Τουρκικός Τύπος: «Στόχος το 2023 να υψώσουμε το ανάστημά μας στην παγκόσμια ηγεμονία»

Τουρκικός Τύπος
Φώτο αρχείου

Όλα τα ΜΜE

Ερντογάν : Θα γίνουμε το νούμερο ένα στον κόσμο στα μη επανδρωμένα

Στα εγκαίνια εργοστασίου υαλουργίας ο πρόεδρος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Τουρκία είναι πλέον μια χώρα που επενδύει στις σωστές τεχνολογίες την κατάλληλη στιγμή. Είμαστε ανάμεσα στις τρεις χώρες του κόσμου όσον αφορά τα drones TIHA (Μη επανδρωμένο εναέριο όχημα επίθεσης). Με την εισαγωγή του πολεμικού μας συστήματος μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα φέρουμε τον στόλο μας των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στο
νούμερο ένα στον κόσμο».

Ερντογάν: Οι στόχοι του 2023 είναι να υψώσουμε το ανάστημά μας ενάντια στην παγκόσμια ηγεμονία

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στον εορτασμό που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή της Άγκυρας στο πλαίσιο της 100ης επετείου της νίκης του Σαγγάριου. Στην ομιλία του είπε ότι η νίκη αυτή ήταν ένα από τα σημεία καμπής της χιλιετούς τουρκικής ύπαρξης στην Ανατολία. Ο Ερντογάν δηλώνοντας ότι το τουρκικό έθνος, το οποίο ήθελαν να εκδιωχθεί από την Ανατολία, υπέγραψε μια νέα αρχή με τη δημοκρατία, είπε: «Με αυτή τη νίκη στην κρίσιμη φάση του εθνικού αγώνα, η επίθεση που απειλούσε την πρωτεύουσά μας αποτράπηκε και φάνηκε ότι ούτε οι κοινωνικοί υπολογισμοί ούτε η
τρομοκρατία μπορούν να εμποδίσουν την εθνική βούληση. Οι στόχοι μας για το 2023, την 100η επέτειο της δημοκρατίας μας, είναι επίσης μια εξέγερση
ενάντια στην παγκόσμια ηγεμονία».

Δηλώσεις του εκπροσώπου του ΑΚΡ

Κάνοντας δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του κεντρικού εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματός του, ο Ομέρ Τσελίκ μεταξύ άλλων είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία ομαλοποίησης στις σχέσεις μας με την Αίγυπτο και είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό. Εκτός από τις διμερείς σχέσεις, υπάρχουν και άλλα θέματα για τα οποία πρέπει να συζητήσουμε. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που παρατηρούμε πρόοδο σε θέματα όπως το Ιράκ, την Παλαιστίνη και τη Λιβύη».

Όσον αφορά το Αφγανιστάν τόνισε: «Οι ηρωικές ένοπλες δυνάμεις μας πραγματοποίησαν το εικοσάχρονο καθήκον τους και επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Δεν κλείσαμε την πρεσβεία μας η οποία συνδέει το Αφγανιστάν με τον υπόλοιπο κόσμο. Ευχόμαστε να προκύψει μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.
Αναφέρεται ότι η 33μελής κυβέρνηση είναι προσωρινή. Αυτή η κυβέρνηση δεν ήταν αρκετά αντιπροσωπευτική.Ελπίζουμε και άλλες τοπικές δυνάμεις να έχουν φωνή στο κοινοβούλιο. Παρακολουθούμε το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών. Το Αφγανιστάν δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του».

Πρακτορείο Αναντολού

Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου στη συνάντηση του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συμμετείχε με τηλεδιάσκεψη στην Υπουργική Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου των Ηνωμένων Εθνών με θέμα «Ανθρωπιστική κατάσταση στο Αφγανιστάν». Σημειώνοντας ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή, ο Τσαβούσογλου είπε:
«Προς το παρόν, ο ανθρωπιστικός τομέας πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Όλοι έχουμε ακούσει τους ανησυχητικούς αριθμούς. Το ένα τρίτο των Αφγανών λιμοκτονούν και σχεδόν οι μισοί χρειάζονται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια».

Σημειώνοντας ότι υποστηρίζουν το αίτημα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για αποτελεσματική παρέμβαση, ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Προϋπόθεση για αυτό είναι η ασφάλεια. Οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελούν το έργο τους με ασφάλεια και με τρόπο που η βοήθεια να φτάνει σε όσους έχουν ανάγκη χωρίς προβλήματα. Ελπίζουμε ότι η διοίκηση στο Αφγανιστάν θα παίξει επίσης το ρόλο της σε αυτό το θέμα».

Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει μια ρεαλιστική και μακροπρόθεσμη προοπτική, ο υπουργός είπε: «Για μια βιώσιμη λύση απαιτούνται λειτουργικοί κρατικοί θεσμοί. Η προσωρινή κυβέρνηση ανακοινώθηκε πρόσφατα. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι πρόκειται για μια μεταβατική κυβέρνηση. Ελπίζουμε να εδραιωθεί μια πραγματικά αντιπροσωπευτική δομή που θα εκπροσωπεί όλα τα τμήματα της κοινωνίας».
Κλείνοντας τόνισε: «Η απόσταση μεταξύ των χωρών μας και του Αφγανιστάν δεν πρέπει να μας παραπλανήσει. Μια ανθρωπιστική κρίση και κρίση ασφάλειας στο Αφγανιστάν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον κόσμο. Επομένως, πρέπει τώρα να δράσουμε μαζί».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...