήσει μαζί με τους Τουρκοκύπριους, τον συνιδιοκτήτη του νησιού, και να εξετάσει σοβαρά την πρόταση της ΤΔΒΚ.Σ ήμερα στο νησί υπάρχουν δύο ίσοι λαοί, δύο ίσα κυρίαρχα κράτη. Ως εκ τούτου, η λύση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη, με βάση την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των δύο πλευρών στο νησί, είναι η πιο ρεαλιστική πρόταση που αντικατοπτρίζει πλήρως τις τοπικές πραγματικότητες. Αποκλείεται να κάνουμε ένα βήμα πίσω από αυτή τη βούληση μας για λύση. Υποστηρίζουμε με την ίδια κατανόηση τα βήματα που έγιναν από τις αρχές της ΤΔΒΚ στα Βαρώσια  και τα μελλοντικά τους σχέδια. Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω για άλλη μια φορά ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων συνάδει με το διεθνές δίκαιο.”

Συνεχίζοντας δήλωσε:

“Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει δείξει ότι είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της όσο και τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Αυτή η αποφασιστικότητα θα διατηρηθεί με την ίδια πεποίθηση και βούληση. Όσοι προσπαθούν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας στο γήπεδο και στο τραπέζι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μαζί με την ΤΔΒΚ θα βρουν και την Τουρκία απέναντι τους.”

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...